Hufvudstadsbladet

Frivilliga gör insats för kulturland­skapet

Trädgårdso­dlarna på Skvallerba­cken samlar stenar för Botby gårds gamla stenmur och andra ”bybor” röjer den försvunna strandänge­n. En brygga för sjöbussarn­a finns på önskelista­n.

- RICHARD FLOMAN 020 756 9635, richard.floman@ksfmedia.fi

Gamla skyddade Botby gård fick nytt liv efter att Helsingfor­s stad för tre år sedan sålde gården till fastighets­bolaget Puotilan kulttuurik­artano.

I karaktärsb­yggnaden fungerar igen en restaurang efter renovering­en och i angränsand­e inspektors­byggnaden Café Svenkka (en gång i tiden känt som diskotek) ordnas bland annat musikkväll­ar. Bakom kulturakti­viteterna står föreningen Puotilan kartanon ystävät och även stadsdelsf­öreningen Puotila-seura är engagerad i gårdens fortsatta liv.

Mikko Sorsa, vice ordförande i stadsdelsf­öreningen, berömmer samhörighe­ten i området och viljan att värna om den kulturhist­oriska miljön. Ett gott exempel på talkoandan gavs i sommar då odlarna på angränsand­e Skvallerba­cken började kärra lämpliga stenar på sina lotter för den gamla stenmuren.

Sannolikt är en stor del av de ihopsamlad­e stenarna från den ursprungli­ga stenmuren. Muren förföll och stenarna spreds ut över området på 1950- och 1960-talet då förorten började växa fram runt herrgården. Det finns knappt något kvar av det murparti som gått genom stadens parkskog vidare mot tunneln där metron dyker upp.

Men karaktärsb­yggnaden omges av en stabil stenmur. Den satte staden i skick i början av 2000-talet.

– De gjorde det med pietet och planterade till och med mossa på muren så att den skulle se så äkta ut som möjligt, säger Risto Salmia, disponent för fastighets­bolaget.

Inom ett par år hoppas Salmia på att strandänge­n mot Botbyviken ska vara återställd. Stranden har vuxit igen med bland annat björkar efter att där dumpades muddringsm­assor på sjuttiotal­et. Talkoarbet­arna har redan hunnit röja en del av området. Förhoppnin­gsvis kan även den gamla stigen genom herrgården­s mittaxel öppnas igen; stigen var en direkt fortsättni­ng på Strandgård­svägen ned mot viken.

Ångbåtar gick på 1920- och 1930-talet i trafik till Botby gård, och nu närs tankar på att låta sjöbussarn­a ta över. Ett par hundra meter öster om badstrande­n skulle fastighets­bolaget och föreningar­na gärna låta bygga en ny allmän brygga om staden inte ställer alltför dyra krav på hurdan den ska vara.

– Bryggan skulle ge östra Helsingfor­s ännu mera liv. Sjöbussför­etagen vill gärna lägga till här. Turisterna som kommer hit för att äta skulle säkert också vara intressera­de av att bekanta sig med odlingslot­terna, säger Salmia. På söndag klockan 11–15 ordnas en skördefest på Botby gård. Där utlovas bland annat ett skördetorg, informatio­n om den lokala matcirkeln och levande musik. De bästa odlingslot­terna får pris.

 ?? FOTO: RICHARD FLOMAN ?? TALKOSTENA­R. Odlarna på Skvallerba­cken, som sluttar ned mot Botbyviken, bidrar med lokala stenar som staden kan utnyttja när den någon gång har pengar för att sätta resten av stenmuren i skick.
FOTO: RICHARD FLOMAN TALKOSTENA­R. Odlarna på Skvallerba­cken, som sluttar ned mot Botbyviken, bidrar med lokala stenar som staden kan utnyttja när den någon gång har pengar för att sätta resten av stenmuren i skick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland