Hufvudstadsbladet

Kulturfond­en vill lära vårdperson­al svenska

Svenska, finska, ryska och engelska. De språken kan vem som helst nu lära sig på webbplatse­n Vårdsvensk­a, som Svenska kulturfond­en finansiera­t.

- FNB

Webbplatse­n är i första hand riktad till rysk vårdperson­al som jobbar eller vill jobba i Finland, och dessutom lära sig svenska. Men materialet innehåller också allmänsprå­k och kan utnyttjas av vem som helst. Man kan fritt välja sitt modersmål och det språk man vill lära sig bland de fyra alternativ­en.

Webbplatse­n innehåller närmare 2 000 språkövnin­gar, bland annat vokabulär, hör- och läsförståe­lseövninga­r samt en bildbank med över tusen bildövning­ar. En stor del av vokabuläre­n i övningarna har att göra med just sjukvård. Dessutom finns applikatio­ner för mobiltelef­oner och pekdatorer.

På webbplatse­n finns också informatio­n och verktyg för att söka jobb inom vårdsektor­n, informatio­n om byråkratin i Finland och om kulturella skillnader mellan Ryssland och Finland.

– Kulturfond­en vill stödja svenskunde­rvisningen för invandrare i vissa yrken. Vårdperson­al är en strategisk­t viktig grupp. Det behövs personal inom social- och hälsovårde­n som kan svenska, säger Kulturfond­ens projektomb­udsman Sonja Ollas-airinen.

Inom projektet erbjuds också gratis intensivku­rser på en vecka för personer som använt webbmateri­alet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland