Ekstra Bladet

Så fik Løkke første opsigelses­varsel

-

til 2018.

VELKOMMEN

I går fik statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen sit første opsigelses­varsel.

Det var DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl, som i et interview i Jyllands-Posten meddelte, at VLAK-holdet – hvis nogen skulle vaere i tvivl – nu har taget hul på sit sidste år som regering. Dansk Folkeparti vil ikke under nogen omstaendig­heder lade LA fortsaette i regeringen, og tilliden til Løkke har nået et nyt lavpunkt.

Thulesen Dahl meddelte, at man på ingen måde efter naeste valg kan tage støtten til regeringen for givet. I den korte udgave lød Thulesen Dahl som en mand, der er dødhamrend­e traet af den nuvaerende regering. Han har ingen tillid til regeringsc­hefen, og han anser Liberal Alliance for at vaere en latent sikkerheds­risiko for det borgerlig-liberale samarbejde, fordi partiet ikke er i stand til at finde ud af, om det er i regeringen eller bare skal optraede som støttepart­i.

handler isaer THULESENS DAHLS VREDE om, at man som regeringsp­arti er med til at levere et forhandlin­gsudspil. Derefter er det andre partier uden for regeringen, der må forhandle med deres krav. LA vil både have ret til at spille ud som regeringsp­arti og i forhandlin­gerne have indflydels­e som et parti uden for regeringen. Den form for politisk taskenspil­leri gider DF ikke vaere med til.

Løkke får også at vide, at hans ledelse af regeringen i december var ’grotesk’, og at hele regeringsk­onstellati­onen er ’uholdbar’. Med andre ord må Venstres formand se i øjnene, at hvis der overhovede­t er blåt flertal efter naeste valg, vil DF selv gøre krav på tunge ministerpo­ster i en opstilling uden LA’erne.

En regering, der skal samarbejde med S. Bliver der derimod rødt flertal, vil DF samarbejde med en socialdemo­kratisk et-partireger­ing. Målet: At holde fløjpartie­rne R, Alternativ­et og LA uden for indflydels­e.

Hvis nogen havde ventet nytårshumø­r og venlig varme, har de taget fejl. Klimaet er stadig iskoldt

laeste interviewe­t med Kristian DA JEG I GÅR Thulesen Dahl, kom jeg til at taenke på den historiske radikale profil Edvard Brandes, som i 1924 formulered­e de radikales strategi i forhold til den socialdemo­kratiske mindretals­regering under Staunings ledelse, som blev dannet uden radikal begejstrin­g, og selv om der i Rigsdagen var borgerligt flertal. Brandes lagde linjen med saetningen om, at de radikale ’nok vil støtte, men ikke styrke og ikke styrte’ den nye regering.

Det er praecis den strategisk­e kurs, som Dansk Folkeparti­s leder knap 100 år senere har lagt over for Løkkes kraftløse, slatne VLAK- regering.

støtte regeringen, THULESEN DAHL VIL når det handler om dagens og vejens politik. Han vil ikke hjaelpe til, at nogen af de tre regeringsp­artier får nye kraefter. Tvaertimod er han ekstremt kritisk over for Venstre og naermest skummende over for komediante­rne i Liberal Alliance, der ikke kan finde ud af, om de er regeringsp­arti eller støttepart­i.

De konservati­ve betegner han som naermest ligegyldig­e. Og ministerho­ldet skal heller ikke regne med kunstigt åndedraet fra DF, hvis de kører flade. Men i sidste ende vil Dansk Folkeparti alligevel ikke vaelte regeringen. Der kommer ikke nogen mistillids­dagsorden eller en nedstemt finanslov fra dem.

Så opskriften er praecis efter Edvard Brandes’ gamle kogebog.

sikkert hade at NU VIL THULESEN DAHL blive sammenlign­et med en ateistisk militaerna­egter og radikal toppolitik­er, men der er trods alt lang vej fra datidens pragmatisk­e, magtorient­erede Radikale Venstre under Zahles profession­elle ledelse og så Morten Østergaard­s mere konfuse fløjparti uden politisk indflydels­e.

Men realiteten er, at Dansk Folkeparti­s formand, der sidder på de afgørende mandater i dansk politik, i går gav Løkke-regeringen det første opsigelses­varsel.

Nogen har forventnin­gen om, at hvis Thulesen Dahl ikke vil vaere med, så kommer Mette Frederikse­n nok og hjaelper regeringen til en skatteafta­le. De, der tror dette, må have tygget kat. Mette F. vil ikke drømme om at hjaelpe Løkke, hvis han ikke har styr på sit eget flertal. Hvorfor skulle hun det?

er også dårligt THULESEN DAHLS MELDING nyt for de forhandlin­ger, der starter i naeste uge.

Thulesen Dahl dømte naermest tomgang i dansk politik i de kommende måneder.

DF vil have en udlaending­epakke på plads, inden man vil snakke skat med regeringen. Og med de 15-20 strammerpu­nkter, som den altid smilende Martin Henriksen efterhånde­n har lagt frem på integratio­ns-, ghetto- og asylområde­t, er der sat vand over til så massive stramninge­r, at VLAK naeppe kan levere uden selv at revne. Isaer Venstre har nået graensen for stramninge­r.

LØKKES NYTÅRSTALE gav varsel om, at han i hvert fald har slået bak. Kravet om et ’paradigmes­kifte’ er lagt på hylden til fordel for en pakke ghettofors­lag, som minder om genbrug af noget, der ikke virker.

Kort fortalt ligner de kommende forhandlin­ger om udlaending­epolitikke­n dermed en march på stedet. Og producerer partierne intet resultat her, tegner der sig kun to muligheder på skatteområ­det: Enten slet ingen aftale eller en usexet udmøntning af de aftaler om at bruge nogle milliarder, som allerede er aftalt i tidligere forlig. Altså intet der minder om LA’s krav om ’historiske skattelett­elser’ eller en ’ambitiøs skatterefo­rm’.

om regeringen SPØRGSMÅLE­T ER SÅ, kan leve med så lidt. Og svaret er, at det kan den. Løkke kan leve med hvad som helst, hvis det bare ikke er et direkte mistillids­votum. Løkke og hans svende klaeber til taburetter­ne, og så laenge klisteret holder, bliver de siddende uanset alle nederlag.

Thulesen Dahl har på sin side ingen planer om at vaelte regeringen. Han vil ikke have skyld for at kaste landet ud i et valg før tid.

Dermed står vi foran et år med spredte aftaler på forskellig­e områder, men intet gennembrud med hensyn til udlaending­e og skat.

Hvis nogen havde ventet, at de blå politikere stadig var en smule i nytårshumø­r og venlig varme, tager de fejl.

Det er stadig kaos, som regerer på Borgen.

 ?? FOTO: /RITZAU/RUNE AARESTRUP PEDERSEN ?? Kaos Kristian Thulesen Dahls tillid til statsminis­ter Lars Løkke har nået et nyt lavpunkt, og det lover ikke godt for de forhandlin­ger, som starter i naeste uge. Der er dømt tomgang i dansk politik.
FOTO: /RITZAU/RUNE AARESTRUP PEDERSEN Kaos Kristian Thulesen Dahls tillid til statsminis­ter Lars Løkke har nået et nyt lavpunkt, og det lover ikke godt for de forhandlin­ger, som starter i naeste uge. Der er dømt tomgang i dansk politik.
 ??  ?? Hans Engell Ugen i politik Kontant afregning
Hans Engell Ugen i politik Kontant afregning

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark