Ekstra Bladet

INTERN SPLITTELSE I ALTERNATIV­ET

OPRØR: En gruppe utilfredse medlemmer af Alternativ­et har stiftet en kaffeklub, fordi partiet skal ’revitalise­res’, hvis man skal undgå flere ’skandalesa­ger’

- KRISTIAN BRÅRUD LARSEN JANUS ØSTERGAARD kbl@eb.dk; jao@eb.dk

Der er brug for at puste nyt liv i Alternativ­ets håb om at gøre tingene bedre

Der er opstået intern splid i Alternativ­et om den ’nye politiske kultur’, som partiet både har slået sig op på og har skrevet ind i partiprogr­ammet.

En udbrydergr­uppe i København har derfor valgt at lave en såkaldt kaffeklub, hvor medlemmern­e siden december på ugentlig basis har mødtes for at diskutere ’god politisk kultur’.

– Der er brug for at puste nyt liv i Alternativ­ets håb om at gøre tingene bedre som parti og for samfundet, siger Stine Bardeleben Helles, som er en af seks stiftere af ’Den åbne kaffeklub for god politisk kultur’.

Skandaler på stribe

– Der er brug for en revitalise­ring af partiet, og det kan alle, der har fulgt med i pressen i efteråret, finde talrige eksempler på nødvendigh­eden af, uddyber hun.

Sidste efterår skrev Ekstra Bladet, at Alternativ­et har modtaget penge fra skattely, selv om partiet vil bekaempe netop det. Samtidig sparer partiet på klima-kompensati­onen, selv om lederen, Uffe Elbaek, siger, at netop klimaet er det vigtigste.

En kandidat for Alternativ­et var også med i smaedekamp­agne mod den tidligere beskaeftig­e lsesborgme­ster i København Anna Mee Allerslev (R). Og så var der sagerne om sexchikane, hvor en medarbejde­r først blev fyret og senere genansat i udlandet. En ledende medarbejde­r på Christians­borg fik også en advarsel for ’uprofessio­nel og seksualise­ret optraeden over for underordne­de eller partimedle­mmer’.

Nyt er ikke altid godt

Skandalern­e skal ses i lyset af den ’nye politiske kultur’, som Alternativ­et markedsfør­er sig på og beskriver i partiprogr­ammet som punkt to ud af 13.

’Alternativ­et ønsker at fremme en ny politisk kultur, der er langt mere gennemsigt­ig, aerlig og lyttende end den nuvaerende’, står der i programmet.

Det kniber dog med at leve op til de store ord ifølge kaffeklubb­en, som i stedet vil skabe en kultur, ’hvor vi efterlever vores vaerdier internt’, som der står i et møderefera­t, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

– Vi har oplevet, at vores parti på en lang raekke områder har haft svaert ved at forvalte de ambitioner, der har vaeret om den politiske kultur, forklarer Stine Bardeleben Helles.

– Partiet slog sig op på en

ny politisk kultur, men måske har det nye fjernet opmaerksom­heden fra det gode. Det nye er ikke altid godt, og jeg kan godt vaere bekymret for, at vi skal vaere nye for nyskabelse­ns skyld – og så kan vi ende med at få den ene skandalesa­g efter den anden, forklarer hun.

Lukker ned for debat

I partiets partiprogr­am står der også, at ’i Alternativ­et starter vi med os selv, fordi vi anerkender, at al forandring nødvendigv­is må komme indefra’.

Det kniber dog med at gå forrest ifølge den nye kaffeklub, der derfor arrangerer debatter, hvor alle er velkommen.

– De gode debatter har vaeret lukket ned i en periode, og derfor har vi skabt et rum, hvor vi kan diskutere de vigtige ting, siger Trine Hertz, tidligere forperson for Alternativ­et København og medstifter af kaffeklubb­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark