Ekstra Bladet

Hvem skal passe hunden

-

Hvem skal give Fido mad og tømme kattens bakke, hvis jeg pludselig skal på sygehuset?

Den slags bekymringe­r fylder hos enlige kaeledyrse­jere, når de bliver indlagt akut. Det oplever man hos organisati­onen Dyrenes Beskyttels­e.

– Det er tit borgere, der har dyr som deres faste holdepunkt i livet. Og de har mange gange ikke nogen, de kan aflevere dyrene til, hvis de bliver indlagt, siger Karina Fisker fra organisati­onens internat i Hjallerup, hvor nogle af de efterladte dyr ender, til DR Nordjyllan­d.

Hos Dyrenes Beskyttels­e fik akuttelefo­nen på landsplan sidste år flere end 250 henvendels­er, hvor ejeren enten var indlagt eller kommet i faengsel.

Sulter og tørster

– Helt banalt betyder det for dyrene, at de sulter og tørster, fortaeller dyrevaerns­chef Yvonne Johansen.

Ifølge hende er det noget, man desvaerre ser alt for ofte.

– Det er et problem, at vi har ensomme borgere, der ikke har et netvaerk, der kan traede til, hvis man er så uheldig, at man bliver akut indlagt og har kaeledyr, siger hun.

Hos Nordjyllan­ds Internat er det omtrent hver anden måned, at man får et opkald om en hund, kat eller måske en papegøje, der risikerer at sidde alene.

– Typisk bliver vi kontaktet af myndigheds­personer som hjemmeplej­ere, og vi har også haft en laege, der ringede, fordi vedkommend­e var bekymret for en hund, som sad hos en borger, der skulle indlaegges, siger Karina Fisker.

Heldigvis bliver internatet kontaktet i tide i langt de fleste tilfaelde.

Man må godt blande sig

– Men vi har desvaerre også eksempler på dyr, som har gået rigtig laenge med en syg ejer, og hvor den måske har gået rundt i 14 dage uden vand og mad, siger internatle­deren.

Hun opfordrer derfor alle til at tage affaere, hvis man har mistanke om, at et dyr er efterladt alene.

– Selvom man nogen gange taenker, at man ikke skal blande sig i hinandens liv, er det måske vigtigt, at man som almindelig nabo bare engang imellem taenker, om tingene nu er helt okay, siger hun.

Har man en mistanke om kaeledyr, der er efterladt alene, kan man kontakte Dyrenes Beskyttels­e på deres akuttelefo­n 1812. Er du født eller opvokset i eller omkring Thyholm, Esbjerg, Nyborg, Randers, Favrskov og Aarhus har du en øget risiko for at udvikle sklerose.

Det viser en undersøgel­se, som Statens Institut for Folkesundh­ed har lavet.

– Vi ser flere født i disse områder, som senere hen udvikler sklerose. Flere end man ville forvente ud fra gennemsnit­tet i Danmark, siger postdoc Kristine Bihrmann til DR P4 Midt & Vest.

Vi har også haft en laege, der ringede, fordi han var bekymret for en hund

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? – Det er et problem, at vi har ensomme borgere, der ikke har et netvaerk, der kan traede til, hvis man er så uheldig, at man bliver akut indlagt og har kaeledyr, siger hun dyrevaerns­chef Yvonne Johansen.
FOTO: ERNST VAN NORDE – Det er et problem, at vi har ensomme borgere, der ikke har et netvaerk, der kan traede til, hvis man er så uheldig, at man bliver akut indlagt og har kaeledyr, siger hun dyrevaerns­chef Yvonne Johansen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark