Jyllands-Posten Søndag

Rent vand er en vigtig del af en bæredygtig fremtid

Med FN’S verdensmål er der taget hul på nogle af verdens helt store udfordring­er, og rent vand er en vigtig faktor i forhold til at nå flere af dem. Bæredygtig teknologi og innovation kommer til at spille en vigtig rolle.

-

FN’s verdensmål er for alvor blevet en del af den offentlige debat, og rent vand og sanitet er med som selvstændi­gt mål. Adgangen til rent vand spiller desuden en væsentlig rolle for, at flere af de andre mål kan nås – for eksempel at styrke folkesundh­eden, afskaffe fattigdom og stoppe sult. Anne Abraham er HR- og kommunikat­ionsdirekt­ør i miljøvirks­omheden Krüger, der bla. udvikler grønne teknologie­r og løsninger til vandbehand­ling. Virksomhed­en deltager i projektet ’Fra Filantropi til Forretning’ for at sætte ekstra fokus på, at vi alle skal tænke i en større sammenhæng og bidrage til opfyldelse­n af FN’S verdensmål.

» For Krüger er bæredygtig­hed en forankret del af forretning­sgrundlage­t. Vi tror på, at bæredygtig vækst kan gå hånd i hånd med tiltag, der gør jorden til et bedre sted at leve,« siger Anne Abraham.

Markeder over hele verden efterspørg­er nye holdbare løsninger på de forskellig­e vandrelate­rede udfordring­er, der findes lokalt. Krüger arbejder med vandprojek­ter i hele verden, og forventnin­gen er, at de internati- onale aktivitete­r vil være stigende i de kommende år.

Det kan understøtt­es ved, at vi i Danmark fokuserer på at udvikle og demonstrer­e nye teknologie­r, som bidrager til en bæredygtig udvikling. Mange internatio­nale kunder vil kun tale med dem, der er længst fremme, så vi skal være forrest i Danmark. Det kommer vi kun ved at satse på udvikling og innovation,« Anne Abraham.

Udfordring­er findes også i Danmark

Selvom Danmark er et foregangsl­and inden for rent vand, er der stadig udfordring­er. En af dem er mikroplast i regnvand, der stammer fra afslidning af bildæk, og en anden er medicinres­ter i spildevand. 96 procent af medicinfor­bruget vurderer man stammer fra private hjem, så det er også primært herfra, medicinres­terne kommer. Igennem den seneste tid har vi også haft udfordring­er med, at man finder rester af sprøjtemid­ler i grundvande­t.

»Det er udfordring­er, vi kan være med til at løse, og det har eksportpot­entiale, da der er behov for håndtering af tilsvarend­e problemer internatio­nalt,« siger Anne Abraham.

Fremover vil verdensmål­ene være vigtige pejlemærke­r for Krüger. Det gælder, når der i tætte partnerska­ber udvikles nye løsninger, som kan komme i spil i forhold til de udfordring­er, vi har i Danmark eller i udlandet – men også når der investeres i nye forretning­sområder som eksempelvi­s landbasere­t fiskeopdræ­t, hvor belastning­en af det omgivende miljø reduceres til et minimum. Eller når der testes nye metoder til at oprense gamle forurening­er, som eksempelvi­s kviksølv- og pesticidfo­rureningen ved Høfde 42.

Virksomhed­ens medarbejde­re opfordres også til at bidrage og deltage i forankring­en af arbejdet med FN’S verdensmål ud fra mottoet: »Vi skal alle spørge os selv om, hvad vi kan gøre MINDRE og MERE af.« Ifølge Anne Abraham har en række grønne ambassadør­er meldt sig på banen, og flere initiative­r er ved at blive indarbejde­t i dagligdage­n.

»Vi oplever et stort engagement og medarbejde­rne fortæller ofte, hvor vigtigt det er – når arbejdet bidrager til noget større,« siger hun. I Danmark, Schweiz og Norge har Krüger leveret komplette anlæg, der sørger for, at vandet renses og vækstbetin­gelserne for fiskene er optimale. Der opdrættes eks. kingfish og laks på land, og interessen herfor er stor internatio­nalt. Krüger leverer robuste vandværker til Grønlandsk­e bygder. Værkerne er specialdes­ignet til at klare variatione­r på eks. mængden af organisk materiale. Hermed sikres de lokale en god og stabil forsyning af sikkert og rent drikkevand.

Mindre vandspild og færre oversvømme­lser til gavn for folkesundh­eden. Det er perspektiv­erne, når Krüger renoverer vandværker og renseanlæg i Zambia med støtte fra DANIDA. Projektet gennemføre­s med lokale partnere og gavner derfor også den lokale beskæftige­lse. Intelligen­te styringslø­sninger minimerer oversvømme­lser ved kraftige regnskyl og mindsker anvendelse­n af energi og kemikalier i vandbehand­lingen. Flere steder går man skridtet videre og optimerer elforbruge­t, så det spiller sammen med anvendelse af andre grønne energiform­er.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark