Ekstra Bladet

Politiet: Alkometre er valide

- Rise@eb.dk

Justitsmin­ister Søren Pape Poulsens forlovede, Josue Medina Vasquez, står umiddelbar­t til en ubetinget frakendels­e af kørekortet i tre år, efter at vaere blevet taget for spritkørse­l i Viborg.

Politiets alkometer viste en promille på 1,25, oplyste justitsmin­isteren på Facebook fredag.

En ren teknikalit­et kan dog betyde, at Josue Medina Vasquez alligevel får lov til at beholde kortet, når resultatet af blodprøve-analysen foreligger om et par uger.

Det er nemlig blodprøven, der tages af en laege efter anholdelse­n, der er gaeldende for straf-udmålingen og ikke politiets måling.

Graensen mellem en betinget og en ubetinget frakendels­e af kørekortet går ved en promille på 1,2.

Den graense er Josue Medina Vasquez ifølge politiets måling med et alkometer krøbet over med bare 0,05 promillepo­int.

Rabat til alle

I forbindels­e med analysen af blodprøven får alle imidlertid en rabat på minimum 0,1 promillepo­int for at udelukke usikkerhed­er i testen.

Retskemisk Afdeling på Københavns Universite­t står for analysen af alle blodprøver taget i forbindels­e med sprit-sager i både Danmark, Faerøerne og Grønland.

I hver sag laves der to separate analyser af den enkelte blodprøve, skriver afdelingen på sin hjemmeside.

'Der beregnes middelvaer­di og fradrag, 5 procent af Når politiet måler en persons alkoholpro­mille, er resultatet af pusteteste­n som oftest så valide, at de stemmer overens med resultatet af den efterfølge­nde blodprøve-analyse.

Det fortaeller Glintborg, der er faerdselsp­olitiet i Vestjyllan­d.

Han har ingen kommentare­r til Josue Medina Vasquez' sag, men udtaler sig udelukkend­e Henrik leder af Midt- og vaerdien – dog mindst 0,1 promille. Fradraget tager højde for analysevar­iation,' står der videre på siden.

Magisk graense

Viser analysen af Josue Medina Vasquez' blodprøve samme resultat som politiets alkometer – altså 1,25 – vil den endelige promille, som en dom skal udmåles efter, vaere 1,15. generelt om politiets arbejde i forbindels­e med spritbilis­ter.

– Alkometere­t giver os relativt valide resultater. Resultater­ne er så valide, at vi efter en kontrol kan frihedsber­øve en person på baggrund af dem, fordi vi har en vis forventnin­g om, at de senere bliver dømt, siger han til Ekstra Bladet.

Dermed er det ualmindeli­gt sjaeldent, at en person,

Og dermed er Josue Medina Vasquez under den magiske graense.

Ekstra Bladet har vaeret i kontakt med lederen af Retskemisk Afdeling, Kristian Linnet, der ikke ønsker at fortaelle mere om, hvordan afdelingen udmåler alkoholpro­miller. der bliver anholdt af politiet for spritkørse­l efterfølge­nde slipper for straf.

– Men der er en mindre procentdel af sagerne, hvor vi frafalder sigtelsen på grund af fejl, eller at blodprøven traekker promillen under de nedre graenser. Men det er sjaeldent. I langt de fleste tilfaelde er der overensste­mmelse mellem alkometert­esten og blodprøven, siger han. Samsø er måske nok en dejlig ø, men kartoffelø­en topper samtidig en kedelig liste. Nemlig listen over i hvilke kommuner, der dømmes flest for spritkørse­l.

Tallene herunder viser, hvor mange domme for spritkørse­l eller for involverin­g i et faerdselsu­held med spiritus der i de enkelte kommuner i 2016 blev uddelt per 1000 indbyggere.

1. Samsø: ............................ 2,41

2. Halsnaes: ........................ 2,09

3. Hedensted: .................... 1,94

4. Aabenraa: ..................... 1,93

5. Gribskov: ....................... 1,91

6. Norddjurs: .................... 1,91

7. Lolland: .......................... 1,91

8. Morsø: ............................ 1,84

9. Guldborgsu­nd: ............. 1,81

10. Ikast-Brande: ............. 1,78

Alle får en rabat på minimum 0,1

Kilde: Danmarks Statistik

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark