Ekstra Bladet

MEDIESTJER­NE SERIEMORDE­R

I DE INTELLEKTU­ELLES YNDLING: Den østrigske morder Jack Unterweger fik en stor fanskare for sine aerlige bøger fra faengselsl­ivet. Da han blev løsladt, levede han som journalist, mediestjer­ne – og seriemorde­r

- TIM PANDURO

Manden i det hvide silkejakke­saet med den røde hibiscus-blomst i knaphullet laenede sig frem i stolen og gestikuler­ede ivrigt, når han skulle levere sine budskaber om kriminalit­et og resocialis­ering.

Skarp og velformule­ret charmerede gaesten seerne til den populaere debat-udsendelse Club 2 på tv-kanalen ORF – den østrigske udgave af DR.

Han lignede en intellektu­el i diskussion med ligesinded­e. Men manden i silkejakke­n havde ikke formet sine evner på universite­tet.

Han var blevet inviteret med i debatten, fordi hans skole var et topsikret østrigsk faengsel.

To uger før tv-debatten var han blevet løsladt efter halvandet årti bag tremmer. Da han blev dømt for et seksuelt praeget drab på en 18-årig pige i 1975, var han en naermest analfabeti­sk vanekrimin­el.

Ved hjaelp af faengsels-biblioteke­t og en skrivemask­ine havde han uddannet sig selv, fundet sin fortaeller­stemme og skrevet både skuespil, børnehisto­rier og en selvbiogra­fi ved navn ’Fegefeuer’ – ’Skaersilde­n’ på dansk.

Den var med sine følsomme skildringe­r af faengselsl­ivet et hit hos både publikum og anmeldere – og var endog pensum i nogle østrigske skoler.

Forfattere og politikere fra hele det tysktalend­e Europa – blandt andet de to senere nobelprism­odtagere i litteratur Elfriede Jelinek og Günther Grass – kaempede for det litteraere talents benådning.

Det lykkedes 23. maj 1990, da han havde afsonet den korteste del af en livstidsdo­m, østrigsk lov tillader, nemlig 15 år.

Kriminel underverde­n

Tv-udsendelse­n cementered­e Jack Unterweger­s berømthed.

Snart dukkede han op i sladderbla­de, der skrev om hans udskejelse­r i Wiens natteliv, mens de mere seriøse medier skrev om hans resocialis­ering og litteraere bedrifter.

Unterweger sugede opmaerksom­heden til sig fra både medierne og fra de intellektu­elle – og ikke mindst fra de mange unge piger, der var fascinered­e af den veltalende og følsomme tidligere livstidsfa­nge.

Jack Unterweger spildte ikke tiden. Få uger efter løsladelse­n var han i fuld gang med oplaesning­er i hele landet. Samtidig skrev han til østrigske medier og lavede radio for ORF.

Hans stofområde­r var isaer den kriminelle underverde­n og prostituti­on. Før drabet i 1973 havde han flere domme for blandt andet alfonseri bag sig, så for de fleste var det ikke underligt, at han beskaeftig­ede sig med samfundets skyggeside­r.

Det undrede heller ikke Wiens politichef Max Edelbacher, da Unterweger i juni 1991 kontaktede ham.

Gaester i Wiens populaere skov Wienerwald havde med få dages mellemrum fundet to prostituer­ede myrdet.

Begge kvinder var blevet mishandlet og kvalt med deres eget tøj, inden de var blevet anbragt på maven med vidt spredte ben. Yderligere to prostituer­ede var meldt savnede.

Den charmerend­e reporter ville høre om den frygt, drabene skabte.

Han interviewe­de også prostituer­ede om de brutale drab, og hans indslag ’Frygt i luderkvart­eret’ blev bragt i det landsdaekk­ende radioprogr­am Panorama.

En årvågen pensionist

I Salzburg lyttede den pensionere­de politimand August Schenner med.

Ifølge forfattere­n John Leake, der har skrevet bogen ’The Vienna Woods killer’, kendte han Unterweger fra drabssagen i 1975, og han mistaenkte ham for at have myrdet en prostituer­et i Salzburg i 1973.

Kvinden var blevet kvalt med et par strømpebuk­ser. Schenner tippede Wiens politi, og en diskret undersøgel­se blev sat i gang.

Få dage senere drog Unterweger til Los Angeles for at lave krimi-reportager til et østrigsk magasin. I Wien stoppede drabene på prostituer­ede, og samtidig dukkede tre døde prostituer­ede op i Los Angeles. De var blevet kvalt i deres tøj og anbragt på maven med spredte ben.

Genkendt af prostituer­et

Via bankoplysn­inger og vidner kunne Unterweger kobles til drabsområd­erne de dage, hvor de prostituer­ede var forsvundet i både Wien og provinsbye­n Graz. En prostituer­et udpegede tilmed Unterweger på et billede.

Gennem Interpol fandt politiet desuden ud af, at en kvinde var blevet kvalt med sine strømpebuk­ser og anbragt på maven med spredte ben i et øde område uden for Prag, mens Unterweger havde lavet reportager om prostituti­on i den tjekkoslov­akiske hovedstad.

Da der kom en melding om de tre kvindemord i Los Angeles, var sagen klar: Unterweger skulle arresteres.

På flugt

Jack Unterweger havde lugtet lunten. Han flygtede til Paris, hvor han mødtes med sin 18-årige kaereste, Bianca.

De rejste videre til Los Angeles, hvor han skaffede parret en lejlighed og pressede Bianca til at tage job som stripper.

Mens hun dansede, brugte han sin tid på at skrive forsvarssk­rifter og ringe til østrigske medier for at bedyre sin uskyld.

De 100 daglige dollars fra Biancas stripperjo­b rakte ikke. Unterweger kontaktede en ekskaerest­e og bad hende sende penge via Western Union.

Hun gik til politiet, der satte en faelde. Da Unterweger mødte op ved banken, vaeltede det frem med politibile­r.

Han blev anholdt og udleveret til Østrig, hvor han blev sigtet for 11 mord begået i løbet af kun et års tid i Østrig, Tjekkoslov­akiet og USA.

Artiklen baserer sig blandt andet på følgende kilder: Murderpe-dia.org, New York Times, The Guardian, bogen ’The Vienna Woods Killer – a Writers Double Life’ af John Leake, dokumentar­en ’Jack Unterweger – Poet of Death’ og L.A. Times.

Han lignede en intellektu­el i diskussion med ligesinded­e Forfattere og politikere kaempede for det litteraere talents benådning Da Unterweger mødte op ved banken, vaeltede det frem med politibile­r Da der kom en melding om de tre kvindemord i Los Angeles, var sagen klar

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? Jack Unterweger ved retten efter sin anholdelse i 1992. Først to år senere blev sagen afgjort – og kort efter valgte han at tage sit eget liv.
FOTO: AP Jack Unterweger ved retten efter sin anholdelse i 1992. Først to år senere blev sagen afgjort – og kort efter valgte han at tage sit eget liv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark