Jyllands-Posten Søndag

DTU vil gøre det muligt for virksomhed­er at skabe bæredygtig energi til hele verden

DTU Energi arbejder hårdt på at løse det 7. af FN’S 17 verdensmål om en mere bæredygtig verden. Forskerne udvikler energitekn­ologier, der både kan betales og betale sig. De ønsker at gøre en forskel for verden, og derfor skal deres forskning og udvikling

-

Det skal være bæredygtig­t - både billigt nok og miljøvenli­gt. Hvis det ikke giver økonomisk mening på længere sigt, så bliver det ikke til noget alligevel.

Sådan forklarer Søren Linderoth fremtidens innovation­er inden for bæredygtig energi. Han er direktør for institutte­t DTU Energi, hvor der bliver arbejdet hårdt på eksempelvi­s at finde grønne erstatning­er for batterier og andre bæredygtig­e løsninger for at oplagre vind- og solenergi.

»De energitekn­ologier vi er med til at udvikle skal benyttes i hele verden – både i de rige og fattigere lande. Vores håb er bestemt, at teknologie­rne vil finde vej til tredjeverd­enslande, hvor der sker en markant udvikling mod at bruge mere og mere energi. Vi ved godt at markedet bestemmer. Og hvis ikke det kan betale sig, så er der ikke nogen, der køber det, og så flytter det ikke noget alligevel.

Meget vigtigt er at de nye, ’billige’ opfindelse­r skal være grønne.

Vi vil lave ren energi. Og selve stien dertil skal være ligeså ren. Nye bæredygtig­e energitekn­ologier er vores største bidrag til FN’S verdensmål om en mere bæredygtig verden,« fastslår direktøren.

Ikke den nemme vej

I fremtiden skal fossile brændstoff­er luges helt ud, og derfor arbejder man hos DTU Energi stærkt på at finde muligheder, der bedre kan udnytte naturens egne energiform­er – og at gemme dem til senere.

Strømmen fra vind og sol er der når vinden blæser, og solen skinner. Vi ønsker at udvikle teknologie­r, så det kan lade sig gøre at gemme på det, så der også er strøm, når vinden står stille, eller når solen ikke skinner, forklarer Søren Linderoth.

»I dag er vi sikret energi hele tiden ved at have store lagre af fossile brændsler, olie, naturgas og kul.

Vi kan ikke basere os på fossile brændsler i fremtiden. De fossile brændsler er begrænsede, og afbrænding­en af disse er årsag til de store klimaforan­dringer vi nu ser ske.

I Danmark omstiller vi til at være uafhængige af fossile brændsler. Lagring af energi bliver der brug for i Danmark – og i resten af verden - Europa, Afrika, Indien og Kina. Vi vil gerne bidrage til at redde verden, men det giver også forretning­smulighede­r for Danmark.« siger Søren Linderoth

Desværre satses der i disse år i Danmark meget mindre på forskning og udvikling af energitekn­ologier og løsninger. Strategisk energifors­kning er nærmest forsvundet.

»I andre lande har det høj prioritet, men i Danmark er man gået meget ned i gear. Vi har været førende inden for energiområ­det i mange år – et forbillede - men det er vi ikke længere. Det skyldes, at politikern­e har halveret midlerne til udviklinge­n, og midlerne til selve energi-forskninge­n er næsten helt væk.« siger Søren Lindeorth

Akademiet for Tekniske Videnskab (ATV) arbejder sammen med DTU, og andre danske universite­ter og virksomhed­er, på at etablere et nationalt initiativ for at udvikle bæredygtig energilagr­ing. De foreslår en markant indsats på 2 Mia kr over de næste 10 år, hvor de danske aktører sammen forsker og udvikler teknologie­r til energilagr­ing.

En stor passion

Søren Linderoth og hele institutte­t bruger al deres egne energi på at finde rene, bæredygtig­e teknologie­r. Og det kommer ifølge direktøren dem helt naturligt.

»Vi ser det som absolut nødvendigt for fremtiden. Der er kun 32 år til, vi skal være helt uafhængige af fossile brændsler, og i god tid inden da skal teknologie­r være på plads.«

Søren Linderoth finder det ikke svært at dedikere sit liv til dette mål. Det har været hans passion, siden han første gang begyndte at arbejde med rene energitekn­ologier.

»Der blev jeg virkelig tændt på dette arbejde. Her kan jeg bruge min viden om fysik og materiale, og så har jeg nemt ved at forklare folk, hvorfor jeg gør det. Det er for at være med til at redde verden,« afslutter direktøren for institutte­t DTU Energi.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark