Ekstra Bladet

Rathsacks rettighede­r er kraenket

JURA-PROFESSOR: Det kan meget vel vaere i strid med flere regler og konvention­er, når chefen for Jaegerkorp­set offentligt går ud og forsvarer, at man har sendt fem eks-jaegere i bad standing

- KRISTIAN KORNØ kkr@eb.dk

– Det har store konsekvens­er, hvis man ikke følger vores normer og kodeks, sagde chefen for Jaegerkorp­set, oberstløjt­nant Kåre Jakobsen, i ’Go’ Morgen Danmark’ på TV2. I udtalelsen står han dermed inde for, at portraette­rne af tidligere jaegersold­at Thomas Rathsack og fire kolleger er blevet vendt i vanaere, fordi de medvirker i tv-programmet ’Korpset’ og har udgivet en bog.

Sanktionen med at sende tidligere ansatte i vanaere kan meget vel vaere i strid med flere regler og konvention­er, vurderer professor i jura Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universite­t. Han har ikke set udsendelse­rne, men når almindelig­e mennesker gennemgår traenings-situatione­r, som ligner traening i elite-enheden, så har tilsvarend­e tidligere vaeret vist i tv, og det afslører naeppe hemmelighe­der eller støder fremmede magter, mener han.

Plaget af sager

– Ud fra oplysninge­rne vil jeg vurdere, at chefens udtalelser er i strid med god forvaltnin­gsskik. Selv om det er tidligere ansatte, så har sanktioner­ne også betydning for nuvaerende og fremtidige ansatte. Det synes den nuvaerende ledelse ikke at have for øje, siger professore­n.

Forsvaret og det offentlige generelt har vaeret plaget af en raekke sager, hvor de ansattes ytringsfri­hed har vaeret trådt under fode. Derfor understreg­ede tidligere justitsmin­ister Søren Pind (V) i sin regeringst­id, at offentligt ansatte har ret til at ytre sig, og det er vigtigt, at de indgår i debatten.

Det er heller ikke godt, når ledelsen af Jaegerkorp­set går ind og sanktioner­er tiltag ud fra en raekke uudtalte normer og et mere eller mindre udefineret kodeks. Det er formentlig en overtraede­lse af menneskere­ttighedsko­nvention, fortaeller Sten Schaumburg-Müller.

– Jeg vil mene, at ’vanaere’ er en sanktion, når den bakkes op af ledelsen, og det er en overtraede­lse af Rathsacks rettighede­r i forhold til Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nvention, artikel 10, som skal sikre informatio­nsog ytringsfri­hed.

 ?? FOTO: TV2 ?? Sanktionen over for tidligere jaegersold­at Thomas Rathsack (billedet) og fire kolleger kan meget vel vaere i strid med flere regler og konvention­er, vurderer professor i jura Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universite­t.
FOTO: TV2 Sanktionen over for tidligere jaegersold­at Thomas Rathsack (billedet) og fire kolleger kan meget vel vaere i strid med flere regler og konvention­er, vurderer professor i jura Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universite­t.
 ??  ?? januar. 11. Bladet Ekstra
januar. 11. Bladet Ekstra

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark