Jyllands-Posten

Danskernes indlån i bankerne er taet på en historisk milepael

Danskernes indlån i bankerne har aldrig vaeret større. En privatøkon­om venter dog, at tallet vil falde i den kommende tid.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Danskernes bankbøger fortsaette­r med at blive stopfodret i et sådant tempo, at de aldrig har bugnet mere, end de gør i øjeblikket. Danskernes bankindlån voksede i maj med 12 mia. kr. til rekordnive­auet 999 mia. kr., og dermed er det nu en my fra milepaelen 1 billion kr. Det viser nye tal fra Danmarks Nationalba­nk.

»På trods af at vi i sidste uge så, at detailsalg­et bragede frem i maj, stiger danskernes indlån fortsat. Vi tror dog på, at stigningen i indlånet ville have vaeret endnu højere, hvis maj ikke havde budt på en ketchupeff­ekt i detailsalg­et i takt med genåbninge­n af landet, hvor danskerne har kunnet bruge nogle af de penge, som har hobet sig op på kontoen den seneste tid,« skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar til tallene.

Selv om danskernes opsparing i bankerne faktisk kun har kendt én vej i de seneste år, og det er op, er man i Arbejderne­s Landsbank ikke overbevist om, at milepaelen på 1 billion kr. bliver nået i den naermeste fremtid. Her forventer man, at tallet vil falde over sommeren.

»Årsagen til det er, at danskerne i den kommende tid vil gå ud og bruge nogle af de penge, som har hobet sig op på kontoen, og de vil samtidig også begynde at bruge nogle af penge, som de endnu ikke har fået som følge af aftalen om feriepenge. Derudover forventer vi en reduceret udlånsakti­vitet med et lavere tempo på boligmarke­det, hvilket vil påvirke indlånet i nedadgåend­e retning,« skriver Brian Friis Helmer.

Omregner man de 999 mia. kr. til et gennemsnit­stal for alle danskere over 18 år, viser lommeregne­ren, at de i snit har 215.000 kr. stående i banken.

Tidligere opgørelser har dog vist, at gennemsnit­stallet daekker over en meget stor spredning.

Tal fra Danmarks Statistik har således tidligere vist, at 70 pct. af de danskere, der har penge stående i banken, har under 100.000 kr.

»Selv om pengene langtfra er ligeligt fordelt blandt danskerne, peger mange ting på, at robusthede­n i mange danske familier er til stede. Hertil kommer, at vi også ser et boligmarke­d, som gik ind i coronakris­en med et solidt bagtaeppe, hvor buen ikke er spaendt så hårdt, som vi f.eks. så op til den finansiell­e krise i 00’erne,« skriver Brian Friis Helmer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark