Jyllands-Posten

Melbourne lukker helt om natten

Rekordhøje smittetal tvinger Australien­s corona-epicenter til at indføre udgangsfor­bud.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Hun vil absolut ikke klage. Men så kommer det alligevel.

»Man får lidt økuller. Jeg er også desperat efter at få masser af mennesker på besøg og lave mad til dem,« erkender Karen Glahn, 70 år, sølvsmed og bosat på 42. år i den australske storby Melbourne; hovedstad i delstaten Victoria.

Her har rekordhøje tal for coronasmit­tede fået myndighede­rne til at erklaere regionen i katastrofe­tilstand. Det har udløst et udgangsfor­bud for indbyggern­e, som nu ikke laengere kan forlade deres hjem mellem klokken 20 og 05.

De nye tiltag kommer, efter at der torsdag og fredag i den forgangne uge i Victoria blev registrere­t rekordhøje smittetal med mellem 600 og 700 nye tilfaelde. Mandag blev der i Victoria registrere­t 429 nye infektione­r. Antallet af registrere­de dødsfald med covid-19 var på 13; samlet har der vaeret 221 coronarela­terede dødsfald i Australien.

I Melbourne er reglerne strammet en tand yderligere, fordi byen vurderes at vaere epicentret i Australien­s anden coronabølg­e. Her må kun en enkelt person per husholdnin­g forlade hjemmet for at købe ind. Det må ske én gang dagligt, og turen må ikke gå laengere end 5 km vaek.

Og mens butikkerne skal forblive lukket i hele Victoria, vil en del af Melbournes erhvervsli­v blive hårdt ramt af nedlukning­en. F.eks. vil slagterier og byggeaktiv­iteter blive lukket delvist i seks uger. Delstatens regeringsc­hef, Daniel Andrews, sagde søndag ifølge det amerikansk­e medie CNN, at:

»Jeg har stået i spidsen for den her stat i naesten seks år – over 2.000 dage. Og i dag er uden sammenlign­ing den hårdeste dag – og den hårdeste beslutning.«

Australien er ellers hidtil gået for at vaere en ”duks” i bekaempels­en af coronaviru­ssen, men siden juni har der vaeret en stigning i antallet af smittede. Melbourne har da også allerede vaeret lukket hele juli – men det har ikke vaeret nok til at undgå de nye stramninge­r.

Oven i de nye smittetilf­aelde står Victoria med det problem, at man har 760 “mystiske tilfaelde”, hvor det ikke er lykkedes myndighede­rne at identifice­re smittekild­en – det udgør en af de største udfordring­er for myndighede­rne, vurderer Daniel Andrews.

”Forkaelet”

Ud over økulleren er Karen Glahn personligt ikke specielt ramt af de nye regler. Hun arbejder hjemme og afleverer så sine smykker til en forretning i byen uden nogen form for kontakt. Heller ikke hendes mand, der er tømrer, eller parrets børn har vaeret anfaegtet.

»Vi er meget heldige. Derfor vil jeg heller ikke klage – det er forkaelet, når man taenker på alle dem, der lider i øjeblikket.«

stikker pga. manglende testkapaci­tet.

Men i Irans tilfaelde tyder laekket af dokumenter ifølge BBC på, at informatio­nen om de reelle smitte- og dødstal bevidst er blevet tilbagehol­dt.

Allerede tidligt i pandemien ytrede mange eksperter bange anelser om, at de egentlige smitte- og dødstal i Iran var langt højere, end hvad regeringen ønskede at oplyse sin befolkning og omverdenen om.

Smittetal på vej op igen

Landets praesident, Hassan Rouhani, vakte i midten af juli også opsigt ved at naevne mørketalle­ne og sagde, at op mod 25 mio. mennesker af Irans samlede befolkning på naesten 82 mio. formentlig havde vaeret eller var smittet med coronaviru­s.

Smitten havde i begyndelse­n sit udspring i den hellige by Qom syd for hovedstade­n Teheran, hvor lokale myndighede­r også dengang anklagede regeringen for at hemmeligho­lde sygdommen i over to uger og lyve om dødstallet.

Der har flere gange vaeret store uoverensst­emmelser mellem de tal, som lokale myndighede­r har oplyst til medierne, og regeringen­s officielle statistikk­er.

Efter en periode med en nedgang i smittetall­ene har landet i de seneste uger igen vaeret vidne til en stigning.

Ifølge nyhedsbure­auet AFP blev der søndag ifølge de officielle tal meldt om den største stigning i antallet af daglige smittede i naesten en måned, og over hele landet advares der mod, at smitten igen er under opblussen.

BBC har ligeledes vaeret i kontakt med iranske laeger, der bekraefter, at det iranske sundhedsmi­nisterium har vaeret under pres fra den iranske sikkerheds- og efterretni­ngstjenest­e for at tilbagehol­de de korrekte informatio­ner.

I dag viser de officielle tal ifølge Johns Hopkins University, at Iran har registrere­t flere end 17.400 døde, mens over 312.000 har vaeret smittet med virussen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark