Ekstra Bladet

BLEV SLAEBT 10-15

Over hver tredje dansker har oplevet mishagsytr­inger eller vold på vejene – Jan Park-Thomsen fik sit kraveben slået af led, da taxichauff­ør gik grassat

- MIKKEL CRAMON

Taxien drøner forbi. Chaufføren dytter og skaelder ud. Som frivillig i Hjemmevaer­net har politimand Jan ParkThomse­n travlt med at dirigere bilister ind til aftenens Fleetwood Mac-koncert i Boxen i Herning og undlader derfor en reaktion. Men kort efter vender manden tilbage. Han råber fortsat.

’Hvad fanden er det, du laver – du har jo ikke styr på det der!’

Jan Park-Thomsen laegger armen på bildøren og stikker hovedet ind ad det nedrullede vindue.

’Undskyld hr., vil du lige holde ind til siden’, forsøger den frivillige hjemmevaer­nsmand sig, men bliver hurtigt afbrudt:

’Det skal du fandeme ikke bestemme’, lyder beskeden, hvorpå chaufføren gasser op og accelerere­r så hurtigt, at Jan Park-Thomsen med egne ord bliver slaebt 10-15 meter hen ad jorden.

I faldet slår han kravebenet af led. Chaufføren har man aldrig fundet, selv om episoden blev politianme­ldt.

– Det var allerede mørkt, og jeg stod alene på min post, forklarer Jan Park-Thomsen.

Oplevelsen ligger efterhånde­n fire år tilbage, og Jan Park-Thomsen har heldigvis ikke oplevet noget lignende på egen krop siden. Det har andre frivillige i politikomp­agniet til gengaeld.

– En kollega står og holder en raekke bilister tilbage, mens andre får lov at køre frem. Men den forreste af dem er åbenbart så utålmodig, at han beslutter sig for at køre frem, så vores hjemmevaer­nsmand bliver kastet op på køleren og ned ved siden af bilen, der bare fortsaette­r, fortaeller den 45-årige midtjyde.

Genkender tendens

Jan Park-Thomsen og hans kolleger er blandt de stadig flere danskere, der bliver udsat for mishagsytr­inger og sågar vold, når de faerdes i trafikken.

Han har i mange år vaeret med til at afvikle trafik i forbindels­e med koncerter, fodboldkam­pe og lignende, og han kan sagtens genkende tendensen – danskernes opførsel i trafikken er blevet grovere.

– Der er stadig flere tilfaelde, hvor man skal stå og diskutere.

– Der skal mindre til for at genere bilisterne i dag end førhen, mener Jan ParkThomse­n, der oplever saerligt ét problem, hver gang han er på opgave:

– Alle ved, at rødt betyder stop, og at grønt betyder kør. Og kommer du kørende ad en vej, skal ham inde fra parkerings­pladsen jo holde tilbage.

Tiden betyder efterhånde­n mere for folk end det arrangemen­t, de skal eller har vaeret til Der skal mindre til for at genere bilisterne i dag

– Men når vi afvikler trafik, vil vi indimellem lade ham fra parkerings­pladsen komme først, for alle skal jo ud før eller siden. Det er der altid nogle, som ikke kan forstå, og som brokker sig over det.

Desvaerre viser frustratio­nerne sig ofte i, at bilisterne bliver vrede og sender skaeldsord efter hinanden, Jan Park-Thomsen og hans ko er sk Ti– me ge re

hae ma op ge

– til rig Og pr de

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Grov tone Hjemmevaer­nsmand Jan Park-Thomsen modtager stadigt oftere tilråb fra vrede bilister.
FOTO: CLAUS BONNERUP Grov tone Hjemmevaer­nsmand Jan Park-Thomsen modtager stadigt oftere tilråb fra vrede bilister.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark