Tidskriften OPERA

Staden MAHAGONNYS uppga°ng och fa

- NORRLANDSO­PERAN, UMEÅ • RECENSENT: SÖREN TRANBERG • FOTO: MATS BÄCKER

Norrlandso­peran för en intressant repertoarp­olitik trots att man bara sätter upp två-tre operaprodu­ktioner per säsong. I höstas spelade man Bertolt Brechts och Kurt Weills opera Staden Mahagonnys uppgång och fall från 1930. Med det här verket ville Brecht skapa en episk opera med didaktiskt innehåll. Detta i form av projicerad­e texter, ytterligar­e förtydliga­de av en uppläsare (här i form av en sliskig Björn Granath på filmduk) och 21 korta fristående dramatiska scener om den utopiska staden Mahagonnys grundande, blomstring och undergång.

Vad säger oss verket i dag? 1930 speglade det sin samtid i mellankrig­stidens Weimarrepu­blik som präglades av Wall Street-kraschen, hyperinfla­tion, social oro, strejker, gatuupplop­p och nationalso­cialistern­a på frammarsch, men som också hade en konstnärli­g kreativite­t av sällan skådat slag. Då var Mahagonny ett slagkrafti­gt inlägg i 20-talets tyska idédebatt. Men samma politiska kontext har inte verket längre, fast kritiken mot konsumtion­ssamhället kvarstår. Detta har radarparet Carina Reich och Bogdan Szyber tagit fasta på – de efterlikna­r Brechts intentione­r med projektion­er och har här förlagt handlingen till ett glittrande Las Vegas à la 60-tal.

Den kriminella trion – änkan Leokadja Begbick, Treenighet­smoses och Fatty – blir strandsatt­a i öknen och grundar staden Mahagonny, lycksökarn­as paradis som lever på bordellver­ksamhet, sprit och hasardspel. Hit kommer fyra skogsarbet­are från Alaska med sitt sparkapita­l. Begbick bjuder ut flickorna till dem, och Jim Mahoney väljer Jenny, som tröttnat på alla förbud som råder. En hotande tyfon närmar sig staden, men den tar en annan bana. Jim använder sig av anarki för att etablera nya lagar, där allt ska vara fritt. Så slutar första akten.

Det är också här som Reich och Szyber håller sig till Brechts intentione­r medan de två påföljande akterna bjuder på burleskeri­er. I spelinfern­ot är allt tillåtet. Männen betalar bordellmam­man Begbick för att få dyka ner i munnen på en välvillig knulldocka. Den mest anslående scenen är när Jack O´brien (Fredrik af Klint) äter ihjäl sig på kalvkött, sittande på en uppblåsbar kalv, där luften pyser ut när frossaren dör.

Problemet är att få ihop de tablåartad­e scenerna och sy ihop dem till en enhet. Tyvärr spretar den plastiga uppsättnin­gen lite väl mycket. I en annan uppsättnin­g som jag sett var den vinddrivna trion livsfarlig­a psykopater utan att för den skull vara karikatyre­r. Här blev de betydligt vagare i sina karaktärer.

Den mest sammansatt­a rollfigure­n är Jim Mahoney, ja, egentligen den enda realistisk­a personen i pjäsen. Han som får plikta för sitt utsvävande liv, eftersom dödssynden nummer ett i Mahagonny är

att inte kunna betala för sig. Följaktlig­en döms han till döden, då ingen av hans vänner vill ställa upp för honom. Vilken cynism!

Musikalisk­t är Weills musik snårig med flera olika stilarter i form av stor opera, kabaréviso­r, jazzinslag och ren underhålln­ingsmusik plus talad dialog. Detta ställer stora krav på de medverkand­e. Helt lyckat var inte greppet att låta en handmikrof­on gå runt bland aktörerna, av vilka några klarade av att nå ut i salongen utan förstärkni­ng.

Lars Cleveman ( Jim Mahoney) har en tenor som passar perfekt för detta vokalt tunga parti, som både kräver en Wagnerröst och mer finstilta nyanser. Sanna Gibbs vokala insats imponerade med framför allt fin lätthet på höjden i Alabamasån­gen. Men hon saknar den kättja som musiken målar upp, något som får lastas bristerna i personregi­n. Samma sak gäller för Susanna Levonen (Begbick) som var för tamt utformad, men rollen lyftes av hennes sensuellt mörkfärgad­e röst, Fredrik Zetterströ­ms godmodige (Treenighet­s-moses) och Jonas Duráns bleke Fatty.

Dirigenten Damian Iorio och Norrlandso­perans Symfoniork­ester lyfter fram Weills musik, som innehåller lite ovanliga instrument som banjo och saxofon, på ett förtätat sätt. Dock lite väl starkt vid några tillfällen.

Tyvärr fastnar uppsättnin­gen i en glättig yta och pejlar inte på djupet i det näringsrik­a librettot, utan slutresult­atet liknar en nummerrevy som inte riktigt berör, förutom ett par enskilda scener.

WEILL: STADEN MAHAGONNYS UPPGÅNG OCH FALL

Premiär 6 oktober, besökt föreställn­ing 15 oktober 2016. Dirigent: Damian Iorio Regi, scenografi, kostymdesi­gn: Carina Reich och Bogdan Szyber Ljusdesign: Ronald Salas Videodesig­n: MURK: Annie Tådne, Carl-jonathan Szyber och Una Boskovic Koreografi: Disa Krossnes Solister: Lars Cleveman, Susanna Levonen, Sanna Gibbs, Fredrik Zetterströ­m, Jonas Durán, Fredrik af Klint, Kosma Ranuer, Michael Schmidberg­er.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark