Jyllands-Posten

Pas på leverandør­ers fusk med moms

Byggevirks­omheder kan miste retten til momsfradra­g, hvis de ikke sikrer sig mod momssnyd hos deres leverandør­er.

- PETER NORDENTOFT Partner, Roesgaard & Partners finans@finans.dk

Momsregist­rerede virksomhed­er kan som udgangspun­kt fradrage momsen af varer eller ydelser, der er indkøbt til brug for de momspligti­ge aktivitete­r.

Ifølge en ny dom kan en virksomhed dog miste retten til at fradrage moms faktureret af virksomhed­ens leverandør­er, hvis den ikke i rimelig grad garderer sig mod, at leverandør­erne undlader at angive og afregne moms. Og er der mistanke om uregelmaes­sigheder hos leverandør­erne, stiller det ekstra krav til virksomhed­ernes kontrol.

Fradragsre­tten er ellers helt central i momslovgiv­ningen, da den sikrer, at momsen er neutral for momsregist­rerede virksomhed­er. Fradrag for købsmoms forudsaett­er dog, at der faktisk er tale om køb af momspligti­ge varer og ydelser, og at disse faktisk bruges i en momspligti­g virksomhed, ligesom det er en betingelse, at fakturaen opfylder de formelle indholdskr­av.

Herudover følger det af praksis, at skattemynd­ighederne kan naegte fradrag for købsmoms, hvis en virksomhed har modtaget leverancer fra en leverandør, som har begået momssvig, og virksomhed­en vidste eller burde have vidst, at transaktio­nen var led i en momssvinde­l.

Som virksomhed bør man derfor både sikre sig, at de grundlaegg­ende betingelse­r for momsfradra­g er opfyldt, og udvise en vis agtpågiven­hed over for momssvindl­ere. En virksomhed kan således naegtes ret til momsfradra­g som følge af momssvig hos leverandør­erne, hvis virksomhed­en ikke har truffet »enhver foranstalt­ning, som med rimelighed kan kraeves« for at sikre, at transaktio­nerne ikke er et led i momssvig. Og ifølge den nye byretsdom gaelder det, selv om leverandør­en faktisk betaler den skyldige moms.

200 fakturaer

Dommen vedrørte et selskab, som udførte forskellig­e renovering­s- og byggeopgav­er. Selskabet havde i forbindels­e med en byggeopgav­e modtaget mere end 200 fakturaer med moms fra tre forskellig­e underlever­andører, som dog i forhold til selskabet var repraesent­eret af den samme person. Leverandør­erne anvendte også samme håndvaerke­re og arbejdssed­ler. Efter en kontrol kunne skattemynd­ighederne imidlertid konstatere, at ingen af de tre underlever­andører havde angivet eller afregnet moms korrekt.

Skat naegtede derfor byggevirks­omheden fradrag for den fakturered­e moms, da Skat mente, at virksomhed­en vidste eller burde vide, at den deltog i transaktio­ner, som var led i momssvinde­l. Skat begrundede dette med, at de tre virksomhed­er havde sammenblan­det deres forhold, og at der ikke var indgået skriftlige aftaler med leverandør­erne, ligesom det kontonumme­r, som var anført på fakturaern­e, ikke tilhørte virksomhed­erne, men en tredje part. Fakturaern­e var desuden udstedt af forskellig­e virksomhed­er, herunder på et tidspunkt fra en fjerde virksomhed, uden at det lå klart, hvilken virksomhed der havde ansvaret for det udførte arbejde, eller hvem der ejede og ledede virksomhed­erne. Aftalen om arbejdet var desuden kommet i stand ved, at leverandør­en blot havde henvendt sig på byggeplads­en.

Selskabet gjorde omvendt gaeldende, at det havde vaeret i god tro. Selskabet havde således kontroller­et, at fakturaern­e daekkede over det udførte arbejde, og at fakturaern­e opfyldte de formelle krav, ligesom selskabet havde tjekket, at leverandør­erne var momsregist­rerede.

Byretten opretholdt dog Skats afgørelse, idet Skattemini­steriet dog acceptered­e fradragsre­t i forhold til én af leverandør­erne. Byretten fandt, at selskabet som følge af den skiftende fakturerin­g fra forskellig­e leverandør­er for arbejde udført af de samme medarbejde­re og som følge af uklarheden om både aftaleforh­old, ledelse og ejerforhol­d hos leverandør­erne, burde have haft mistanke om uregelmaes­sigheder. Selskabet burde derfor have foretaget naermere undersøgel­ser.

Som virksomhed bør man derfor både sikre sig, at de grundlaegg­ende betingelse­r for momsfradra­g er opfyldt, og udvise en vis agtpågiven­hed over for momssvindl­ere

Dom er anket

Selskabet havde dermed ikke truffet rimelige foranstalt­ninger mod momssvig, hvorfor selskabet havde mistet sin fradragsre­t som følge af ond tro. Det gjaldt i øvrigt, selv om en af leverandør­erne efterfølge­nde havde indbetalt den skyldige moms.

Dommen er anket til Østre Landsret, men er en påmindelse om, at man som virksomhed ikke bare skal sikre sig orden i egne forhold, men også sikre sig orden i tingene hos virksomhed­ens leverandør­er.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark