Jyllands-Posten

Aldrig mere traet gris med dåsechampi­gnoner

Coronasomm­eren 2020 skar nogle sandheder ud i pap. Ikke alle kan administre­re en ferie med traengsel

-

Hvis du har lidt ferie tilovers og vil prøve noget saert, så tag på Johannes V. Jensen Museet i Farsø. Her sker der meget lidt. Naermest nul. Museet administre­res ikke af Rane Willerslev, så man kan hverken skyde med kanon eller klaede sig ud som fuld svensker. Man kan ikke engang købe en kop kaffe. Man kan få én.

En snes kilometer mod nord er tingene mere normale – eller så normale, som de kunne vaere i coronasomm­eren 2020. Her har en af landevejsr­øverne fra Johannes V. Jensens Himmerland­shistorier slået sig ned som hotel- og restaurant­ejer.

Coronasomm­eren 2020 var blandt andet kendetegne­t ved, at danskerne blev turister i deres eget land. Den slags skaber omsaetning. Landevejsr­øveren byder på klump af grisekød med forret og dessert til 270 kroner, og der er stort set fyldt i lokalet. Betaenksom­t har han sørget for, at de røvede ikke kan få isvand.

Heller ikke selv om de har forsynet sig fra hans vinkort. De kan købe. 55 kroner.

Med få kilometers mellemrum er der naesten mennesketo­mt og traengsel. Johannes V. Jensen Museet er fremragend­e, men der er hverken udsigt over Limfjorden eller klatrevaeg­ge til børnene. Der er stilhed og en venlig dame, der saetter kaffe frem. Oppe ved landevejsr­øveren er det omvendt. Turister kører kolonnekør­sel langs de paene steder. Der er proppet af folk, der har tilkaempet sig et hotelvaere­lse og nu skal nyde udsigten over vandet, inden de skal spise traet gris med dåsechampi­gnon.

Coronasomm­eren 2020 skar et par sandheder ud i pap. Danmark ER faktisk et lille land, når seks millioner danskere plus lidt nordmaend og tyskere skal holde ferie sammen. Hvis vi alle sammen myldrer ud til vandet eller tager til oplevelses­centre, bliver der pres på. Og det gør vi. Vi myldrer nogenlunde de samme steder hen, når vi ikke kan komme på udlandsfer­ie. Derfor traengslen.

Oppe på landevejsr­øverens hotel kan man se konsekvens­erne. Publikum er blandet i fjerde potens.

Nogle har tydeligvis købt et pakkeophol­d med kaffe og kage og frem og tilbage. Andre har vaeret sent ude og taget, hvad der var tilovers. Sådan blev det, fordi den planlagte ferie til Bretagne eller Toscana gik i vasken.

Derfor er morgenmads­buffeten et socialt kludetaepp­e. Gaester i golftøj skaever til gaester i gamacher og tunikaer. Polo fra Ralph Lauren møder plussize. Mercedes møder Mazda. Da nogle af dem med poloer og Mercedes går ud til deres biler, har nogle af dem i tunikaer sat sig foran indgangen og fået ild på en Look. Der skaeves igen.

Coronasomm­eren 2020 skar også ud i pap, at der er danskere, der holder partyferie ved Sunny Beach, uanset hvor de befinder sig. Teknisk set befinder disse danskere sig f.eks. i Kandestede­rne, Risskov eller Tisvilde. Men det er teknisk set. Indeni er de taget til Sunny Beach. Muligvis er der 14 graders varme og langt mellem palmerne. Men indeni er de ved Sunny Beach.

Dette segment holdt fester på steder i Danmark, hvor folk havde betalt penge for stilhed. Erhvervsma­nden Asger Aamund fik nok af den evindelige nattelarm og blaeste russisk militaermu­sik over til dem, der teknisk set befandt sig i nabosommer­huset, men indeni var ved Sunny Beach. Hver nat. Nogle steder meldte politiet om, at folk gik klageamok.

Her er vi inde ved en vigtig

ANDERS HEIDE MORTENSEN laere af coronasomm­eren 2020. Nogle danskere skal ikke holde ferie sammen med os andre i Danmark. Punktum. De kan ikke administre­re det. De skal til Sunny Beach, om det så skal vaere på recept og statens regning. For alles skyld.

Hvis Bulgarien endnu ikke er et sikkert rejsemål naeste år, så saet dem på et fly alligevel, flyv rundt i cirkler, til de har drukket sig stive og installer dem så i en barak på Flyvestati­on Karup.

»Er det her virkelig Sunny Beach?«, vil nogle af dem nok spørge. »Ja,« skal svaret lyde uden tøven, »og der er morgenmad klokken 08hundrede«.

Danmark ER faktisk et lille land, når seks millioner danskere plus lidt nordmaend og tyskere skal holde ferie sammen.

Det var ikke kun Sunny Beach-segmentet, der havde problemer med at administre­re coronasomm­eren 2020, hvor alle måtte rykke sammen og vise hensyn, for at der kunne blive en slags ferie ud af tingene.

Her er også en laere. Man skal kunne administre­re at have udsolgt. At man grundet saerlige omstaendig­heder kan saelge alt, hvad man har af kapacitet, uden at begå direkte landevejsr­øveri.

For grådighed haevner sig. En af de landevejsr­øvere, som Johannes V. Jensen omtaler i sine Himmerland­shistorier, ender med at blive haengt. Så galt skulle det nødig gå i Limfjordsl­andet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark