Ekstra Bladet

Du glemmer aldrig lugten af død

-

Med klude, skuresvamp­e og rengørings­middel tørrer Casper Eberhardt Hansen blod, lig-vaesker og afføring vaek. Han eliminerer al lugt fra rådnende kroppe og fjerner dødens synlige spor.

Den 29-årige fyr arbejder som sanitør hos Recover Nordic, og en del af hans arbejde er at gøre rent efter lig.

Dén opgave taeller alt fra selvmord og drab til folk, der er døde ensomme og uopdagede i deres eget hjem. Det er folk som ham, politiet ringer til, når der skal skrubbes og skures efter de lig, de har fjernet i boliger landet over.

elsker sit arbejde, selv om lugten af lig er en, han aldrig glemmer.

– Når man traeder ind i lejlighede­n, bliver man mødt af den her ubeskrivel­igt klamme lugt. Det er sådan en ubehagelig, sødlig lugt. Har du først lugtet en død, glemmer du aldrig lugten igen, siger han og fortsaette­r:

– Og lugten saetter sig i alt. Både i tøjet og i naesen. Når man er faerdig, skal tøjet bare af og til vask. Jo hurtigere man kommer i bad, jo hurtigere kommer lugten også vaek fra naesen.

Den første lig-rengøring maerkede ham hårdt. Han gjorde sig en masse tanker om den afdødes liv, og dem tog han med sig hjem. Hans familie kunne se, at han ikke havde det godt.

– Jeg var ligbleg i hovedet, og filmen knaekkede, da de spurgte til mig, siger Casper Eberhardt Hansen.

– Min vagtleder var rigtig god. Han sagde, jeg altid kunne komme til ham. Jeg talte meget med de erfarne kolleger og min familie om det. Derefter døde det lige så stille hen.

andet bliver ligrengøri­ng også ’bare et arbejde’ med tiden. I takt med, at man får mere erfaring, ved man, hvordan opgaverne skal tackles. Og som Casper og hans kolleger siger: Som menneske kan man vaenne sig til meget.

Den afdøde er fjernet, når Casper og hans kolleger traeder ind i en lejlighed og tager rengørings­handskerne på. Men der er stor forskel på, hvor meget rengørings­arbejde liget har efterladt, alt efter om der er tale om drab, selvmord eller en ensom person, der har ligget død laenge i sin lejlighed.

– Ved drab plejer det bare at vaere blod, vi skal gøre rent efter. Det er klart nemmere at gøre rent efter et drab end efter et lig, der har ligget i en måned eller laengere tid, før det er blevet fundet, siger han.

– Jeg tror aldrig, jeg har oplevet at skulle fjerne hudrester. Det er for det meste bare hår-rester, blod, urin og afføring. Man har det med at tømme sig selv, når man dør.

perfekt rengøring, der efterlader lejlighede­n lugtfri og uden dødens slibrige spor, varierer en del. Men rent praktisk er det altid den samme fremgangsm­åde, siger Casper Eberhardt Hansen.

Sanitørern­e begynder ved indgangen og bevaeger sig minutiøst frem med klude og rengørings­midler. Og så fjerner de alt organisk materiale, der kan gå i forrådnels­e.

– Man kan komme rigtig langt med en grov svamp og vand. Det draeber selvfølgel­ig ikke bakterier, men en spand med vand og en lille smule rengørings­middel løsner det meste. Så får det den store tur, når vi har fjernet det vaerste. Det er en rengørings­opgave over flere omgange, siger han.

når det kommer til lig, er dem, der ligger så laenge, at vaesker og hud-rester traenger ned i gulvet. Liget begynder at rådne, og det tiltraekke­r kriblende skabninger.

– Vi havde en samler, der samlede på avispapir. Da han døde, vaeltede han forover, så al hans blod gik til hovedet. Blodet var derfor løbet ud af øjnene og munden på ham. Der var rigtig meget blod, og det var blevet suget op af alle aviserne, siger Casper Eberhardt Hansen.

– Der var ufatteligt meget blod. Generelt er der jo bare flere vaesker, jo laengere de har ligget. Og rigtig mange mider. Det er forfaerdel­igt. Sådan nogle løber hurtigt, selv om det bare er en lille larve.

lejligheds­beboere bliver opdaget på mange forskellig­e måder. Måske har naboerne lagt maerke til, at den afdøde pludselig er holdt op med med at hente avisen, eller også har de bemaerket en slem lugt i opgangen. Men der er også ’Langt fra Las Vegas’-scenariet, forklarer Casper Eberhardt Hansen.

Scenariet refererer til en episode af den populaere serie, hvor et kontor bliver invaderet af fluer.

– Vi havde samme scenarie. Der var en opgang, hvor der var begyndt at komme mider i flere forskellig­e lejlighede­r. Det var så, fordi der lå en død person i en af opgangens lejlighede­r, og miderne fra vedkommend­e havde spredt sig. Det blev en omfattende sag, siger han.

Den afdøde er fjernet, når Casper og hans kolleger traeder ind i en lejlighed og tager rengørings­handskerne på

de allervaers­te opgaver, Casper Eberhardt Hansen har vaeret ude for, er det imidlertid ikke 'ulaekre rengørings­opgaver', han fortaeller om. Der er intet – hverken lugte eller rådne materialer – der kan få ham til at rynke på naesen.

Det vaerste er derimod mennesker med ulykkelige historier, der saetter sig staerkest fast i hukommelse­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark