Jyllands-Posten Søndag

Hvad er cloud?

- Tekst: Adam Villaume

Både privat, profession­elt og i det offentlige møder vi cloud-løsninger. Vi er dykket ned i begrebet for at finde ud af, hvad der egentlig ligger i “cloud”, og hvorfor denne type teknologi trækker så stor opmærksomh­ed i disse år.

Det kan virke som det rene hokus pokus, når vi eksempelvi­s “tryller” billeder væk fra telefonens hukommelse og op i skyen, hvorfra vi med med et “klik”, kan hente det ned igen på et øjeblik. Lige meget hvor vi er, og hvilken enhed vi benytter. Presto! Det er nok de færreste, der ved, eller blot tænker over, hvad der sker med billederne, og hvor de egentlig ryger hen, for vores kontaktfla­de begrænser sig typisk til firmaer som Google, Dropbox, icloud og andre, der leverer brugerflad­en til servicen. Vi kan se filerne på vores computer eller håndholdte enhed, og om de så ligger på en server i Næstved eller Nebraska, betyder ikke så meget. Faktisk er vi i kontakt med et væld af cloud-løsninger i dagligdage­n, og har været det i årevis, for både webmail og netbank er i princippet cloudløsni­nger. Det fortæller Thomas Gilbert, der er Senior Cyber-physical Specialist ved Alexandra Institutte­t i Aarhus.

»Alt, hvad der ligger på en ekstern server, er i princippet en cloud-løsning. Så det kan være alt fra et datalager eller enkelte stykker software til hele firmaets It-infrastruk­tur, der trækker på serverens processor, RAM og programmer installere­t på serveren,« siger Thomas Gilbert.

Netbank er et program, du tilgår via internette­t, hvis data ikke ligger på din lokale computer, men på nogle eksterne servere. Derfor vil man i dag kalde det en cloud-løsning.

Selve ’cloud’-begrebet, som det er defineret i dag, er noget yngre end netbank. Det var først, da Amazon lancerede Amazon Web Services i 2006, at begrebet blev kendt i den brede offentligh­ed.

»Amazon var pionérerne, og det kom helt bag på de store It-firmaer som IBM og Microsoft, for Amazon var egentlig en boghandel. Men så fandt de ud af, at de havde overskyden­de lagerkapac­itet på deres servere, og det lejede de så ud,« fortæller Thomas Gilbert.

Det blev begyndelse­n på onlinestor- age, og en række andre cloud-baserede løsninger, som konkurrent­erne, især IBM, Microsoft og Google, siden også har slået sig op på.

Den nemme og bekvemme måde at lagre og dele filer på, som almindelig­e forbrugere kender fra eksempelvi­s Dropbox, Google Drev og icloud, er måske nok den type af cloud-løsning, der er bedst kendt. For virksomhed­er repræsente­rer cloud-computing imidlertid mange andre og mere komplekse muligheder i dag.

»Det er hurtigt at komme i gang med cloud-løsninger, fordi det ikke kræver noget særligt af udstyret lokalt. Det gør det utroligt nemt at sætte op, og kræver heller ikke en stor udskrivnin­g fra virksomhed­en,« siger Thomas Gilbert fra Alexandra Institutte­t. Al computerkr­aften ligger nemlig på serveren, i stedet for på computeren lokalt og, afhængig af hvad opgaverne i firmaet kræver, kan forskellig­e programmer vælges til fra leverandør­ens software-stakke.

»Det giver nogle helt andre muligheder i udviklings­processen, som bliver væsentligt hurtigere og billigere ved at kunne afprøve projektet via cloud-løsninger,« siger Thomas Gilbert. I Støvring, syd for Aalborg, har produktion­svirksomhe­den Seritronic netop skiftet en hosting-løsning hos et lokalt It-firma ud med en cloud-løsning på Microsofts Azure-platform.

»Hverdagen er blevet lettere for vores medarbejde­re, fordi vores systemer er tilgængeli­ge også uden for vores egne netværk,« fortæller Nicolaj Grumstrup, der er IT Project Manager hos Seritronic.

Virksomhed­en har internatio­nale kunder og samarbejds­partnere, men før skiftet krævede det Vpn-løsninger og særlige indstillin­ger at få adgang til Seritronic­s servere i Danmark.

»Hvis én af vores sælgere befinder sig i Kina eller Japan, så kan de hoppe på en server, der er tæt på. Og det skaber en bedre hastighed, end hvis de skulle fange en server, der står i Danmark,« siger Nicolaj Grumstrup. Egentlig ligger firmaets data på Azures servere i Holland, men lokationen betyder ikke noget for den danske produktion­svirksomhe­d.

»I hverdagen tænker vi slet ikke over, at tingene faktisk ligger i Amsterdam et sted, men vi kan mærke konsekvens­en: At systemerne kører mere optimalt end tidligere,« fortæller projektled­eren.

Tilgængeli­gheden har med andre ord været ét af de vægtigste argumenter for at skifte til cloud, men samtidig nyder Seritronic godt af højere oppetider og øget sikkerhed sammenlign­et med den tidligere løsning.

Seritronic producerer seriegrafi­ske tryk til displays og kontrolpan­eler, og har investeret meget i robotter og andre højteknolo­giske maskiner, der automatise­rer processer. Maskiner, som er afhængige af internette­t, og hvis systemer skal

 ?? Foto: Colourbox ?? Store datacentre i eksempelvi­s Holland og Irland huser de mange servere, der muliggør Cloud computing.
Foto: Colourbox Store datacentre i eksempelvi­s Holland og Irland huser de mange servere, der muliggør Cloud computing.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark