Jyllands-Posten

Sydeuropas unge svigtes – igen

-

Når politikere ikke tør, magter eller gider tage hånd om samfundets problemer, går det ofte hårdest ud over den unge generation, der endnu ikke har fået foden indenfor. De, der skal baere fremtiden, er de første, der maerker konsekvens­erne, når deres politiske ledere ikke lever op til forpligtel­sen til at vise rettidig omhu for de samfund, som de er betroet at stå i spidsen for.

Sådan er udsigterne nu desvaerre igen for Sydeuropas unge, som kan se frem til for anden gang på kun 10 år at stå uden uddannelse, uden job, uden perspektiv. Først slog finanskris­en en generation ud af kurs. Nu truer coronakris­en med at gøre det igen. De unges personlige drømme og forhåbning­er for fremtiden taler vi slet ikke om. I mange tilfaelde handler det om simpel overlevels­e.

Det er ubaerligt at taenke på, men står også som en falliterkl­aering for endnu en generation af politikere i lande som Italien, Graekenlan­d, Spanien og Frankrig. Deres politiske svigt sender nu igen en generation af unge ud på sidelinjen med meget håndgribel­ige, negative konsekvens­er. Svigtet består i, at de sydeuropae­iske lande ikke har benyttet årene efter finanskris­en til at få trimmet deres samfund til en ny tid og dens nye krav, sådan som det er sket i de fleste nordeuropa­eiske lande. Urealistis­k store offentlige udgifter og en voldsom gaeldsaetn­ing er møllesten om benene på de sydeuropae­iske lande, der traekker dem ind i en nedadgåend­e spiral, og som bliver ekstra tydelige i krisetider som nu igen.

Politikern­e i Sydeuropa er veget tilbage for de hårde beslutning­er, som deres nordeuropa­eiske kolleger har eksekveret. Herhjemme kender vi det fra de omfattende reformprog­rammer, som blev gennemført under Helle ThorningSc­hmidt og Lars Løkke Rasmussen. En del gjorde ondt på mange, men det viste sig at vaere rigtigt taenkt og udført.

Når Danmark står så staerkt i dag, skyldes det ikke mindst denne fremsyneth­ed – som til gengaeld har vaeret helt fravaerend­e i sydeuropae­iske lande. Disse undladelse­ssynder har vel at maerke ikke noget med coronakris­en i sig selv at gøre. Den gør naturligvi­s ondt vaerre, og det er også rigtigt, at de sydeuropae­iske lande er mere afhaengige af turismen end Nordeuropa. Men det er de manglende reformer, der gør Sydeuropa ekstra sårbart, og nu igen rammer de unge.

Praesident Macron i Frankrig er et sørgeligt eksempel. Han blev valgt med brask og bram på en omfattende reformdags­orden, men har vist sig at have det meste i munden. Han lod sig i hvert fald omgående kue af de gule veste, der har forsvaret selv de mest groteske velerhverv­ede rettighede­r og bl.a. sikret, at en fransk togkondukt­ør stadig kan gå på pension 15 år før sin danske kollega. Det hedder gerne, at politikere taenker på naeste valg, mens statsmaend og -kvinder taenker på naeste generation. Nådesløst bliver denne forskel udstillet i disse år i mange sydeuropae­iske lande.

Svigtet traekker lange spor ind i den aktuelle debat om det kommende EU-budget og de enorme corona-hjaelpepak­ker. Sydeuropa er hårdest ramt af pandemien og skal have al den hjaelp i den anledning, som et solidarisk faellesska­b som EU garanterer. Men det vil vaere direkte modprodukt­ivt, hvis hårdt tiltraengt­e reformer i Sydeuropa kan aflyses, fordi pengene begynder at flyde fra Bruxelles.

En generation af unge i Sydeuropa kigger med fra sidelinjen. Det er ikke mindst dem, det handler om. De skal have en chance, naturligvi­s. Den får de kun, hvis deres politikere viser sig deres ansvar voksent.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark