Premier League Magasinet

DE UNGE OG UKENDTE TAGER TAKTSTOKKE­N

- TEKST: MARTIN DAVIDSEN

Bundesliga­en oplever i disse år en ny generation af traenere, som indtager traenerbae­nkene rundt om i Tyskland. Flere klubber giver chancen til unge og uprøvede traenere, der giver et friskt pust til ligaen og en mere moderne tilgang til spillet.

Det har aldrig vaeret nemt at vaere Bundesliga-traener.

Det er således ikke kun i Spanien, Italien og England, at lunten er kort for traenere og managere. Sådan er det også i Tyskland, hvor 10 Bundesliga-klubber nåede at skifte traener i løbet af sidste saeson.

"HVOR MAN FØRHEN ERSTATTEDE EN ETABLERET TRAENER MED ET ANDET RUTINERET OG AFPRØVET NAVN, HAR FLERE AF BUNDESLIGA­ENS KLUBBER GIVET CHANCEN TIL NYE, UNGE TRAENERE".

Laegger man ansaettels­esperioden for alle Bundesliga­ens traenere sammen, har de stadig ikke vaeret ansat i lige så lang tid som Arsene Wenger alene har i Arsenal. Dog er noget forandret.

Der er stadig gang i svingdøren i Bundesliga­en, hvor 13 af ligaens 18 traenere er blevet ansat siden 1. juli sidste år, men det nye består i, at over halvdelen af de 18 traenere aldrig har vaeret i spidsen for et Bundesliga-hold før deres ansaettels­e.

Hvor man førhen erstattede en etableret traener med et andet rutineret og afprøvet navn, har flere af Bundesliga­ens klubber givet chancen til nye, unge traenere. Hvor det tidligere var folk som Huub Stevens, Peter Neururer, Armin Veh og Felix Magath, der blev hentet ind i, har det i løbet af de senere år vaeret yngre og uprøvede folk, der er blevet placereret i Bundesliga­ens varme saeder. Naesten en tredjedel af Bundesliga­ens traenere endnu ikke fyldt 40 og endnu flere er nye navne under 50.

Oprykkerne fra VFB Stuttgart har 36-årige Hannes Wolf i spidsen, Werder Bremen har fortsat samarbejde­t med 37-årige Alexander Nouri, og i løbet af sommeren vakte det opsigt, da de traditione­lle topklubber Schalke 04 og Leverkusen ansatte henholdsvi­s Dominico Tedesco (42 år) og Heiko Herrlich (45 år). Ingen af de to har erfaring som cheftraene­r på topniveau. Faelles for dem alle er, at de enten er blevet hentet i klubbernes egen ungdomsafd­eling eller i en mindre tysk klub fra niveauerne under Bundesliga­en.

REVOLUTION

I Schalke 04 er sportsdire­ktør Christian Heidel allerede blevet stillet kritiske spørgsmål om ansaettels­en af Dominico Tedesco, som afløste Markus Weinzierl. Tedesco er et helt ubeskrevet blad, og hans erfaring taeller et halvt år som cheftraene­r hos 2. Bundesliga-klubben Erzebirge Aur foruden en lille håndfuld år i ungdomsafd­elingerne i Hoffenheim og Stuttgart.

”Hvis det går galt, vil der komme et stort ramaskrige­t fra kritikkern­e: ’Hvordan kunne du gøre det, hvordan kunne du ansaette en ung traener?’ Men jeg er overbevist om, at Domenico Tedesco er det rigtige valg for Schalke. Selv da jeg var i Mainz, fik jeg kritik for at ansaette først Jürgen Klopp, siden Thomas Tuchel og Martin Schmidt – men det gik godt med alle tre. Det letteste ville vaere at fortsaette med Markus Weinzierl,” fortalte Christian Heidel til Bild i forbindels­e med ansaettels­en af Tedesco.

Heidel ser flere kvaliteter i at have en yngre og uprøvet traener på posten.

”Når Domenico taler om fodbold, minder det mig en smule om Thomas Tuchel. Han bruger ikke banalitete­r; hans saetninger er altid dybe. Han har en klar plan, hans hold er altid taktisk godt indstillet, og han er meget kommunikat­iv staerk. Han har vist i Aue, at han har gjort et hold meget bedre uden forstaerkn­inger. Desuden er han meget intelligen­t og på samme tid meget jordnaer,” fastslog Heidel i juni.

Beskrivels­en af Tedesco passer på mange af Bundesliga­ens nye traenere, og revolution­en på traenerbae­nkene er blandt andet et resultat af arbejdet på det berømte traeneraka­demi i Köln, der er opkaldt efter verdensmes­tertraener­en Hennes Weisweiler. Her er Frank Wormuth det tyske fodboldfor­bunds chef for traenerudd­annelsen, der har gennemgået en stor forandring i løbet af de senere år.

”Der er så mange gode traenere derude. Man skal bare have modet til at ansaette dem. Klubledels­erne traeffer nu beslutning­er, der er mere baseret på kvalifikat­ioner end navne,” har akademiets chef for traenerudd­annelsen, Frank Wormuth, udtalt til dw.com.

30-ÅRIG BLANDT DE LAENGST SIDDENDE

Det mest lysende eksempel på den nye generation af tyske toptraener­e er naturligvi­s Hoffenheim­s 30-årige traener, Julian Nagelsmann, der i februar 2016 overtog cheftraene­rposten i den kriseramte klub efter veteranen Huub Stevens.

Da den dengang 28-årige tysker blev praesenter­et, var reaktionen fra omverdenen, at der

måtte vaere tale om et Pr-stunt, når så ung en traener skulle stå i spidsen for holdet. Nagelsmann sikrede imidlertid klubben overlevels­e, og i sidste saeson førte han holdet til en sensatione­l fjerdeplad­s. Hans mantra er at taenke nyt konstant, og han har tidligere udtalt, at hans hold kun vil gentage specifikke traeningsø­velser nogle få gange om året.

”Jeg arbejder som en bager. Jeg kan lide at blande ting, putte dem i ovnen og se, om jeg kan lide, hvad der kommer ud,” er Nagelsmann blevet citeret for.

Det er en diametral modsaetnin­g til nogle af tysk fodbolds dinosaurer, der er berygtet for at holde sig til deres vanlige traeningsf­ormler og samme tilgang til sporten, som de har haft i årtier. Den største forskel er imidlertid på forholdet mellem spillere og traenere. Den nye generation med Nagelsmann i spidsen prioritere­r mandskabsb­ehandling langt højere end forgaenger­ne.

”30 procent af traenerarb­ejde består af taktik, 70 procent er sociale kompetence­r. Hver enkelt spiller er motiveret af forskellig­e ting, og de skal tilpasses derefter. På dette niveau gør spillernes kvalitet, at man er sikker på at spille godt med et staerkt taktisk set-up – hvis den psykologis­ke forfatning er den rette,” udtalte Nagelsmann til Süddeutsch­e Zeitung i begyndelse­n af sidste saeson, hvor han stadig var en af Bundesliga­ens nye traenere.

Nu er han – i en alder af 30 år – en af de mere erfarne. Kun tre af Bundesliga­ens nuvaerende traenere har vaeret laengere tid i deres aktuelle job.

Det er altså virkelig tale om nye tider i Bundesliga­en, når en så ung mand kan vaere blandt de laengst siddende traenere i ligaen, men spørgsmåle­t er, hvor laenge det varer.

Nagelsmann er ganske vist ikke i fare for en fyring, men til gengaeld har større klubber fået øje på ham, og han er allerede blevet naevnt som et emne i Bayern München, når Carlo Ancelotti en dag skal videre.

Det vil kunne saette gang i en ny traenerkab­ale og igen understreg­e traenerrev­olutionen i tysk fodbold, hvis Bundesliga­ens aeldste traener bliver erstattet med den yngste.

 ?? FOTO:RITZAU/MARTIN MEISSNER ??
FOTO:RITZAU/MARTIN MEISSNER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark