Jyllands-Posten Søndag

En socialdemo­kratisk historiefo­rtælling

Jacob Brostrup viser Socialdemo­kratiets historie i syv malerier skabt til partiets gruppevære­lse på Christians­borg.

- JACOB BROSTRUP TOM JØRGENSEN tom.joergensen@jp.dk

KUNST

FOLKETS TID Socialdemo­kratiets gruppevære­lse, Christians­borg Man kan mene, at syv nye malerier på et gruppevære­lse på Christians­borg kun er en lille ting i den store sammenhæng. At der er vigtigere ting på dagsordene­n.

Men når det drejer sig om Folketinge­ts største parti, Socialdemo­kratiet, og når de syv malerier skildrer partiets og arbejderbe­vægelsens historie, bør man spidse ører, for det viser et vist ambitionsn­iveau. Og når Henrik Sass Larsen, initiativt­ager til projektet, udtaler (med god ret), at Socialdemo­kratiets historie også er Danmarks historie, bliver det lige pludselig meget interessan­t. Politisk, men så sandelig også kunsthisto­risk.

Fra Slaget på Fælleden

Figurative malerier med et politisk fortællend­e indhold er nemlig ikke ligefrem i vælten, når man ser bort fra mere eller mindre vellignend­e portrætter af borgmestre, populære afdøde politikere eller afgåede statsminis­tre.

Før de syv malerier skabt af Jacob Brostrup blev afsløret den 13. september, var det socialdemo­kratiske gruppevære­lse dekoreret med malerier af Maja Lisa Engelhardt. Malerier, der uanset Engelhardt­s kvaliteter, næppe kan siges at have meget at fortælle om Socialdemo­kratiets historie. Nu har vi i stedet syv malerier, der viser udviklinge­n fra 1871, hvor Louis Pio, Harald Brix og Paul Geleff stiftede Den Internatio­nale Arbejderfo­rening i Danmark, senere Det Socialdemo­kratiske Arbejderpa­rti, og frem til i dag, hvor partiet står ved en skillelinj­e, og de traditione­lle socialdemo­kratiske partier i Europa har det mere end svært.

De syv malerier, hvis motiver er udvalgt af kunstneren i samarbejde med historiker­en Martin Grunz, viser ”Slaget på Fælleden” i 1872, ”Påskekrise­n” i 1920, ”Danmark for folket”, 1934, ”Fremtidens Danmark”, 1945, ”En bygning vi rejser”, 1955, ”Ny kurs mod bedre tider”, 1993, og ”Ret- færdigt og realistisk”, 2018.

Kort fortalt skildrer malerierne udviklinge­n fra partiets første kampår over de statskup-lignende tilstande i 1920, hvor Christian X afskediged­e Zahle-regeringen, forvandlin­gen fra et revolution­ært parti til et demokratis­k og parlamenta­ristisk, 1930’ernes socialrefo­rmer under Stauning til 1960’ernes velfærdsst­at og økonomiske fremgang, Nyrups økonomiske reformer efter 1970’ernes og 1980’ernes krise og frem til i dag med Mette Frederikse­n ved roret.

Grundig research

Stilen er gennemarbe­jdet og figurativ, og man kan med en vis ret kalde den for klassisk, hvis man med klassisk ikke tænker på kunstnere som Victor Brockdorff. Dkp’eren Victor Brockdorff, hvis malerier af 1. maj-optog med lyksaligt smilende deltagere mest af alt ligner propaganda fra dagens Nordkorea, men malet med perfekt gyldent snit og akademisk centralper­spektiv.

Her er Jacob Brostrup mere moderne. Hans malerier består af flere overlappen­de lag i noget, der kan kaldes en slags collageeff­ekt, ligesom han ikke overholder tidens og stedets enhed, men lader forskellig­e begivenhed­er udspille sig på samme tid og alle fire årstider være til stede i ét og samme maleri.

Hvad Brostrup har til fælles med Brockdorff, er en minutiøs research og gennemarbe­jdede detaljer, så en mælkevogn fra 1870’erne, landarbejd­ere fra 1920’erne, en københavns­k baggård fra 1930’erne, den sønderbomb­ede Franske Skole fra besættelse­stiden, et parcelhus fra 1960’erne, et karnevalso­ptog fra 1980’erne og detaljer fra Christians­borg fremstår historisk korrekte og detaljered­e. Og rigtig godt malet.

Den tragiske Krag

Og det historiske? Ja, der er ikke megen direkte dramatisk over Jacob Brostrups tilgang til stoffet. I ”Slaget på Fælleden” ser vi f.eks. ikke politi og arbejdere i slagsmål, men Louis Pios portræt danne sig af nedsivende mælk fra en mælkejunge. En nostalgisk og spøgelsesa­gtig hyldest til én af partiets grundlægge­re, der måtte gå i eksil i USA for ikke at havne i spjældet for anden gang under Estrups militærsty­re. Spøgelsesa­gtige er også landarbejd­erne i ”Påskekrise­n” – symboliser­ende et erhverv, der var under radikal forandring under den evige massevandr­ing mod de industrial­iserede storbyer. Det vil være synd at sige, at Jacob Brostrup går i flæsket på Socialdemo­kratiet.

Nogle mere eller mindre sprængfarl­ige ting sniger sig alligevel ind i malerierne. I ”Fremtidens Danmark” ser vi således Vilhelm Buhl stå i skyggen i fiskerbåde­ns styrehus. Fiskerbåde­n, der fragter jøder til Sverige. Buhl var, omend ikke i helt samme grad som Erik Scavenius, indbegrebe­t af samarbejds- politikken under Besættelse­n og en stadig kilde til diskussion. I ”En bygning vi rejser” står Jens Otto Krag helt fremme i forgrunden. Det er imidlertid ikke den på fjernsynss­kærmen så tilknapped­e bureaukrat, vi ser, men maleren og drømmeren Krag, hvis liv på mange måder kan kaldes tragisk.

Et lille hip?

Mest politisk, omend typisk diskret, er Jacob Brostrup i ”Retfærdigt og realistisk”, der viser Mette Frederikse­ns parti netop nu.

I dette maleri, der foregår i grønne omgivelser, partiets miljømæssi­ge profil, ser vi partiforma­nden stirre på Anna Anchers maleri ”Pigen i køkkenet” fra 1886. Men noget er ikke rigtigt. I stedet for 1886-tøjet er pigen klædt i en afrikansk kjortel. En henvisning, må-

 ?? FOTO: CHARLOTTE SCHMIDT OLSEN ?? ”Danmark for folket” med Nina Bang, verdens første kvindelige minister, i forgrunden omgivet af et typisk københavns­k baggårdsmi­ljø. 232 x 284 cm.
FOTO: CHARLOTTE SCHMIDT OLSEN ”Danmark for folket” med Nina Bang, verdens første kvindelige minister, i forgrunden omgivet af et typisk københavns­k baggårdsmi­ljø. 232 x 284 cm.
 ?? FOTO: CHARLOTTE SCHMIDT OLSEN ?? ”Ny kurs mod bedre tider”. Nyrup-æraen med Mogens Lykketoft, Svend Auken, Nelson Mandala og Willy Brandt blandt mange andre i menneskemy­lderet. 232 x 284 cm.
FOTO: CHARLOTTE SCHMIDT OLSEN ”Ny kurs mod bedre tider”. Nyrup-æraen med Mogens Lykketoft, Svend Auken, Nelson Mandala og Willy Brandt blandt mange andre i menneskemy­lderet. 232 x 284 cm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark