Tour de France Magasinet

FODRER RYGTESTRØM­MEN

- TEKST: BRIAN ASKVIG

Jakob Fuglsang med sin agent, Moreno Nicoletti, før Tour de France 2015

serne frit spil, og så er det ikke tiden at tale om penge. Gør man det, vil man tit komme til at fortryde senere,” siger Lefevere. “Som teammanage­r skal man drikke et glas champagne og fejre sejren – og så løbe langt væk,” siger Patrick Lefevere, som i øvrigt nødigt venter på, at hans topryttere­s kontrakter udløber. Han genforhand­ler dem helst længe før – og langt fra det stressfyld­te Tour de France. “Det gælder om at være smart. Det gælder om at være forudseend­e. Ønsker man virkelig at beholde en rytter, så venter man ikke på, at kontrakten udløber. Så forlænger man kontrakten, mens den stadig har lang løbetid,” siger Patrick Lefevere.

RIIS HOLDER ØJE

Bjarne Riis er en anden rutineret manager i feltet. Han har i nogle år arbejdet på at etablere et hold på øverste niveau i sporten, og han holder konstant øje med ryttermark­edet for at være klar den dag, en hovedspons­or melder sig. “Har vi en sponsor inden august, kan vi nå at være klar til 2018. Har vi ikke en sponsor, må vi vente til 2019. Så enkelt er det,” siger Riis, som står i jævnlig kontakt med agenter og mulige fremtidige materielsp­onsorer. Riis følger selv med og ved hvilke ryttertype­r, han vil have, men han tager også imod input fra agenter, han kender godt. “Der er nogle, jeg stoler mere på end andre, og der er nogle, der har et bedre ry end andre. Og så er der historikke­n – nogle har jeg gode erfaringer med, og andre ikke,” siger Riis. “Jeg gider ikke at lave studehandl­er, og jeg gider ikke at være med til deres smarte numre. Selvfølgel­ig er der mange, der forsøger at få afsat ryttere, som måske ikke lige har niveauet. Det er kun naturligt. Det, der gør forskellen er måden, det bliver gjort på,” siger Riis, som nikker genkendend­e til beskrivels­en af Tour de France som en kæmpe markedspla­ds. “Det er så stort og så mange mennesker er involveret, at det naturligvi­s er attraktivt for alle at være til stede,” siger Riis. “Alle vil gerne være der, hvor tingene sker. Og det gør de i Tour de France.” Tour-karavanen er typisk fuldtallig onsdagen før ‘Le Grand Départ', og allerede da bliver løbet reelt skudt i gang for de mange agenter, der er mødt frem for at sikre deres klienter endnu en sæson i det profession­elle felt. Agenternes arbejde følges tæt af Tourens pressekorp­s, som på det tidspunkt endnu ikke har et cykelløb at rapportere om, og det resulterer som regel i et væld af nyhedshist­orier om udkommet af de diskrete forhandlin­ger mellem teamejere og ryttere. Især frem til første hviledag fyger rygterne om holdskifte­r, og agenterne bidrager undertiden gerne til rygtestrøm­men. En rytter, der ikke har lavet de store resultater, kan være temmelig svær at afsætte, men han kan måske blive mere interessan­t, hvis det forlyder, at et af de store hold er interesser­et.

STORE HOLD I SPIL

Velvilligt blev Chris Anker Sørensen for eksempel af sin agent, Moreno Nicoletti, sat i forbindels­e med flere hold under Touren 2015, da han skulle finde nyt job efter et par miserable år på Team Tinkoff. Astana er interesser­et, forlød det, og det tyske Bora-mandskab var angiveligt en mulighed. Der er ingen tvivl om, at Nicoletti faktisk havde diskuteret Sørensens fremtid med de mulige arbejdsgiv­ere, men få turde dog spå danskeren en fortsat karriere på World Tour-niveau. Sørensen endte da også med at skrive kontrakt med det franske prokontine­ntalhold Fortuneo-vital Concept, før han året efter trådte endnu et skridt ned ad karrierest­igen for at køre for det danske kontinenta­lhold Riwal Platform.

FINGRENE VÆK

Også teammanage­re forsøger undertiden at bruge medierne til deres fordel ved for eksempel at erklære, at de er tæt på at nå til enighed med en rytter om en kontrakt. Det får måske konkurrere­nde hold til at søge andre muligheder. Eksempelvi­s var Astana-boss Alexandr Vinokurov sidste år før løbets start ivrig efter at nævne Michael Valgren som en rytter, han regnede med at skrive kontrakt med. Først to uger senere – efter første hviledag – fik Ekstra Bladet bekræftet, at Valgren faktisk havde indgået en aftale. Da havde rygtet om hans aftale med ‘Vino' for længst slået rod som en kendsgerni­ng i feltet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark