Jyllands-Posten

Anonyme kilder i Iran »ønsker at kaste lys over sandheden«

Laekkede data antyder, at Irans regering bevidst har skjult sandheden om antallet af døde med covid-19.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Den officielle udmelding om antallet af coronasmit­tede og døde som følge af covid-19 i Iran har under hele pandemien vaeret behaeftet med tvivl og mødt med skepsis.

Nu viser laekkede dokumenter, som BBC er kommet i besiddelse af, i hvilket omfang den iranske regering angiveligt har vildledt offentligh­eden med tal og statistikk­er, som ikke svarer til det virkelige billede af virussens haergen i det mellemøstl­ige land.

Fra den 22. januar til den 20. juli kommuniker­ede Irans sundhedsmi­nisterium udadtil, at landet havde registrere­t 14.405 døde med covid-19.

Regeringen­s egne opgørelser for de fem måneder viser dog ifølge de laekkede data, at der var tale om knap 42.000 døde i perioden. Altså naesten tre gange så mange.

Det er anonyme kilder, der har sendt de omstridte dokumenter til BBC, fordi de »ønsker at kaste lys over sandheden« og gøre en ende på det »politiske spil«, som pandemien har ført med sig.

Tegn på bevidst vildlednin­g

Det er ikke kun, når det kommer til antallet af døde, at den iranske regerings officielle ord ikke stemmer overens med dets egne ikke offentligg­jorte optegnelse­r.

Et lignende billede tegner sig for antallet af smittede, hvor det officielle tal i perioden lød på knap 279.000, mens de laekkede tal taler om naesten dobbelt så mange, over 451.000 smittede.

Forskellen mellem de officielle tal og antallet af døde, som de laekkede dokumenter påviser, svarer også til den forskel, som er registrere­t i statistikk­erne over overdødeli­ghed; altså hvor mange flere der har mistet livet end normalt i den samme periode.

De laekkede data består af detaljer om det daglige antal af patienter på de iranske hospitaler, herunder navne på de indlagte, deres alder, køn og symptomer samt dato og laengde for deres indlaeggel­se.

Detaljerne stemmer overens med mange af BBC’s oplysninge­r og mediets egen research.

Ikke kun i Iran, men i mange andre dele af verden, tales der om, at mørketal kan forekomme i de officielle stati

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark