Ekstra Bladet

Åbenheden er afgørende

- I DET NU PÅ EN MÅDE DET STAERKE VED FORLEDEN HØRTE ÅBENHEDEN, DET ER JEG HYLDER

Harvey Weinsteins gramserier – og det, der var vaerre – har givet ny luft til ligestilli­ngsdiskuss­ionen.

overståede år var #metoo-bevaegelse­n noget af det mest opsigtsvae­kkende og afgørende, der skete. Pludselig så meget magtfulde maend sig selv haengt ud i offentligh­eden for gerninger, som de aldrig havde regnet med, at nogen skulle høre om.

De var jo netop så betydnings­fulde, at ingen kvinder turde fortaelle om, hvad de havde vaeret ude for. Og når de forgreb sig på kvinder, som de vidste var afhaengige af, hvad de mente om dem – og altså med andre ord kunne ødelaegge deres mulige karriere – så var de sikre på, at de kunne fortsaette med deres overgreb.

vidste de fleste vist godt, at den slags fandt sted, men lukkede øjnene og håbede, at det nok var vaerst i filmbranch­en i USA. Vaerst, måske, men ikke enestående.

#metookampa­gnen var, at vore øjne blev åbnet, og den ene kvinde efter den anden dukkede op, for de havde også vaeret ude for noget, som de nu kunne og ville fortaelle om. Pludselig viste det nogle af de grimme sider af det mandsdomin­erede samfund, som vi alle er en del af – også selv om flere og flere kvinder vinder frem på afgørende poster.

Spiller det nogen rolle med alle disse vidnesbyrd? Er det ikke bare en ny mediekampa­gne, hvor alt er ved det gamle, når den nu rinder ud?

Det tror jeg ikke. Jeg ser det som en afgørende omvaeltnin­g og betydnings­fuldt i forhold til den fortsatte og nye ligestilli­ngsdiskuss­ion.

jeg instruktør­en Susanne Bier fortaelle, at #metoo havde betydet, at hun i langt højere grad sagde fra, også når der ikke var tale om sexchikane, men bare almindelig nedvurderi­ng af kvinder og hende selv. Hun vil fremover reagere helt anderledes aggressivt på den måde, nogle maend taler til kvinder på, og den indforståe­thed, de har med andre maend for at sikre de maskuline privilegie­r. Det skulle vaere slut, og hun var sikker på, at andre havde det på samme måde. Det er jeg også.

der er afgørende, modet til at sige det, der ikke bør siges, og gøre det højt! At afdaekke diskrimine­rende adfaerd fra maend mod kvinder. I mine erindringe­r del to, ’Valgt’, gør jeg selv meget ud af at fortaelle, hvordan kvindelige politikere – mig selv inklusive – blev behandlet anderledes end politiske maend. Og det er ikke så mange år siden, men før #metoo, at politikere­n Christine Antorini helt åbent måtte vende sig og sige til forsknings­minister Helge Sander, at han ikke skulle klappe hende i røven.

Det er åbenheden, der er afgørende, modet til at sige det, der ikke bør siges

#metoo-kampagnen for afgørende at have bidraget til et mere åbent samfund og til at nedbryde afgørende skranker for de unge kvinder, der er i gang med at kaempe sig frem.

Godt nytår og god fair kamp.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark