Hufvudstadsbladet

Komiskt accentuera­d Don Giovanni

Den helt utsålda premiären på Don Giovanni fick en stående ovation. Waltteri Torikka sjöng titelrolle­n och hans teveperson­lighet har tydligen dragit till sig publik över genregräns­erna. Och vad är bättre än det.

- JAN GRANBERG jan.granberg@frilansksf.fi

OPERAFESTI­VALEN I NYSLOTT ● Mozart: Don Giovanni ● Regi Paul-Emile Fourny, dekor Poppi Ranchetti, dir. John Storgårds. I rollerna Waltteri Torikka, Tapani Plathan, Gisela Stille, Helena Juntunen, Tuomas Katajala, Tuuli Takala och Jussi Merikanto. Olofsborg 9.7.2016.

Paul-Emile Fournys regi från år 2011 har uppvärmts men på många sätt är detta nog en ny regi. Själv säger regissören att sångarna är så pass annorlunda och så goda skådespela­re att de inspirerat honom till att skapa nytt. De rörliga dekorkonst­ruktionern­a och kostymerin­gen är däremot desamma och likaså i hög grad själva grundkonce­ptet.

Skådespele­riet har ett starkt utspel ofta med markanta komiska accenter, speciellt i recitative­n.

Texten betonas ofta finurligt och rent sångteknis­kt tar man sig också små friheter. Hela scenbredde­n utnyttjas naturligtv­is och fylls av tre stora pelarkompl­ex som kan flyttas på och som öppnar sig på olika sätt. Det var fart och fräs på det hela.

På ett visst sätt hade det fartfyllda spelet sina rötter i orkestern. John Storgårds har ett medryckand­e och snärtigt personligt grepp om musiken. Det hör man genast i uvertyren som ju bland annat beskriver Don Juans undergång. I vissa nummer är tempot uppskruvat, champagnea­rian och tenorens aria, men ibland tillåter Storgårds långsammar­e och sugande tempo som till exempel i serenadens andra vers. Storgårds tolkning av partituret­s rikedom och variation känns fängslande och också då han ibland ger en viss frihet åt sångarna är han en ytterst krävande dirigent för dem.

Operan handlar om Don Juans sista dagar, där allt så att säga går på tok. Och primus motor i alla misslyckad­e förförings­försök är Donna Elvira, som av regin och Helena Juntunen tecknas som en otrolig ragata. Därmed går vi kanske miste om en del av tragiken kring henne, men det är nog ganska roligt och Juntunen sjunger rasande snyggt. Synd att vi inte fick hennes aria som visserlige­n skrevs för en senare föreställn­ing i Wien.

Den andra donnan, Anna, tolkades av Gisela Stille som har en mycket bärig och tilltaland­e sopran. Här insinuerar regin att Donna Anna egentligen är olovligt svag för Don Juan och förmodlige­n lju- ger för sin trolovade Don Ottavio om vad som riktigt hände i början av opera.

Hur man än ser på saken är Don Ottavio en alltför färglös figur för att fängsla Donna Anna. Hon tycks ju gång på gång uppskjuta bröllopet. Tuomas Katajala behövde alltså inte spela charmör, men han sjöng alldeles gudomligt och i Storgårds snabba tempo var figurerna i Il mio tesoro som ett bländande pärlband. Den andra arian som skrevs för Wienpremiä­ren rymdes inte med.

Med sin vackra klang var Tuuli Takala väl värd den stormapplå­d hon fick för sin Zerlina. Hennes trolovade Masetto sjöngs duktigt av Jussi Merikanto. Med ett väldigt bifall hyllades även Jaakko Ryhänen, delvis säkert för sin långa karriär men absolut också för sin monumental­a insats i Komturens roll. Hans röst tycks nämligen igen vara i underbart skick.

Så har vi då de två huvudperso­nerna Walteri Torikka (Don Juan) och Tapani Plathan (Leporello). Ingendera lyckades projicera sina röster riktigt lika bra som de övriga solisterna. Men å andra sidan var de båda ytterst personliga. Plathan har en del att lära sig i en roll som man kan göra så mycket av, men det han gjorde var roligt och humoristis­kt. Och Torikka är onekligen mycket charmig på scenen. Han sjunger hyggligt och med stor dynamisk och tolkningsm­ässig variation men det finns ett och annat som kan utvecklas ytterligar­e. Utmärkta var gossarna också i samspelet herre och tjänare emellan.

I slutuppgör­elsen saknade jag komturens staty. På kyrkogårde­n har regin bara en vit sten som sedan dyker upp som bord på Don Juans supé. Då stengästen kommer på besök, står han långt borta i öppningen uppe till höger på Olofsborg. Don Juan ger sin hand åt en dansös som ligger på bordet och dras sedan ned i helvetet av en grupp kvinnovåln­ader. Detta är åtminstone en mycket originell lösning som publiken inte tycktes ha någonting emot.

 ?? FOTO: SOILAPUURT­INEN ?? RäTTMäTIGT STRAFF. Don Giovanni (Waltteri Torikka) dras ned i helvetet av en grupp kvinnliga vålnader i Paul-Emile Fourys regi i Nyslott.
FOTO: SOILAPUURT­INEN RäTTMäTIGT STRAFF. Don Giovanni (Waltteri Torikka) dras ned i helvetet av en grupp kvinnliga vålnader i Paul-Emile Fourys regi i Nyslott.
 ?? PUURTINEN
FOTO: SOILA ?? På FARLIGA STIGAR. Nu faller Zerlina (Tuuli Takala) för Don Juans (Waltteri Torikka) charm.
PUURTINEN FOTO: SOILA På FARLIGA STIGAR. Nu faller Zerlina (Tuuli Takala) för Don Juans (Waltteri Torikka) charm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland