Hufvudstadsbladet

”Amatöridro­tt funkar inte i OS”

En bronsmedal­j. Uppenbarli­gen har Finlands OS-satsning gått snett, men varför? – Amatörmode­llen fungerar bara inte, säger medaljhopp­et Ari-Pekka Liukkonens tränare Marko Malvela.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

OS-elden har slocknat. Estádio Olímpico har tystnat. Nu börjar efterspele­n.

OK-chefen Mika Kojonkoski förklarar sig, medierna kräver att huvuden rullar, Seppo Räty & Co grymtar och folk undrar vem Mira Potkonen är. Samtidigt i Sverige: två OS-guld, totalt elva OS-medaljer och medaljkala­s i Kungsträdg­ården.

Vi har en bit kvar till att uppnå Kojonkoski­s och toppidrott­sgruppens vision om att Finland är det bästa nordiska landet. I själva verket: sedan den omtalade toppidrott­ens förändring­sgrupp avslutade sitt arbete har det bara gått sämre för Finland i sommarspel­en – och i synnerhet de mest påkostade idrottsgre­narna misslyckad­es kapitalt i Rio.

– Det största problemet när det gäller individuel­la idrottsgre­nar är att idrottarna och deras tränare saknar möjlighet, tid och arbetsro att koncentrer­a sig på sina förberedel­ser, säger Marko Malvela.

Glad amatör

OS-simmarna Ari-Pekka Liukkonen och Mimosa Jallow hör båda till Malvelas adepter. Ingendera av dem uppnådde sin bästa nivå i Rio, men båda är fortfarand­e realistisk­a framgångsh­opp i Tokyo om fyra år.

– Under den senaste olympiaden (tiden mellan London och Rio) har stödfunkti­onerna förbättrat­s betydligt: bättre tillgång till läkare, psykologer, labbtest och möjlighete­r till träningslä­ger. Men ingen har uppmärksam­mat det största, skriande behovet, säger Malvela.

– Amatörmode­llen fungerar bara inte. Jag är själv företagare, är tränare på frivillig basis och har direkt sponsrat mina adepter via min firma.

Han är inte ensam i sin situation. EM-medaljören Jenna Laukkanens tränare Toni Piiroinen tog sabbatsår för ett år sedan för att satsa på sin adept, Björneborg­aren Matti Mattssons coach Tomi Pystynen försörjer sig som simtränare för Åbo Simklubb och Emilia Pikkaraine­ns och Hanna-Maria Seppäläs föräldrar fungerar som deras tränare. Samma situation gäller nästan utan undantag i alla individuel­la idrottsgre­nar.

– Som tränare behöver jag arbetsro och resurser för att kunna utveckla mig själv och hjälpa mina idrottare att förbereda sig på bästa tänkbara sätt. Det här är en av de mest centrala åtgärderna som går att genomföra före OS i Tokyo.

Idrottare-tränare

Liukkonen (20 000 euro om året) och Jallow (5 000 euro) hör till de 102 sommaridro­ttare som får skattefrit­t idrottsund­erstöd av staten. Var och en kan räkna ut hur långt beloppet räcker för att leva och finansiera en idrottskar­riär.

– Det går inte att träna profession­ellt i Finland. Efter gymnasiet måste du antingen studera eller jobba vid sidan om – eller om du väljer att satsa för fullt måste du hela tiden kämpa för att få sponsorer, säger Malvela.

– Men ingen frågar idrottarna

och●deras●tränare●vad●de●verkligen● behöverIdr­ottarna●behöver●inte●bara●stödfunkti­oner,●utan●pengar●för● att●betala●hyra,●mat●och●ibland●köpa●sin●katt●lite●finare●kött.●De●förväntas●nå●OS-framgångar●samtidigt● som●de●försörjer●sig●själva●och●skapar●en●karriär.

Många● har● riktat● avundsjuka● blickar●mot●länder●som●Danmark● och●Nya●Zeeland●som●lyckats●väl● med●att●fokusera●sina●resurser●och● satsa●på●ett●litet●antal●framgångsg­renar,●där●det●finns●realistisk­a●chanser● att●uppnå●OS-medaljer.●Malvela●påpekar●att●en●motsvarand­e●modell●inte●nödvändigt­vis●fungerar●i●Finland.●

–●Den●viktigaste●enheten●i●individuel­la●idrottsgre­nar●är●idrottartr­änarparet.● Vi● har● små● årskullar●och●våra●talanger●är●splittrade● bland●idrottsgre­narna.●Vi●borde●jobba●med●att●identifier­a●begåvninga­rna●och●stödja●dem.●Om●vi●tänker●att● vi●satsar●på●enskilda●grenar●utgår●vi● från●att●systemet●kan●skapa●framgångar.●De●som●sysslar●med●lagidrott●tänker●ofta●via●system,●men● individuel­la●idrottsgre­nar●fungerar●inte●på●samma●sätt,●säger●Malvela●som●varit●med●om●fyra●sommarOS●som●tränare.

–●Ingen●individuel­l●finländsk●OSidrottar­e●har●tränat●i●ett●team●och● på●grund●av●geografisk­a●skäl●är●det● inte●ens●praktiskt●möjligt.●Jag●är●säker●på●att●Kojonkoski●&●Co●gjort●sitt● bästa.●Men●nu●måste●vi●analysera●situatione­n●och●fundera●ut●en●modell● som●fungerar●i●Finland.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUHA SORRI ?? MEDALJHOPP. Marko Malvelas adept AriPekka Liukkonens största merit är ett EM-brons i den hårt konkurrera­de grenen 50 meter fritt.
FOTO: LEHTIKUVA/JUHA SORRI MEDALJHOPP. Marko Malvelas adept AriPekka Liukkonens största merit är ett EM-brons i den hårt konkurrera­de grenen 50 meter fritt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland