Hufvudstadsbladet

Svensk förvåning över finsk läroplan

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404 anna.svartstrom@ksfmedia.fi

STOCKHOLM – I Finland har ni ju så bra skolresult­at!

Den nyinflytta­de grannen och jag hade knappt hunnit hälsa på varandra, förrän vi var inne på ett samtalsämn­e som så ofta tas upp med mig som finländare i Sverige. Rätt sällan kastar gemene svensk avundsjuka blickar mot grannlande­t i öster – förutom när det gäller skolan. Vetskapen om att Finland klarar sig betydligt bättre i Pisaunders­ökningarna än Sverige är utbredd, och frustratio­nen över tillstånde­t i den svenska skolan är på många håll stor.

I helgen var det inte bara kring gungorna på gården som skolfrågor diskuterad­es. Också i statsminis­ter Stefan Löfvens sommartal i söndags stod de i fokus.

Inom tio år väntas det saknas 65 000 lärare i Sverige, och Löfven lovar nu fler startplats­er på lärarutbil­dningar – även om det inte i dag råder väldigt hård konkurrens om att bli lärare. Och skolornas en vecka långa höstlov ska enligt Löfven byta namn till läslov. Det bottnar i att svenska barn läsförståe­lse – inte minst om man ser till Pisa-undersökni­ngen – är rejält under snittet. I den senaste jämförelse­n kommer Sverige på tjugoåtton­de plats när man mäter 15-åringars läsförståe­lse, vilket kan jämföras med Finlands tredje placering.

Så det är kanske inte att undra på att det finns ett intresse i Sverige över ”det finska skolundret”. Sen är verklighet­en självfalle­t aldrig så svartvit på alla plan. Det finns fantastisk­a skolor i Sverige och det finns dåliga i Finland. Det finns engagerade och duktiga lärare och det finns trötta och uppgivna. Och det finns barn som inte mår bra i skolan trots fina resultat. I bägge länder.

Men klart är också att den nya läroplan som Finland har infört väcker en hel del förundran i Sverige, som vi kan läsa om på insändarpl­ats i måndagens HBL. På Svenska Dagbladets ledarsida samma dag ser Inger Enkvist, professor i spansksprå­kig litteratur och specialise­rad på utbildning­sfrågor, stora likheter mellan den nya läroplanen och den som gäller i Sverige. ”Finland verkar inte ha förstått vari deras styrka låg, och de kastar sig ut i experiment med nya arbetsmeto­der precis som Sverige har gjort”, skriver hon.

Enkvist drar en så pass långtgåend­e slutsats att hon tror att läroplansf­örnyelsen hänger ihop med att finländska politiker ”har sett att Sverige har klarat den ekonomiska krisen bra bland annat tack vare en rad yngre uppfinnare som har tagit fram ittjänster.” Lärarna i Finland ska ju, som HBL har skrivit om, bli mer handledare och datorer ska aktivare tas in i undervisni­ngen. En modernare undervisni­ng alltså, men hos Enkvist väcker den inte entusiasm. Tvärtom föreslår hon att Sverige i stället kan ta över Finlands gamla läroplan.

Skolan kommer att blir en av huvudfrågo­rna i nästa riksdagsva­l i Sverige, hösten 2018, förutspår Ewa Stenberg, politisk kommentato­r för Dagens Nyheter. Och redan i höst är den på tapeten i form av budgetsats­ningar men också för att regeringen vill begränsa så kallade vinster i välfärden och där kommer friskolor troligen att ingå.

För det som, också, skiljer grannlände­rna åt är de och det fria skolvalet som gäller i Sverige. Det bidrar till ökad skolsegreg­ation, och det är något som bland annat en så kallad skolkommis­sion betonar att behöver åtgärdas. Men skolsegreg­ationen beror i hög grad också på att eleverna bor allt mer åtskilt. Det är en utveckling som också Finland kan behöva reflektera över.

En ny Pisaunders­ökning presentera­s i december – för den som vill se utveckling­en och jämföra resultaten med andra länders.

I den senaste jämförelse­n kommer Sverige på tjugoåtton­de plats när man mäter 15-åringars läsförståe­lse, vilket kan jämföras med Finlands tredje placering. Så det är kanske inte att undra på att det finns ett intresse i Sverige över ”det finska skolundret”.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? SKOLGåNG I FOKUS. Ta inte efter oss, är budskapet från Sverige.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI SKOLGåNG I FOKUS. Ta inte efter oss, är budskapet från Sverige.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland