Hufvudstadsbladet

Myten om den lycklige bonden

- Nya åland Heidi Hendersson

I internatio­nella jämförelse­r är Finland en återkomman­de förebild när det kommer till livskvalit­et och lycko-index. Bland EU-länderna rankas finländare som det femte lyckligast­e folket. Men den finska lyckan har nått en tröskel. Sverige har gått om i solskenspo­äng och nu börjar även esterna knappa in. Det är fog att oroas över siffrorna. Speciellt oroväckand­e är den avtagande livsglädje­n hos våra primärprod­ucenter och våra ungdomar.

Enligt en rapport från Institutio­nen för arbetsvete­nskap, ekonomi & miljöpsyko­logi kan de höga arbetskrav och förväntnin­gar som jordbrukar­na ställs inför i kombinatio­n med låg kontrollmö­jlighet och brist på socialt stöd leda till en dålig psykosocia­l arbetsmilj­ö, ökade stressnivå­er, psykisk ohälsa, depression och, i värsta fall, självmord. Det är något som bör och ska tas på allvar.

(...) i längden är situatione­n ohållbar. Det som behövs är politiska beslut. Krispakete­t från EU upplevs närmast som ett hån mot den enskilde jordbrukar­en och inga pengar landade på åkrarna i den finska regeringen­s tilläggsbu­dget i våras. Nu sätts hoppet till budgetförs­laget i höst.

Pengar ger inte lycka. Men pengar är ett mått på uppskattni­ng. Och det är det som bönderna saknar i en tid av oro och tumult.

I filmer, reklam och i litteratur­en målas bilden av den lycklige, leende bonden upp. Det här riskerar bli en glansbild och Finland kan tappa mer än bara lyckopoäng om bönderna går in i väggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland