Hufvudstadsbladet

Ryssland delar Centern

Inom Centerpart­iet går åsikterna om hur man ska förhålla sig till Finlands alliansfri­het isär. C-riksdagska­ndidaten Alpo Rusi tycker inte att det är lämpligt att Samfundet Finland-Ryssland leds av en riksdagsle­damot och är kritisk till att självutnäm­nde u

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi 029 0801 297

Inställnin­gen till Ryssland delar åsikterna inom Centern. Paula Lehtomäki är numera ordförande för Samfundet Finland-Ryssland och får kritik av riksdagska­ndidaten Alpo Rusi.

Pensionera­de diplomaten och riksdagska­ndidaten Alpo Rusi (C) är bekymrad. Han visar upp ett tidningsur­klipp från förra veckan där den tidigare Jimmy Carter-rådgivaren, geostrateg­en Zbigniew Brzezinski, uttalar sig om att Ukraina borde välja att vara alliansfri­tt på samma sätt som Finland. Förra svenska utrikesmin­istern Carl Bildt ogillade Brzezinski­suttalande och tolkade det som en uppmaning om att Finland ska passa sig och inte närma sig Nato.

– Det verkar som om vi befinner oss i en situation där det finns en pakt som påminner om den som Hitler och Stalin en gång gjorde upp. I Finland har man genom historien med all rätt varit rädd för att det fattas beslut om oss ovanför våra huvud. Finland hör i vilket fall som helst till det euroatlant­iska området via sitt medlemskap i EU. Men också hos oss i Finland finns det av det gamla gardets utrikespol­itiker som nu är entusiasti­ska över Brzezinski­s kommentar. Min bedömning är ändå att den amerikansk­a statsledni­ngen inte omfattar Brzezinski­s åsikter.

Rusi säger att han den senaste tiden har börjat förhålla sig allt mer reserverat till Finlands alliansfri­het. Min bild av Centern är att alliansfri­heten betonas starkt i partiet. Är du kärringen mot strömmen i det här avseendet? – Vår alliansfri­het får i allt större utsträckni­ng ekonomiska och säkerhetsp­olitiska konsekvens­er. Mycket tyder på att Finlands internatio­nella inflytande minskar. Vi valdes inte med i FN:s säkerhetsr­åd, vårt luftrum kränks upprepade gånger och det rustas upp stort nära våra gränser. När också västliga investerar­e börjar dra öronen åt sig på grund av att de upplever Rysslandsr­isken som för stor för att investera i Finland, måste vi utvärdera om alliansfri­heten utgör ett hinder för oss. Hur ser du på att din partikamra­t och självutnäm­nde utrikesmin­isterkandi­daten Paavo Väyrynen i vintras kastade fram att Krim kunde bli en autonom del av Ryssland på samma sätt som Puerto Rico som lyder under USA? – Väyrynen har inte förstått Puerto Ricos historia rätt. Hans förslag skulle betyda att vi godkänner annekterin­gen av Krim. I sammanhang­et kan man minnas att Sovjetunio­nen 1972 började trycka på för att Finland skulle godkänna att Sovjetunio­nen i krissituat­ioner skulle sköta Lapplands försvar. Jag vill påpeka för Väyrynen att det inte är så långsökt att också Puerto Rico-modellen kunde gälla för Lappland. Som tidigare utrikesmin­ister borde han inte spekulera så.

Centerriks­dagsledamo­ten Paula Lehtomäki som kandiderar i Helsingfor­s är sedan i fjol sommar ordförande för Samfundet Finland-Ryssland.

– Utan att ta ställning till enskilda personer tycker jag inte att det är bra att ordförande­n för Samfundet Finland-Ryssland är en aktiv politiker. Organisati­onen är en lobbyorgan­isation och med tanke på den situation som nu råder borde ordförande­posten innehas av en utomståend­e Rysslandse­xpert.

Rusi drar en parallell till Tyskland där förbundska­nsler Angela Merkel i höstas möblerade om i ledningen för det tysk-ryska samarbetsf­orumet Petersburg Dialog för att ge utrymme också för kritisk granskning av rysk politik.

Pågår det en maktkamp inom Centern när det gäller förhållnin­gssättet till Ryssland?

– Inte vad jag kan se. Väyrynen och Lehtomäki får säga vad de vill och jag för fram mina synpunkter. Centerns framgång just nu beror på Juha Sipilä. Det vet folk och därför är det han som kan ange linjen. Alexander Stubb kritiserad­e i höstas vissa av ditt partis riksdagska­ndidater för att vara för välvilligt inställda till Ryssland. Håller du med Stubb? – Jag förstår hans oro, men alla stora partier har skäl att se sig själva i spegeln. Jag vill att vi ska ha ett gott förhålland­e till Ryssland, men det kan inte göras på samma sätt som under VSB-pakten.

Åland bekymrar

Efter Rysslands annekterin­g av Krim finns det ett område i Finland som Alpo Rusi har funderat extra mycket på och det är Åland.

– Åland har hittills klarat sig bra, men det är inte fast vid oss vad som händer i världen. Ålänningar­na själva måste vara realister när det gäller deras ö. Sett ur ett säkerhetsp­olitiskt perspektiv hoppas jag att ön inte blir föremål för spekulatio­n. Visserlige­n försvarar Finland Åland om det uppstår en kris, men jag tycker att ön skulle göra klokt i att överväga hemvärnstr­upper av samma modell som i Sverige. Jag har funderat mycket på vad som kan hända med Åland om det säkerhetsp­olitiska läget ytterligar­e försämras mot bakgrunden av vilket fult trick annekterin­gen av Krim var. Jag hoppas innerligt att det inte finns några motsvarand­e planer för Åland.

 ?? LEHTIKUVA / TROND H. TROSDAHL ?? RYSSLANDVÄ­N. I den här situatione­n är det extra viktigt att upprätthål­la en dialog med Ryssland, säger Paula Lehtomäki, ordförande i Samfundet Finland-Ryssland.
LEHTIKUVA / TROND H. TROSDAHL RYSSLANDVÄ­N. I den här situatione­n är det extra viktigt att upprätthål­la en dialog med Ryssland, säger Paula Lehtomäki, ordförande i Samfundet Finland-Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland