RAIKAS PIPARJUURI ANTAA PIPPURISTA POTKUA MONENLAISIIN RUOKIIN

Rai­ta­juu­ricar­paccio kir­peäl­lä kas­tik­keel­la on näyt­tä­vä al­ku­ruo­ka.

HS Metro - - FRONT PAGE -

Po­ro­pa­stra­mi­pi­par­juu­ri­pa­ton­git

4 an­nos­ta val­mis­tusai­ka 15 min + 3–4 h 1 pit­kä pa­ton­ki sa­laa­tin­leh­tiä tai ruco­laa Pik­ke­löi­ty pu­na­si­pu­li: 2 pu­na­si­pu­lia ¾ dl val­ko­vii­nie­tik­kaa 3 rkl so­ke­ria 1 tl suo­laa Pi­par­juu­ri­tah­na: 2 rkl pi­par­juur­ta raas­tet­tu­na 2 rkl pie­niä kaprik­sia 150 g maus­ta­ma­ton­ta tuo­re­juus­toa Po­ro­pa­stra­mi: 3 po­ro­nul­ko­fi­lee­tä (500 g) no­ka­re voi­ta ja tilk­ka öl­jyä pais­ta­mi­seen 1½ rkl hiu­ta­le­suo­laa 2 tl mus­ta­pip­pu­ria Aloi­ta pik­ke­löi­dys­tä pu­na­si­pu­lis­ta. Kuo­ri si­pu­lit ja vii­pa­loi ne hy­vin ohuik­si ren­kaik­si kul­hoon tai isoon la­si­purk­kiin. Mit­taa kat­ti­laan val­ko­vii­nie­tik­ka, so­ke­ri ja suo­la. Kie­hau­ta ja se­koi­ta. Kaa­da lie­mi si­pu­lien pääl­le. An­na jääh­tyä huo­neen­läm­pöi­sek­si, ja nos­ta sit­ten jää­kaap­piin 3–4 tun­nik­si tai yön yli. Val­mis­ta po­ro­pa­stra­mi. Pyyh­käi­se po­ron ul­ko­fi­leet kui­vak­si ta­lous­pa­pe­ril­la. Kuu­men­na voi ja öl­jy erit­täin kuu­mal­la pan­nul­la. Pais­ta fi­lei­siin no­peas­ti hy­vä pin­ta ja nos­ta fi­leet sit­ten lau­ta­sel­le tai työ­lau­dal­le. Hie­ro pin­taan suo­la ja mus­ta­pip­pu­ri.

Kää­ri fi­leet tii­viis­ti tuo­re­kel­muun ja kier­rä kel­mua kää­rö­jen mo­lem­mis­ta päis­tä kuin kark­ki­pa­pe­ria. Lai­ta fi­leet pa­kas­ti­meen 1 tun­nik­si. Val­mis­ta pi­par­juu­ri­tah­na. Kuo­ri pa­la pi­par­juur­ta ja raas­ta hie­nol­la te­räl­lä, kun­nes saat 1 rkl raas­tet­ta. Yh­dis­tä pi­par­juu­ri­raas­te, kaprik­set ja tuo­re­juus­to. An­na maus­tua jää­kaa­pis­sa vä­hin­tään 30 mi­nuut­tia. Avaa po­ron­fi­lee­kää­röt ja nos­ta li­ha työ­lau­dal­le. Leik­kaa fi­leet te­rä­väl­lä veit­sel­lä mah­dol­li­sim­man ohuik­si vii­pa­leik­si. An­na su­laa huo­neen­läm­mös­sä. Pois­ta pa­ton­gis­ta pää­dyt ja leik­kaa pa­ton­ki nel­jäk­si rei­luk­si pät­käk­si. Hal­kai­se pa­lat. Jaa run­sas puo­let pi­par­juu­ri­tuo­re­juus­to­seok­ses­ta poh­ja­pa­loil­le. Li­sää sa­laa­tin­leh­tiä tai ruco­laa, po­ro­pa­stra­mi­vii­pa­lei­ta, ja lo­puk­si pik­ke­löi­tyä pu­na­si­pu­lia. Voi­te­le pääl­lis­puo­lik­kaat lo­pul­la tuo­re­juus­to­seok­sel­la ja pai­na pääl­le. Vink­ki: Voit val­mis­taa pa­stra­min myös nau­dan si­sä­fi­lees­tä tai lo­hes­ta. Pie­net cock­tail­pa­lat saat, kun leik­kaat pa­ton­gin ohuik­si vii­pa­leik­si, si­pai­set ne tuo­re­juus­to­seok­sel­la ja pääl­lys­tät lei­pä­set sii­vul­la pa­stra­mia ja lusi­kal­li­sel­la pik­ke­löi­tyä si­pu­lia.

Rai­ta­juu­ricar­paccio pi­par­juu­ri­kas­tik­keel­la

4 an­nos­ta al­ku­ruo­ka­na val­mis­tusai­ka 30 min 8 pien­tä rai­ta­juur­ta tuo­ret­ta ruco­laa hy­vää olii­viöl­jyä hiu­ta­le­suo­laa mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä laa­du­kas­ta ko­ti­mais­ta pit­kään kyp­sy­tet­tyä juus­toa ohui­na las­tui­na (esi­mer­kik­si vuo­hen gou­da tai vii­ni­tar­hu­rin juus­to) Pi­par­juu­ri­kas­ti­ke: 200 g ker­ma­vii­liä 2 rkl raas­tet­tua pi­par­juur­ta 2 tl sit­ruu­na­me­hua 2 tl so­ke­ria 1 tl suo­laa

Pe­se rai­ta­juu­ret kuo­ri­neen. Lai­ta ne kyp­sy­mään kie­hu­vaan ve­teen ja kei­tä hie­man peh­men­ty­neik­si (noin 15 mi­nuut­tia). Val­mis­ta sil­lä vä­lin kas­ti­ke se­koit­ta­mal­la yh­teen kaik­ki sen ai­nek­set. Jä­tä maus­tu­maan jää­kaap­piin vä­hin­tään 20 mi­nuu­tik­si. Jääh­dy­tä rai­ta­juu­ret, kuo­ri sit­ten ohuel­ti. Leik­kaa rai­ta­juu­ret mah­dol­li­sim­man ohuik­si vii­pa­leik­si te­rä­väl­lä veit­sel­lä ja ase­ta an­nos­lau­ta­sil­le li­mit­täin. Ri­pot­te­le juu­rek­sil­le tuo­rei­ta ruco­lan­leh­tiä. Va­lu­ta pääl­le olii­viöl­jyä. Maus­ta hiu­ta­le­suo­lal­la ja mus­ta­pip­pu­ril­la. Rai­doi­ta an­nos­ten pääl­le pi­par­juu­ri­kas­ti­ket­ta. Vii­meis­te­le ohuil­la juus­to­las­tuil­la ja tar­joa al­ku­ruo­ka­na vaik­ka­pa ra­pean pa­ton­gin ke­ra.

Pik­ke­löi­ty piparjuuri

noin 3 dl val­mis­tusai­ka 10 min + 3 h 200 g pi­par­juur­ta Pik­ke­löin­ti­lie­mi: 1 dl val­ko­vii­nie­tik­kaa 1 dl vet­tä 1 rkl ro­see­pip­pu­rei­ta 1 laa­ke­rin­leh­ti 1 rkl so­ke­ria 1 tl suo­laa A

Kie­hau­ta pik­ke­löin­ti­lie­mi kat­ti­las­sa. An­na sen jääh­tyä ja lai­ta vie­lä jää­kaap­piin kyl­me­ne­mään noin 1 tun­nik­si. Kuo­ri ja raas­ta piparjuuri hie­nol­la te­räl­lä. Lai­ta raas­te la­si­purk­kiin ja kaa­da pääl­le kyl­mä pik­ke­löin­ti­lie­mi. An­na te­key­tyä jää­kaa­pis­sa vä­hin­tään 2 tun­tia. Vink­ki: Käy­tä pik­ke­löi­tyä pi­par­juur­ta esi­mer­kik­si sus­his­sa, pe­ru­na­sa­laa­teis­sa, kyl­mis­sä kas­tik­keis­sa ja pais­te­tun ka­la­fi­leen tai riis­tan li­säk­kee­nä.

ELVI RISTA

Ruo­ka­toi­mit­ta­ja Lau­ra Kaa­pro ra­kas­taa ko­ti­mais­ten ai­nes­ten puh­tai­ta ma­ku­ja.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland

© PressReader. All rights reserved.