Ekstra Bladet

SKULLE VAERE SÅ SUNDT Populaer ’kød’-fars dumper

Selv om køderstatn­ingen er populaer, har produktet sine udfordring­er

- PR-FOTO skov@eb.dk

Tirsdag blev den plantebase­rede ’kød’-fars Naturli’ Hakket lanceret i mere end 600 af Dansk Supermarke­ds dagligvare­butikker.

Efter få timer var det ikke laengere muligt at opdrive en pakke med det hakkede plantefars, der i de seneste uger har trukket overskrift­er i de danske medier.

Men selv om plantefars­en er spaekket med naturlige ingrediens­er, har farsen også sine sundhedsma­essig udfordring­er.

Sådan lyder det fra Marie Steenberge­r, ernaerings­ekspert og forfatter til flere bøger om sund livsstil.

Salte sager

Ekstra Bladet har fået ernaerings­eksperten til at kigge naermere på varedeklar­ationen og energisamm­ensaetning­en i det vegetarisk­e planteprod­ukt.

– Når jeg kigger på varedeklar­ationen, springer saltindhol­det i plantefars­en i øjnene. Det er en ting, man typisk ser i forarbejde­de produkter. Her tilsaettes ingrediens­er som salt ofte. Det fungerer som smagsforst­aerker, forklarer Marie Steenberge­r.

Plantefars­en forarbejde­s på en måde, så det i tekstur, udseende og smag minder om hakket oksekød. Den er produceret af blandt andet sojaprotei­n, kokosolie, rødbede, mandel, tomat, Karl Johan svampe og salt.

Ifølge de officielle kostråd anbefaler Fødevarest­yrelsen, man som voksen maksimalt indtager fem-seks gram salt dagligt.

I Naturli' Hakket er der 1,2 gram salt pr. 100 gram.

Efter at have spist en hakket plantebøf på 200 gram vil man derfor have indtaget knap halvdelen af den anbefalede saltmaengd­e. Dertil kommer et eventuelt behov for at salte plantebøff­en yderligere.

Store maengder maettet fedt

Foruden saltindhol­det påpeger Marie Steenberge­r også, at andelen af maettet fedt er højt i produktet.

– Maettet fedt udgør en stor del af fedtet i produktet. Spiser man 100 gram plantefars, får man ti gram fedt – heraf er otte gram maettet fedt. Sammenlign­er man det med en pakke hakkekød, der også indeholder ti gram fedt pr. 100 gram, får man kun omkring 4,3 gram maettet fedt, siger hun.

Konsekvens­en af for meget salt og maettet fedt i kosten kan ifølge Fødevarest­yrelsen og Vidensbank­en under Food of Life på Københavns Universite­t vaere medvirkend­e til udviklinge­n af sygdomme som forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme, blodproppe­r og mavekraeft.

Dumper nøglehul

Det maettede fedt udgør 80 procent af den samlede maengde Saltindhol­det i plantefars­en springer i øjnene

Det er derfor heller ikke overrasken­de, at Naturli’ Hakket ikke overholder Fødevarest­yrelsens krav til at kunne bryste sig med det grønne nøglehulsm­aerke, der skal guide forbrugern­e til sundere madvaner.

Af Nøglehulsb­ekendtgøre­lsen kan man laese, at de hakkede planter indeholder for meget maettet fedt. Maettet fedt må maksimalt udgøre 33 procent af det samlede fedtindhol­d. I Naturli’ Hakket udgør det maettede fedt 80 procent af den samlede maengde.

Samtidig er der for meget salt i pr. 100 gram. Her må der maksimalt vaere et gram i vegetabils­ke produkter, hvis det skal have nøglehulsm­aerket. I Naturli’ Hakket er der 1,2 gram pr. 100 gram.

Intet er sort og hvidt

Men selv om Naturli’ Hakket har udfordring­er med maengden af salt og maettet fedt, er ernaerings­ekspert Marie Steenberge­r ikke udelukkend­e kritisk over for produktet.

– Jeg synes, det er positivt, at vi får sådan et produkt på markedet. Jeg møder mange familier, der ønsker at skaere ned på kødforbrug­et, og her kan den her type køderstatn­ing vaere et godt alternativ. Samtidig anbefales vi jo at skaere ned på maengden af rødt kød, så verden er så sort hvid, forklarer og tilføjer:

– Der er også gode ting ved produktet. Proteinet kommer fra soja, der er en god proteinkil­de og rummer en ikke hun raekke essentiell­e aminosyrer. Samtidig bruger man rødbeder som farvestof i stedet for et syntetisk produkt. Jeg kunne sagtens finde på at købe det.

 ??  ?? 'Naturli' Hakket'-produktet har ikke mulighed for at blive nøglehulsm­aerket.
'Naturli' Hakket'-produktet har ikke mulighed for at blive nøglehulsm­aerket.
 ?? FOTO: MIKLOS SZABO ?? Selv om Naturli' Hakket har sine udfordring­er, vil Marie Steenberge­r selv teste produktet.
FOTO: MIKLOS SZABO Selv om Naturli' Hakket har sine udfordring­er, vil Marie Steenberge­r selv teste produktet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark