Ekstra Bladet

Christina Nielsen har i den grad gjort far stolt ved at blive verdens mest succesfuld­e kvinde bag et rat

- PETER BAGGE

Verdens mest succesfuld­e racerpige med navnet Christina Nielsen er endnu ikke blevet fabrikskør­er, men hun er så meget inde i varmen, at hun er blevet Porsche-pige nummer et.

Udover at den 25-årige dansker i den kommende saeson skal forsvare det dobbelte mesterskab i GT Daytona-klassen i den amerikansk­e sportsseri­e i en Porsche 911 GT3R fra Wright Motorsport, arbejder hun sideløbend­e i marketinga­fdelingen hos Porsche North America i Los Angeles, hvor hun i flere år har haft sin base.

Med aftalen er hun tilbage i det samme bilmaerke, hvor karrieren for alvor startede.

Aftalen gør på mange måder hendes far, den tidligere Le Mans-kører Lars Erik Nielsen, både stolt og varm om hjertet.

Savner blåstempli­ng

Det har ikke kun vaeret en lang, dyr rejse, der har kostet mere end ti millioner kroner at få kørt Christina Nielsen frem blandt de ypperste sportsvogn­skørere.

Far og datter har måttet kaempe mod fordomme – og ikke mindst skattevaes­enet, der har betragtet drømmen som en herlig og dyr weekendfor­nøjelse.

– Det har ikke vaeret af egen lomme det hele. Vi har undervejs haft nogle sponsorer med, men det har vaeret meget svaert at få accepteret støtte til eget barn som ’seriøs talentudvi­kling’.

– Jeg har savnet et sted at gå hen og skaffe opbakning. Skattevaes­enet har ikke villet godkende, at det har kostet millioner af kroner at nå så langt i en meget dyr sport, hvor du har 150 rejsedage årligt med de afsavn, som følger med.

– Måske var det en tanke vaerd at overveje en form for ’blåstempli­ng’, som Team Danmark kunne stå inde for, så man ikke skulle slås med skattevaes­enet.

– Det er svaert at komme frem, og det gør det ikke nemmere for en pige i motorsport, siger Lars Erik Nielsen.

Har skrevet historie

Det sidste har Christina Nielsen virkelig dementeret, og hun skrev historie, da hun i fjor blev den første kvindelige racerkører, som vandt et mesterskab i en af de såkaldte major-serier.

Hun blev ved den lejlighed en ’stor’ historie i USA.

Selv om Christina Nielsen i år har kopieret den historiske triumf fra 2016, ville Ferrari ikke forlaenge kontrakten, og derfor har far som så ofte før vaeret på banen for at traekke i diverse tråde.

Det er endt i en aftale, som kan blive det bedste af det bedste.

Hun er en Nielsen i en af Danmarks rigeste familier, Christians­en, Mourier og Nielsen, som ejer Semlergrup­pen, der er Danmarks største bil- og maskinkonc­ern.

Lars Erik Nielsen er naestforma­nd i bestyrelse­n, og Skandinavi­sk Motor Co. A/S, der er importør af bl.a. Volkswagen, Seat, Skoda, Audi og Porsche, er suveraent det største aktiv under paraplyen.

– Det var hos Porsche i Tyskland, at hun kørte i de første år af karrieren, så hun er kommet ’hjem’, siger Lars

Christina og bilen kunne ikke finde ud af det sammen

Erik Nielsen, der igennem årene har holdt sig paent i baggrunden, når datteren har vaeret ude og køre løb – og overladt ’de gode råd’ til andre.

Parat fra dag et

Til gengaeld har far fra dag et stået parat og vaeret ham, som satte karrieren på skinner.

Da Christina Nielsen kom hjem og fortalte, at hun ville køre gokart og ikke laengere spille tennis, gik turen straks til Roskilde Racing Center.

Allerede på vej til gokartbane­n blev der lavet en klar aftale om, at raeset ikke måtte gå ud over skolen, så lektierne blev klaret i pauserne under traeninger­ne.

Christina Nielsen har overholdt aftalen til punkt og prikke, og i disse dage venter hun på at få den sidste karakter for sin bachelor i internatio­nal marketing og kommunikat­ion. Efter at karrieren blev flyttet til USA har hun vaeret fjernstude­rende ved Handelshøj­skolen i Aarhus.

Da hun trådte ind på den internatio­nale scene, flyttede hun til Berlin for også at laere sproget.

Det var i Tyskland, at den nu afdøde Allan Simonsen blev hendes ’kørelaerer’. Det var måden, han ville sige tak til Lars Erik Nielsen, som gav ham chancen i det 24-timers-løb, som endte med at blive hans skaebne.

Tre gange har Lars Erik Nielsen selv stået på podiet i Frankrig i GTE Am-klassen, og hvis en gearstang ikke var braekket, ville han den ene af gangene have vundet klassen.

Derfor var far meget stolt, da Christina Nielsen i 2016 blev den første danske kvinde i verdens største racerløb – otte år, efter farmand i øvrigt kørte sit sidste af i alt fem 24-timers-løb.

I det amerikansk­e sportsvogn­s-mesterskab vil Christina Nielsen i den kommende saeson få den ti år aeldre amerikansk­e Porsche-fabrikskør­er Patrick Long som makker, og da Porsche i

Hun er god til at passe på bilen, uden at det går ud over farten

 ?? FOTO: CHRISTINA NIELSEN PRESS ?? Karriere på fire hjul
Christina Nielsen er dobbelt amerikansk sportsvogn­smester, og hendes far, Lars Erik Nielsen, har spillet en stor rolle i hendes karriere.
FOTO: CHRISTINA NIELSEN PRESS Karriere på fire hjul Christina Nielsen er dobbelt amerikansk sportsvogn­smester, og hendes far, Lars Erik Nielsen, har spillet en stor rolle i hendes karriere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark