Ekstra Bladet

FLERTAL AF INDVANDRER­E 13 GYMNASIER PÅ

EKSPLOSIV STIGNING: På flere gymnasier har mange af eleverne en anden oprindelse end dansk. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik

- THOMAS RIBER-SELLEBJERG

Helt nye tal viser, at der er en eksplosiv stigning i antallet af elever med indvandrer­baggrund på de danske gymnasier.

På hele 13 danske gymnasier er der et klart flertal af elever med enten indvandrer-baggrund eller ikkevestli­g oprindelse. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

– Vi skal løfte opgaven i faellesska­b med at uddanne de unge. Og i faellesska­b mener vi, at det vil vaere rigtig hensigtsma­essigt, at fordelinge­n af unge med svage forudsaetn­inger er nogenlunde jaevn, siger Birgitte Vedersø, formanden for Danske Gymnasier.

Stor stigning

Det er ikke på alle gymnasier, at der tegner sig det samme billede. Men på Høje Taastrup Private Gymnasium, Københavns Private Gymnasium og Akademisk Studenterk­ursus går der naesten ingen elever med dansk oprindelse.

Mange flere i skole

På 10 år er der startet naesten 40 procent flere indvandrer­e på en HF-uddannelse, teknisk skole eller et alment gymnasium.

– Det er en succes, som vi skal glaede os rigtig meget over. Vi skal glaede os rigtig meget over, at unge uden en etnisk dansk baggrund rent faktisk uddanner sig og får en mulig for at gå videre med en videregåen­de uddannelse efter gymnasiet, forklarer formanden for danske gymnasier.

Den glaede spore hos DF.

– Det er jo klart, at det er et kaempe problem, isaer hvis det er ikke-vestlige, altså muslimske elever, som jo meget ofte skaber et helt andet indlaering­smiljø end det, som er normalt i Danmark, siger DF’s gymnasieor­dfører Marie Krarup. er ikke til at

Tallene bygger på en undersøgel­se, hvor man har kigget på elevernes oprindelse i elevregist­rene fra de danske gymnasier.

– Det er ikke et problem, at procenten stiger. Det er udtryk for en samfundsud­vikling. Der, hvor vi kan have en bekymring, er der, hvor stigningen kun finder sted på nogle enkelte skoler, siger Birgitte Vedersø.

I hele Danmark pakker 150.000 elever hver dag tasken for at møde til undervisni­ng på gymnasiern­e.

 ?? FOTO: /RITZAU/MATHIAS CHRISTENSE­N ?? På 13 danske gymnasier er der et flertal af elever med enten indvandrer-baggrund eller ikke-vestlig oprindelse.
FOTO: /RITZAU/MATHIAS CHRISTENSE­N På 13 danske gymnasier er der et flertal af elever med enten indvandrer-baggrund eller ikke-vestlig oprindelse.
 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? – Det er jo klart, at det er et kaempe problem, siger DF’s gymnasieor­dfører Marie Krarup.
FOTO: JONAS OLUFSON – Det er jo klart, at det er et kaempe problem, siger DF’s gymnasieor­dfører Marie Krarup.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark