Ekstra Bladet

Det siger danskerne: Sådan bliver vores økonomi

-

Bjarne Jensen, Hvidovre Christian Carlsson, Aarhus

– Vores økonomi bliver dårligere, fordi jeg går på barsel.

Christian Carlsson, der oprindelig er fra Sverige, understreg­er, at han ikke har problemer med, at tingene er, som de er.

– Men man må bare sige, at man som mand i Danmark ikke er specielt godt stillet. I hvert fald ikke, hvis man sammenlign­er med Sverige. Her kan maend både få laengere barsel og en højere løndaeknin­g.

Når Christian Carlsson ikke er på barsel med datteren Frida, nummer tre i raekken, arbejder han som konceptudv­ikler hos Grundfos. Og her kan han godt maerke, at det går godt.

– Hvis det ikke var for barslen, ville det økonomisk se fint ud. Grundfos klarer sig godt, og det kan også maerkes på stemningen på jobbet. Så må vi håbe, at det også smitter af på lønnen, siger han med et stort grin.

– På plussiden taeller også, at vores hus bare ligger og bliver mere vaerd hele tiden. Det kan man jo også glaede sig over. – Nu er vi jo pensionist­er, så der går det nok ikke så godt.

Som alle andre pensionist­er maerker Bjarne Jensen ikke meget til, at der er godt gang i dansk økonomi.

– Det er ikke noget, der smitter af på pensionist­erne. Det er jo dem, der er i arbejde, der får alle skattelett­elserne. Der burde vaere samme stigning til pensionist­erne, mener han.

Bjarne Jensen og hans hustru, Gitte, er også blevet hårdt ramt af de såkaldte samspils-problemer, der medfører, at det ikke kan betale sig at spare op til pension, fordi man mister endnu mere i folkepensi­onstillaeg.

– Nu er jeg blevet 75 år og får min opsparing udbetalt. Det betyder, at vi ikke får noget som helst af det ene eller det andet: Vi bor lejlighed, men får nu ikke laengere pensionsti­llaeg, vi får ikke boligtilsk­ud, og der er ikke en krone i tilskud til min kones medicin. Bare fordi man har gået og sparet op. Det er vi utilfredse med.

– Så bliver man straffet nu.

Emil Rasmussen og Christiane Clausen, København og Frederiksb­erg

– Jeg er steget i løn, så jeg får en lille smule mere. Men overordnet set er det vel så nogenlunde det samme. Det er ikke store beløb, og de bliver slugt af inflation og alt muligt. Så mon ikke det bliver det samme, siger Emil Rasmussen.

Erik Rasmussen og Christiane Clausen er kolleger på Københavns Rådhus. Han bor i andelsboli­g i København. Christiane i ejerlejlig­hed på Frederiksb­erg.

– Jeg er helt enig med Emil. Sådan ser det også ud for mig, siger Christiane Clausen.

– Problemet er, at det er så lidt, at vi naesten ikke laegger maerke til det. Sådan synes jeg, at det hele tiden er. Det forsvinder bare ned i det store forbrugshu­l. Det er jo ikke sådan, at man for eksempel kan tage på en ekstra ferie eller noget andet, der virkelig kan maerkes.

På det offentlige område er der ny overenskom­st i 2018. Det kan give noget ekstra i lønningspo­sen.

– Der kommer jo så til at vaere noget. Der er jo en masse ballade lige nu, siger Christiane Clausen.

– Vi skal jo så blive en halv time laengere på arbejde for at spise frokost, så ... tilføjer Emil Rasmussen.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ??
FOTO: JONAS OLUFSON
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark