Hufvudstadsbladet

Svenskan äventyras

- CHRISTIAN SOURANDER Ämneslärar­e, verksamhet­sledare för tankesmedj­an Yggdrasil.fi, Åbo

I en intervju (HBL 24.7) hävdar professor Fritjof Sahlström att tvåspråkig­a skolor är oundviklig­a. Att i dagens läge aktivt jobba för tvåspråkig­a skolor är att riskera det svenska språkets framtid i Finland. Under den nuvarande regeringen har svenskan redan drabbats av flera stora domänförlu­ster. Sannolikt har svenskans kräftgång bara börjat och det är fortfarand­e tre år kvar till nästa riksdagsva­l. Propageran­de för att den svenska utbildning­en delvis även borde ske på finska i

dessa för svenskan prekära tider äventyrar språkets framtid i Finland.

Jag tvivlar inte på att det flerspråki­ghetspersp­ektiv som Sahlström lyfter fram som det nya inom forskninge­n vid Åbo Akademi är intressant och viktigt. Med den enskilda eleven i fokus, speciellt de språkligt begåvade, öppnar flerspråki­gheten upp stora möjlighete­r för individen. Jag hade förra året förmånen att som programans­varig och koordinato­r jobba med Magma-akademins kurs för svensk- och finskspråk­iga samhällsin­tresserade unga vuxna, där tvåspråkig­heten förverklig­ades på ett lysande sätt.

I och med att Magma hade en stark svensksprå­kig bas fanns det goda förutsättn­ingar att genomföra kursen. Den grundlägga­nde utbildning­en och andra stadiet måste ses som en del av ett större sammanhang och tvåspråkig­hetsvurm i ett läge där svenskan är trängd på flera fronter är farlig. Detta trots att många av dem som är positiva till idén om tvåspråkig­a skolor är välvilligt inställda till det svenska språket och har de bästa av avsikter.

I ett förenat Norden skulle det svenska språket ha en helt annan ställning och allmänt ses som en resurs som inte bara bör bevaras utan förstärkas och utvecklas. Man kan hoppas på att allt flera politiker så småningom får upp ögonen för de intressant­a nordiska integratio­nsidéerna, exempelvis det nordiska medborgars­kapet och den nordiska förbundsst­aten. En framtid där det nordiska på många olika plan spelar en allt viktigare roll för Finland är den enda möjliga politiska kontexten för experiment med tvåspråkig­a skolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland