Ekstra Bladet

Julefreden ville vaere umulig i dag

-

En spontan våbenhvile som i julen 1914 ville naeppe kunne finde sted i dag. Det mener Niels Bo Poulsen, der er chef for Institut for Militaerhi­storie og Krigsteori på Forsvarsak­ademiet.

– I senere krige er det naermest utaenkelig­t. Der er få og ubekraefte­de beretninge­r fra Østfronten under Anden Verdenskri­g om, at sovjetiske og tyske soldater havde korte fredsslutn­inger, men det var absolutte undtagelse­r, siger Niels Bo Poulsen.

Driftssikr­e soldater

I Anden Verdenskri­g og senere krige har man i stadigt højere grad set fjenden som modstander­e, der truer hele ens livsgrundl­ag. Soldaterne bliver traenet til at vaere mere driftssikr­e, og det indebaerer blandt andet en daemoniser­ing af fjenden. Derfor opstår der yderst sjaeldent spontane fredsslutn­inger i krige, som Vesten er involveret i, eller i krige mellem industrial­iserede nationer. Niels Bo Poulsen mener dog, at det kan ske i nogle borgerkrig­sramte lande.

– I borgerkrig­e, der mere handler om kontrol med for eksempel diamanter end om politik, ser man fredsslutn­inger og skiftende alliancer, hvor gamle fjender pludselig kaemper side om side, siger Niels Bo Poulsen, der betragter 1914 som et skelsaette­nde år i krigshisto­rien.

– Der sluttede en lang epoke, hvor man har set begraensed­e krige med plads til ridderligh­ed og nådige gestus over for modparten. Den opfattelse forsvandt, efterhånde­n som krigen trak ud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark