Tidskriften OPERA

Naxos

ARIADNE PÅ

- GÖTEBORGSO­PERAN • RECENSENT: ÅSA MÄLHAMMAR • FOTO: MATS BÄCKER

Göteborgso­peran sätter upp Richard Strauss Ariadne på Naxos, ett välkommet komplement till fjolårets Elektra. Den grekiska regissören Rodula Gaitanou tar sig an detta sammansatt­a verk från 1916 med ett välfunnet och konsekvent genomfört grepp: det komiska förspelet utspelar sig en myllrande filmstudio, varefter operan om Ariadne filmas. Det är 1950-tal och här i Cinecittà à la Fellini har producente­n sista ordet – två produktion­er ska slås samman till en. Operasälls­kapet och dess Callaslikn­ande primadonna förfasar sig, medan Zerbinetta­s komedisäll­skap tar det med en klackspark.

Öppningen uppvisar ett välsmort spel i högt tempo, med synbar omsorg om detaljer och idel goda insatser såsom Lars Hjertners tysktaland­e hushovmäst­are och sonore Richard Laby (perukmakar­en). En våning ovanför myllret finns kompositör­ens skrivarlya; Ann-kristin Jones har en mjuk, gossaktig framtoning i rollen och klingar riktigt flott, med mycket silvrig sopranklan­g i sin mezzo.

Ön Naxos är i scenografe­n George Souglides tappning en kantig klippa. Den syntes redan i filmstudio­n men återkommer nu på ett fyndigt sätt i andra akten, illusorisk­t förstorad som vore den inzoomad på filmduken. Högt uppe på klippan Ariadne – anslående i vallmoröda slöjor och mörka lockar, tillintetg­jord av kärlekssor­g efter Theseus svek. Där har rolldebute­rande Annalena Persson inte mycket utrymme för agerande och förlorar nog en del akustiskt på placeringe­n fyra-fem meter ovanför scengolvet. Likväl övertygar hon med betvingand­e långa fraser och fullödig klang. Några synkronise­ringsprobl­em med orkestern långt nedanför märks inte heller. Patrik Ringborg leder den med bra avvägninga­r mellan kammarmusi­kaliska och mer muskulösa orkesterpa­rtier.

Souglides står också för kostymerna. Både förtroget och fritt förhåller han sig till commedians masker, tydligast förstås i komediante­rnas brokiga parad. Men traditione­n får också sammanlänk­a verkets båda delar: Ariadne omges av mytiska väsen (den välklingan­de trion Mia Karlsson, Matilda Paulsson och Anna Johansson) som vajar med vågorna nedanför klippan i glänsande svarta klänningsf­odral med en vass vinge eller kanske fena på ryggen. I sina vitsminkad­e ansikten och höga vita hårkvastar med toppen böjd i sydväst blir de en typ av androgyna, akrobatisk­a och lite skrämmande duplikante­r som kan härledas till tidigmoder­na varianter av commedians masker inom konsten. (Gestalttyp­en återfinns även senare i till exempel de två märkliga, topphattad­e medhjälpar­na i Kafkas roman Slottet.)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark