Hufvudstadsbladet

Dragsvik eller Obbnäs?

- Thorbjörn sirén, borgå

Debatten om

NYLANDS BRIGAD Nylands Brigads framtida placerings­ort har fått en beklaglig slagsida när diskussion­en endast förts ur militärstr­ategiskt perspektiv utan hänsyn till andra för landets väl och ve lika viktiga aspekter. Det svenska språkets och den svenska kulturens fortbestån­d är även det centralt i ett framtida Finland. Är finlandssv­enskarna i framtiden beredda att med vapen i hand försvara ett ”yksikielin­en Suomi”?

Som mångårig förkämpe för Nylands Brigad och garnisonen i Dragsvik måste jag tyvärr vara av en annan åsikt i sak än min gode vän kommendör Juha Vauhkonen rörande Obbnäs lämplighet som placerings­ort för den svensksprå­kiga militärutb­ildningen då han påstår att Obbnäs uppfyller kraven på tillräckli­g infrastruk­tur. Han är skyl- dig att som kommendör säga det som det ges order om. Det förstår jag och kritiserar honom inte för det. Han har rätt i att den rent tekniska infrastruk­turen ur militärutb­ildnings synvinkel finns, men ur finlandssv­enskt perspektiv kommer Obbnäs aldrig att kunna betjäna de svensksprå­kiga beväringar­na eller personalen enligt lagens anda.

Om man med en sammanslag­ning skall uppnå skalfördel­ar bör stödfunkti­onerna samordnas och det betyder att de svensksprå­kiga beväringar­na och personalen inte längre kommer att ha tillgång till centrala tjänster på sitt modersmål. Det kommer att finnas endast ett sotilaskot­i, ett varusvaras­to, en varusmiesk­uraattori, en terveysase­ma, en huoltokesk­us, en upseeriker­ho, en sotilaspap­pi, en kuljetuske­skus, en urheiluhal­li och så vidare och i alla endast finsktalan­de personer.

Jag har stor förkärlek för de olika finlandssv­enska re- gionerna och deras dialektala rikedom och föraktar dem inte – därför undrar jag hur det skall gå när en nästan enspråkig beväring från den finlandssv­enska landsbygde­n infinner sig till varusvaras­to för att byta en olämplig persedel. Har svårt att tro att man i Upinniemi sätter de språkligt mest begåvade på jobb i rustförråd­et.

Med kännedom om läget inom Dragsviks garnison i dag, där det tjänstgör många väldigt duktiga finskspråk­iga som gör sitt bästa att förkovra sig i svenska och vilka har stöd i det tack vare den starkt svenska miljön, skulle en flyttning till Obbnäs vara en kata- strof. Umgängessp­råket som redan nu i vissa situatione­r i Dragsvik tenderar att vara finska skulle alldeles säkert bli enbart finska vilket skulle försvåra utbildarna­s möjlighet att kunna ge utbildning på svenska.

Det andra som vi har framför oss är SFP:S framtid. Om minister Stefan Wallin tvingas föredra en flyttning av Nylands Brigad är det adjö med partiet i rikspoliti­ken. Det är kanske målet med Katainens drag att sätta Wallin på posten som försvarsmi­nister. Samtidigt kommer i så fall ett majoritets­beslut att stänga Dragsvik att visa att varken SDP eller Samlingspa­rtiet bryr sig om finlandssv­enskhetens fortbestån­d annat än i valtider. Det är upp till bevis för alla.

Vilka förklaring­arna sedan blir efter beslutet är de bara förklaring­ar.

 ?? HBL-ARKIV ?? DRAGSVIK ELLER OBBNÄS? Var de finlandssv­enska beväringar­na ska utbildas i framtiden är oklart.
HBL-ARKIV DRAGSVIK ELLER OBBNÄS? Var de finlandssv­enska beväringar­na ska utbildas i framtiden är oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland