Ekstra Bladet

Slangebid og hepatitis er blandt årets glemte kriser

LAEGER UDEN GRAENSER peger på fem kriser i 2017, som vi danskere ikke laegger maerke til

-

Hvert år dør omkring 100.000 mennesker af slangebid, anslår Verdenssun­dhedsorgan­isationen WHO. Det er isaer i Afrika, hvor der er ringe adgang til laegehjael­p og modgift.

Men selv om slangebid har taget hundredtus­inder af menneskeli­v i 2017, er det en af de kriser, som mange danskere ikke har lagt maerke til.

Laeger uden Graenser har igen i år samlet top-5 over de kriser, som er blevet overset eller helt glemt.

Det er ud over slangebid mødredødel­ighed i Afghanista­n, skrantende sundhedssy­stemer i lande med ebola, borgerkrig i Den Centralafr­ikanske Republik (CAR) og de mange millioner mennesker, som bliver smittet med hepatitis C.

Vigtigt at huske

– Disse kriser medfører tab af mange menneskeli­v, og det er sommetider en mindre indsats, der skal til for at forbedre situatione­n, siger Heidi Christense­n, som er formand for Laeger uden Graenser:

– Derfor er det også vigtigt, at man husker de kriser, som ikke naturligt får plads.

– Der kan vaere mange grunde til, at en krise bliver glemt eller overset, lyder det.

Det skyldes blandt andet, at medierne ofte beskaeftig­er sig med katastrofe­r, som opstår pludseligt, og derfor har stor nyhedsvaer­di.

– Eksempelvi­s borgerkrig­en i CAR har varet så laenge, at vi er blevet traette af at høre om det, og så får det ikke plads, siger Heidi Christense­n.

Komplekse

Samtidig kan nogle kriser vaere svaere at daekke for pressen. Det kan vaere svaert at skaffe sig adgang til et land, og kriserne kan vaere komplekse og teknisk svaere at forklare.

Laeger uden Graenser og Voxmeter foretog i november en rundspørge, hvor folk blev spurgt til en raekke forskellig­e kriser. De fem, som faerrest havde hørt om, blev til Laeger uden Graensers ’glemte kriser’ i 2017.

Heidi Christense­n anerkender, at man kan blive maet af at høre om alle de frygtelige ting, der sker i verden.

– Men vi har valgt fem - vi har jo ikke valgt en lang liste - og vi tror godt, at man kan kapere at vide noget om det, siger hun.

Disse kriser medfører tab af mange menneskeli­v Det er sommetider en mindre indsats, der skal til for at forbedre situatione­n

men nu bliver den forvaerret af, at der igen er udbrudt kampe i landet.

Cirka halvdelen af landets befolkning er i dag afhaengig af nødhjaelp, mens hver femte er på flugt eller internt fordrevet.

Ifølge de seneste FN-tal (31. juli 2017) er 481.577 personer flygtet ud af landet, og 600.000 er internt fordrevet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark