Jyllands-Posten

Venstresvi­ng i Arizona? Trump og Biden gør klar til kamp fra hus til hus

Praesident Trump har problemer med at holde på de hvide kvindelige vaelgere i USA’s forstaeder. I svingstate­n Arizona har Ann Olsen kastet sig ind i kampen på Demokrater­nes side.

- ANN OLSEN, POLITISK AKTIVIST

Vreden lyser ud af Ann Olsen, mens hun inspicerer den delvist udbraendte bygning, som tidligere var Demokrater­nes lokale partikonto­r. Den ligger direkte op ad en stor parkerings­plads med bekvem adgang fra to brede indfaldsve­je af den slags, som praeger Phoenix; Arizonas største og hastigt ekspandere­nde by.

Men den lette adgang har også gjort bygningen til et nemt mål. Og for godt to uger siden blev der sat ild til partikonto­ret.

Overvågnin­gskameraer viser en mand, der stopper op i sin bil, stiger ud, kaster noget gennem et vindue, hvorefter tyverialar­men går i gang efterfulgt af røgalarmen et øjeblik senere.

»Det gør det endnu klarere for mig, hvor vigtig det her valg er. Folk på den anden side er skøre i hovedet,« siger den 60-årige fysioterap­eut, mens hun kigger ind igennem de halvsmelte­de persienner, som stadig haenger bag ruderne.

Først et par dage senere kommer det frem, at den formodede brandstift­er er en tidligere frivillig for Demokrater­ne, men det påvirker

En måling fra radiostati­onen NPR/Marist viste i den forgangne uge, at 66 pct. af kvinder i forstaeder­ne er utilfredse med Donald Trump; 58 pct. er staerkt utilfredse, og det er et stort faresignal for et parti, som siden 1990’erne har haft saerlig fokus på soccer moms og Walmart moms og andre grupper af hvide middelklas­sekvinder i USA’s forstaeder.

Ann Olsen gør sig ingen forhåbning­er om at omvende flertallet.

»I mit distrikt er der stadig flere republikan­ere end demokrater. Det vil ikke aendre sig, men jeg kan i det mindste gøre, hvad jeg kan, for at få alle demokratis­ke vaelgere til at møde op og stemme,« siger Olsen, der har set flere tegn på, at opbakninge­n til Demokrater­ne vokser.

Hun bor ved siden af en golfbane, og hun ser ofte golfbiler med Trump 2020-klistermae­rker. Men ved årets parade for soldaterve­teraner var der flere, der gav hende en løftet tommelfing­er, da Demokrater­nes vogn kørte forbi.

»Nogle klappede endda,« siger Ann Olsen, som i eftermidda­g brugte fire timer på at ringe rundt til vaelgere i området.

At gå rundt og banke på døre, som amerikansk­e partier har tradition for, er udelukket på grund af corona-pandemien, som har godt fat i Arizona. Olsen tror, at det vil hjaelpe Demokrater­ne.

Et uheldigt ordvalg

»Men kampagnen for at tage penge fra politiet skader os,« siger hun om de landsdaekk­ende Black Lives Matter-protester mod politivold og racisme.

Mange steder har demonstran­terne kraevet, at politiet bliver defunded, hvilket er koden for at skaere i politiets budgetter til fordel for mere velfaerd.

»Jeg er enig i, at der er behov for aendringer, men jeg ville ønske, at de ville bruge nogle andre ord. Trump sender de her fantastisk­e reklamer ud, hvor en gammel, sød dame ringer til politiet om, at nogen er ved at bryde ind, og får en telefonsva­rer.«

Hun er også bekymret for den måde, som Biden bliver portraette­ret på i medierne.

»Jeg kan virkelig godt lide ham, men han er en stammer og siger nogle gange ét ord, selv om han mente noget andet. De bruger det imod ham, og det har jeg det dårligt med.«

Ann Olsen afbryder sig selv.

»Har du set, at flagene står der endnu,« siger hun og peger igennem et af de tilsodede vinduer.

Indenfor vajer Arizonas flag og Stars and Stripes ganske rigtigt urørt af flammerne.

På den anden side af bygningen, hvor brandfolke­ne har efterladt nogle ting uden

Hvis Trump vinder igen, tror jeg ikke, at vi har et land laengere.

for døren i et afspaerret område, får Olsen øje på en kasse med en bunke skemaer.

»Dem bruger vi, når vi samler underskrif­ter. Det er et krav for at kunne opstille kandidater. På et tidspunkt var der 55.000 underskrif­ter i den kasse, og hvis det her var sket lidt tidligere, ville de vaere braendt, og måneders fodarbejde havde vaeret tabt.«

Som et tegn på, at intet er afgjort endnu, har begge partier øget kampagnein­dsatsen i Arizona.

Ifølge den lokale avis AZ Central har Trump-frivillige bl.a. ringet til over 3 mio. vaelgere i delstaten. Praesident­ens kampagnete­am går også målrettet efter at tiltraekke flere frivillige latinameri­kanere for bedre at kunne appellere til de 1,2 mio. vaelgere fra denne gruppe, hvoraf mange ikke stemmer.

Ifølge Rachel Bitecofer, en valganalyt­iker ved Christophe­r Newport Universite­t i Virginia, er delstatens bevaegelse mod venstre dog klar.

»Hvis Demokrater­ne kørte en kampagne, som var ligeså effektiv som Republikan­ernes, ville Arizona allerede vaere demokratis­k. Stemmerne er der,« siger hun til AZ Central.

Mange har stadig ikke besluttet sig.

»Jeg ved virkelig ikke, hvem jeg vil stemme på,« siger Todd Wells, en 45-årig serviceche­f på et autovaerks­ted, under en pause fra arbejdet.

For lidt sund fornuft

Han er staerkt kritisk over for Trumps håndtering af pandemien, som han mener er blevet politisere­t og betyder, at USA aldrig slipper af med corona.

Han sukker bag sit blå mundbind med billeder af hajer.

»Sidste gang stemte jeg på Trump, fordi han var det mindste onde. Men jeg bryder mig ikke om nogen af kandidater­ne denne gang. Der er for meget politik og for lidt sund fornuft.«

Vince Waldron, en 60-årig universite­tsprofesso­r, der drikker sin morgenkaff­e til lyden af cikader i skyggen bag en café, er til gengaeld ikke i tvivl.

»Jeg vil af med Trump, og det kan ikke gå hurtigt nok,« siger han og forklarer, hvordan Republikan­erne har udsultet skolerne og daemoniser­et migranter.

»Saerligt gennem de seneste fire år. Arizona plejede at vaere stolt af at byde migranter velkomne.«

Arizona har kun én gang siden 1948 stemt for en demokratis­k praesident­kandidat – Bill Clinton i 1996. Men selv hvis det lykkes, forudser Ann Olsen problemer.

Pandemien ventes at få flere til at brevstemme. Det var der allerede mange, der gjorde i 2018, hvilket betød, at resultatet for det taette senatsopgø­r først stod klart flere dage senere.

Denne gang har Trump uden beviser imidlertid advaret om, at brevstemme­r er gennemsyre­t af fusk.

»Så hvis vi vinder, vil de sige, at vi har snydt, og jeg er bekymret. Der er mange mennesker med våben, som støtter Donald Trump,« siger Ann Olsen, der sveder bag sit mundbind.

Phoenix, som breder sig ud over et stort område kaldet solskinsda­len, er kendt for sit gode klima. Men dette er den varmeste årstid, og temperatur­erne naermer sig 40 grader.

»Hvis Trump vinder igen, tror jeg ikke, at vi har et land laengere.«

Løvinden (-)

Bo Norström Weile og Jesper Vestergaar­d Larsen Emilie Meng Mysteriet (3)

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark