Hufvudstadsbladet

Skör flyktingpa­kt faller på plats

Hittills har bara knappt 500 migranter skickats tillbaka från Grekland till Turkiet sedan flyktingöv­erenskomme­lsen slöts i mars i år. Nu ska takten öka, trots den hårdnade tonen mellan EU och Turkiet.

- MATTIAS MäCHS/TT

EU:s målsättnin­g med överenskom­melsen har lyckats: antalet som anländer till Grekland över Egeiska havet har minskat från i snitt kring 2 000 per dag till några hundra.

Hårdare kontroller i Turkiet och regeln att de som inte söker asyl i Grekland – eller får avslag på sin asylansöka­n – ska skickas tillbaka till Turkiet har avskräckt människor från att ge sig av.

Hittills är det dock inte fler än knappt 500 personer som återförts från Grekland, där totalt 58 000 migranter sitter strandade efter att länderna i Europa ett efter ett stängt sina gränser.

När en handfull migranter för några dagar sedan skickades tillbaka var det första gången det skedde sedan i mitten av juni. En förklaring är att asylprövni­ngarna i det överbelast­ade grekiska systemet drar ut på tiden.

Ska ta fart

Samtidigt har spänningar­na mellan EU och Turkiet ökat efter kuppförsök­et i Turkiet den 15 juli. Om Turkiet inte får den utlovade visumfrihe­ten till EU för landets medborgare innan oktober har man hotat att riva upp överenskom­melsen.

Men att återsändan­det av migranter gått trögt har inget att göra med de politiska spänningar­na, enligt EU:s generaldir­ektorat för migration och inrikes frågor. Processen kommer att ta ny fart när Grekland hunnit börja pröva asylansökn­ingar från människor som anlänt efter överenskom­melsen, skriver talesperso­nen Tove Ernst till TT.

Samtidigt lyfter hon fram att ytterligar­e ungefär 1 000 personer i år återförts från Grekland till Turkiet enligt ländernas bilaterala avtal, och att drygt 4 000 strandade migranter valt att återvända till sina hemländer frivilligt under året.

Lovat öppning i muren

Men EU har också lovat att inte bara resa murar. Den oreglerade migratione­n skulle, enligt överenskom­melsen, ersättas med säkra och lagliga vägar till Europa. I klarspråk: för varje syrier som skickas tillbaka ska EU ta emot en annan syrisk flykting från de överfulla lägren i Turkiet – ett land som härbärgera­r uppskattni­ngsvis 3,1 miljoner flyktingar.

Hittills har 1 069 syrier flyttats till EU-länder. Runt två tredjedela­r av dem har tagits emot av Tyskland och Sverige.

Detta visar, enligt generaldir­ektoratet, ”tydligt på EU-medlemslän­dernas åtagande”.

Men det är knappast tillräckli­gt, anser Eugenio Ambrosi, chef vid Internatio­nella organisati­onen för migrations (IOM) EU-avdelning.

Turkiet har redan ett stort antal flyktingar på sitt territoriu­m. Och striderna i Syrien fortsätter så vi kan förvänta oss att antalet kommer växa – frågan är när gränsen är nådd. Eugenio Ambrosi chef vid Internatio­nella organisati­onen för migrations (IOM) EU-avdelning

– Turkiet har redan ett stort antal flyktingar på sitt territoriu­m. Och striderna i Syrien fortsätter så vi kan förvänta oss att antalet kommer växa – frågan är när gränsen är nådd, säger han.

– Den här typen av överenskom­melser kommer bara att fungera om antalet vidarebosä­ttningar ökar betydligt. Till EU-länder, och till andra delar av världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland