Ekstra Bladet

SYRIEN

Henrettels­erne er stoppet. Moralpolit­iet er vaek, og de sorte flag braendt. Alligevel invalidere­s og draebes mennesker hver dag i Islamisk Stats tidligere hovedstad

-

RAQQA, SYRIEN (Ekstra Bladet): Der går praecis 14 dage, så dør han selv. 14 dage efter, at Ekstra Bladet møder Egid Eli, bliver han draebt i tjeneste. 14 dage efter at han selv hjalp med at redde to teenage-drenge. Egid Eli døde, praecis som jihadister­ne havde ønsket det.

’Boom’ lyder det 14 dage tidligere, før en gigantisk, sort røgsøjle rejser sig mod himlen. Alle vender instinktiv­t hovederne, mens en i maengden udstøder en fløjtelyd. Imponeret eller snarere i frygt over eksplosion­ens dybe kraft.

– Det er i naerheden af hospitalet. Området er ikke 100 procent ’clearet’ endnu, lyder den faglige vurdering, før rydningsho­ldet igen vender ansigterne og fokus tilbage til arbejdet.

Total stilhed

Her på et par kilometers sikker afstand fra det dumpe og uhyggelig brag har vi de sidste tre minutter stået i total stilhed og aengstelig­t fulgt hvert eneste skridt, som Hogr Maimo og Egid Eli tager ned ad gaden.

De går helt langsomt, helt ubeskytted­e og med øjnene rettet mod jorden. Så hopper Hogr op på en port og kaster et blik ind i baggården. På den anden side gør Egid Eli det samme. Og sådan fortsaette­r de ned ad gaden, indtil de har fundet, hvad de er kommet for: De ondskabsfu­lde sataner. Dødsfaelde­rne, som ingen kan se, men alle kender: minerne. Det er efterfølge­ren til Islamisk Stats raedselsre­gime og udgør i dag den største trussel i Raqqa.

– IS ønskede at gå over i historien. Deres mål var at blive husket i 100 år. Derfor gik de ikke kun efter haeren og soldaterne, men specifikt efter civile. For hvordan bliver man husket? Det gør man, når folk uden ben, arme, med ét øje eller én hånd kan fortaelle de naeste generation­er, hvordan de blev invalidere­t. Og ikke mindst, hvem der stod bag, forklarer Hogr Maimo, der leder den lokale minerydder­enhed RMCO (R.O.J. Mine Control Organizati­on), som Ekstra Bladet følger gennem Raqqas haergede gader.

Selv om krigen er slut, eksplodere­r fem til syv lureminer hver eneste dag i den i forvejen sønderskud­te by. De første to måneder efter IS var besejret, blev 150 personer draebt på grund af den velanbragt­e djaevelska­b.

– Vi finder faktisk flest miner i skolerne. De er gemt i skuffer og på skolebaenk­ene, så når børnene piller, eksplodere­r de. De gemmer dem i køkken- og køleskabet. Hvem arbejder der? Det gør kvinderne. De er gemt i legetøjet. Hvem bruger det? Det gør børnene. IS har alle som mål. Kvinder, børn, maend. Alle, forklarer Hogr Maimo.

Frivillige minerydder­e

Hos den 80 mand store enhed af RMCO’s frivillige har de allerede mistet tre kammerater. Det er blot 14 dage siden, at en ung britisk minerydder blev offer for faelderne, som RMCO hver dag tager ud for at afmontere.

– IS har ikke kun lagt miner ud for at såre folk. De vil udslette folk. Og deres mål er alle, siger Hogr.

Ham, der udløser minen, har ikke brug for en laege. Han bliver draebt på stedet

Af samme årsag, og formentlig­t mangel på midler, opererer holdet uden en laege.

– Ham, der udløser minen, har ikke brug for en laege. Han bliver draebt på stedet, som den 37-årige Abdel Hamid nøgternt konstatere­r.

’Men er du ikke bange’, nåede jeg lige at spørge den unge Egid Eli, der blot smilede og rystede overbaeren­de på

 ?? FOTO: THEA PEDERSEN ?? Bare 25 år Egid Eli ser rolig ud på fotoet og erklaerede, at han ikke var bange under det dødsensfar­lige rydningsar­bejde. Han blev draebt, 14 dage efter at dette billede var taget.
FOTO: THEA PEDERSEN Bare 25 år Egid Eli ser rolig ud på fotoet og erklaerede, at han ikke var bange under det dødsensfar­lige rydningsar­bejde. Han blev draebt, 14 dage efter at dette billede var taget.
 ?? FOTO: THEA PEDERSEN ?? En røgsøjle rejser sig over byen efter endnu en mineeksplo­sion.
FOTO: THEA PEDERSEN En røgsøjle rejser sig over byen efter endnu en mineeksplo­sion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark