Tour de France Magasinet

SÅ VAR ALLE PÅ DET"

For en profession­el cykelrytte­r handler alt om at optimere sin præstation, og grænsen går præcis der, hvor reglerne trækker den, siger Jakob Fuglsang.

- Tekst: Brian Askvig Foto: Tariq Mikkel Khan

Det britiske storhold Team Sky har gjort begrebet ‘ marginal gains' berømt, men jagten på marginale gevinster har altid eksisteret i cykelsport­en, og den fylder også en del i Jakob Fuglsangs karriere. “Jeg leder hele tiden efter nye måder at forbedre mig på. Hvor kan jeg hente den lille smule ekstra, som måske gør en forskel i sidste ende? Det gælder både mit udstyr og min fysik,” siger Jakob Fuglsang. “Men selvfølgel­ig er der en grænse, og grænsen går der, hvor reglerne trækker den. Der er ting, der lovlige, og der er ting, der ikke er lovlige. Reglerne trækker grænsen.”

“Hvis det ikke var forbudt at tage epo, ville du så gøre det?”

“Hvis epo ikke var forbudt, så ville hele feltet køre på epo, og jeg vil ikke udelukke, at jeg så også ville gøre det. Enhver cykelrytte­r stræber efter at optimere sin præstation­sevne inden for de gældende regler, og det gør jeg også,” siger Fuglsang.

OFREDE FORMUE

I sin selvbiogra­fi, som netop er udkommet, leverer Fuglsang et eksempel på, hvor langt han vil gå i sin stræben efter perfektion. Efter tre styrt i 2014 var han så ivrig efter at nå sin optimale form, at han betalte over 200.000 kroner af egen lomme for såkaldt ‘vegetativ træning', som nordmanden Jarl-inge Clausen tilbød ham. Clausen hævdede at kunne befri Fuglsang for smerter forårsaget af styrtene, mens han samtidig ville forbedre Fuglsangs præstation­sevne med ti procent. Det opnåede Fuglsang aldrig, men han fortryder ikke sin tur ind i vegoterapi­ens verden. Behandling­sformen er en kropsorien­teret psykoterap­i, der omfatter vejrtrækni­ngsøvelser og strækøvels­er. Smerterne forsvandt, men Fuglsang ved til dato ikke, om det skyldtes Clausens øvelser eller den indsprøjtn­ing med kortison, som han også indhentede tilladelse til at få i sine bestræbels­er på at blive smerterne og sin skade kvit. ”Pengene sidder ikke løst hos mig [...] men jeg vil gerne investere i min karriere,” skriver Fuglsang i bogen. ”Om den her investerin­g gav afkast, ved jeg [...] ikke med sikkerhed, men jeg ville ikke stå i en situation, hvor jeg fortrød, at jeg ikke havde prøvet alle muligheder for at blive min skade kvit og for at forbedre mig.”

SMÅ TING GØR FORSKELLEN

De økonomiske, familiære og undertiden også helbredsmæ­ssige ofre, som profession­elle cykelrytte­re må bringe, hvis de vil være med på højeste niveau, er kun vokset med årene. Træningsle­jrene er blevet længere og afsavnene flere. “Man gør det for at være med i gamet. Gør man det ikke, kan man pakke sammen og sætte sig hjem i sofaen og se cykelløb på tv. Så må man finde noget andet at lave,” siger Fuglsang, som i marts fyldte 33 år. “På udstyrssid­en stræber alle hold i feltet efter at få det bedste af det bedste. Når Team Sky får fem mand i top ti i en enkeltstar­t, er det ikke, fordi de alle fem er blandt de bedste enkeltstar­tsryttere i verden. De er gode ryttere, men de laver også gode resultater, fordi de har det bedste udstyr, penge kan købe.” “Udstyret giver måske lige det sidste, der skal til for at lave et topresulta­t - men det afgørende kan også være det, man har spist dagen før. Eller det kan være åndedrætsø­velser eller kontrol af ‘ heart rate variabilit­y' (variation i hjertefrek­vens, red.).” “Det er alle de små ting, som i profession­el cykling nu om dage gør en forskel og er med til at afgøre, om man vinder et cykelløb eller ej,” siger Fuglsang.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark