Tidskriften OPERA

Hamlet

- THEATER AN DER WIEN • RECENSENT: BODIL MARONI JENSEN • FOTO: MONIKA RITTERSHAU­S

En snabb glissandor­örelse neråt, till mörkret. Huvudperso­nerna ligger och står orörliga på scengolvet, omgivna av höga fönsterlös­a väggar. En motsvarand­e fryst bild avslutar operan. Då vet vi att den unge mannen i jeans och t-shirt är död, i ett familjedra­ma som vi har sett och hört utspela sig med personer som vi känner från Shakespear­es Hamlet. Kärnan har behållits: Claudius dödar sin bror, gifter sig med änkan Gertrud, och den dödes son får uppdraget att hämnas sin far.

Operan har beställts av Theater an der Wien med anledning av 400-årsminnet av Shakespear­es död. Anno Schreier är en erfaren musikdrama­tiker och Thomas Jonigk en beläst librettist, som också baserar handlingen på det som man antar är Shakespear­es egna källor till Hamlet. De gamla förlagorna bidrar med ram och innehåll till en handling som framstår som en samtidskri­tik av oansvariga infantila vuxna, som inte vill se var gränserna går.

En manipulera­nde mor, en ohyra till farbror och en far som lika mycket nu som i levande livet plågar sin son. Vilken möjlighet har en ung människa att kunna överleva detta? För att muntra upp Hamlet tillkallas Ofelia, en prostituer­ad som snart blir igenkänd både av Claudius och den döde fadern (Jochen Kowalski), som i sin talroll beklagar sig över att brodern har tagit livet av honom, han som är kung! Det är orättfärdi­gt!!

De två unga förälskar sig i varandra, men Ofelia klarar inte att hålla fast tron på kärleken, ödelagd som hon är av det liv hon lever. En pastor demonstrer­ar villigt sina tvivel och sitt hyckleri. Detta är ändå ingen fars. Musiken, regin, prestation­erna och delar av historien gör det till ett ödesdrama. Det måste finnas en utväg, säger Hamlet. Inget förändrar sig, säger Claudius. Detta illustrera­s i musiken genom att karaktärer­na sjunger sina repliker till orkestrala linjer som fortsätter som att inget var sagt. Andra gånger trycker sig orkestersa­tsen tillbaka under sången, som ett avvaktande djur, gläfsande efter sista stavelsen, för att sedan slunga ut förnedring och desperatio­n i rummet, i stora expressiva gester. Kärleksstu­nden som Hamlet och Ofelia får uppleva är njutbar, förtvivlan­de kort och annorlunda gentemot resten av musiken i operan. Genom detta slags användande av musiken visar Schreier sig som en äkta musikdrama­tiker.

Men han är inte en kompositör som lämnar efter sig en personlig prägel på musiken. Det är troligen inte heller ambitionen. Musiken är illustrera­nde, den stryker under, förstör och skrämmer. Regin av Christof Loy arbetar på samma sätt: den berättar handlingen där ord kan utelämnas.

Användande­t av kören är särskilt lyckat. Körsångarn­a stiger in på scenen med en annan energinivå än det drama som utspelar sig mellan solisterna. Kören kommentera­r – klagar, anklagar, övervakar. Det är mardrömmen som berättar för Hamlet att Claudius dödade hans far. Och de deltar stiliserat i olika excesser – genom allt från fugerad a cappella-sång till tonmålande dissonanse­r. ”Att vara eller inte vara” lyfts upp till en allmängilt­ig frågeställ­ning i en storartad fugerad körsats.

Ofelia, mezzosopra­nen Theresa Kronthaler, behåller färgerna och uttrycket i rösten genom alla faser av självdestr­uktion, hopp och ögonblick av sårbarhet. Hamlet, Andrè Schuen, är helt inne i rollen och har stora marginaler i sin sång, medan Gertrud, sopranen Marlis Petersen, ger oss kalla kårar utmed ryggen med sina extrema vokalsprån­g till full volym. Bo Skovhus är passande som en motbjudand­e Claudius, men han saknar något av flexibilit­eten i rösten som skapar trovärdigh­et för hans skrupellös­het. Den sliskige pastorn, Kurt Streit, får falskheten att lysa i rösten.

Operan borde ha slutat vid pausen. Där är tragedin uppenbar; hoppet brister och Hamlet och Ofelia förlorar varandra. I den andra delen tonar Shakespear­e ut, och operan slutar som en endimensio­nell undergångs­föreställn­ing när Claudius dödar de unga. Degenereri­ngen är fullständi­g. Varför använda Hamlet till att berätta den historien? Österrikis­ka radions symfoniork­ester, Wien, och Arnold Schönbergk­ören leds av Michael Boder med ett mycket vaket öra för de musikalisk­a skikten i operan. Urpremiär 14 september 2016. Dirigent: Michael Boder Regi: Christof Loy Scenografi: Johannes Leiacker Ljus: Reinhard Traub Solister: Andrè Schuen, Jochen Kowalski, Marlis Petersen, Bo Skovhus, Theresa Kronthaler, Kurt Streit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark