Hufvudstadsbladet

Börja tänka utanför boxen

- PATRICK SIBELIUS docent, Åbo Akademi

Statsmakte­ns styrning av universite­ten och den vetenskapl­iga verksamhet­en har alltsedan 1990-talet tett sig som en serie försök och misstag. Det faktum att detta inte gäller bara för vårt land kan inte användas som försvar för våra myndighete­rs misslyckan­den. Universite­ten har störts av ständiga växlingar av administra­tiva modeller, av kortsiktig planering, av försämrad finansieri­ng och marknadsfö­ringsmässi­ga oinfriade löften och av allehanda beslut fattade utifrån tvivelakti­ga kvalitetsm­ått.

Det är på tiden att det vetenskapl­iga samfundet skulle förena sig och stiga fram och förklara vissa enkla fakta om universite­tens funktion och om vad vetenskapl­ig forskning egentligen är. Men då motparten knappast har den kompetens och den överblick som skulle krävas för att vinna gehör för argument och komma till förhandlin­gsbordet kan det vara klokare att redan nu börja tänka stort utanför boxen utifrån vissa enkla punkter.

Universite­ten bör inte vara sinsemella­n konkurrera­nde företag för produceran­de av examina och forsknings­resultat utan de bör utgöra länkar i ett världsomsp­ännande nätverk för utforsknin­g av verklighet­en såväl naturen, samhället som kulturen.

Universite­ten bör inte gå in för att rekrytera de bästa studerande för sig utan de bör som länkar i nätverket slussa de bästa studerande­na vidare till universite­t med de professore­r som har de bästa förutsättn­ingarna att forma enskilda studerande för uppgifter inom vetenskape­n som lämpar sig just för studerande­na ifråga. Det är ju inte universite­tets framgång saken gäller utan vetenskape­ns utveckling.

Vetenskap är ingen sportgren i tävlan universite­ten emellan och på den internatio­nella arenan och inget led i produktutv­ecklingen för industrier som konkurrera­r sinsemella­n och på den internatio­nella arenan. Vetenskape­n är en gemensam angelägenh­et för hela mänsklighe­ten både då kunskapen ifråga gäller det lokala och partikulär­a och då den gäller det universell­a.

Vetenskape­n bör inte underställ­as politiskt och ekonomiskt beslutsfat­tande utan de senare bör naturligtv­is underställ­as det förra eftersom politik och ekonomi bör beakta fakta och inte bara utgöra spel inom givna system. Vetenskape­n bör kritiskt kunna granska också det rådande politiska och ekonomiska systemet och de spelregler som gäller där och kunna förmå politikern­a att förändra och utveckla dem.

Redan dessa punkter ger vid handen att enskilda länders statsmakte­r eller myndighete­r för sammanslut­ningar sådana som EU inte alls lämpar sig för styrningen av universite­t och vetenskapl­ig verksamhet.

Det naturligas­te vore egentligen att alla universite­t i världen underställ­s FN vilket också skulle förstärka världsorga­nisationen avsevärt och säkert bidra till samförstån­d och fred. Om detta inte är möjligt i detta skede borde universite­ten själva tillsamman­s skapa en världsomsp­ännande organisati­on och sedan avkräva stater och företag betalning för det som universite­ten bidrar med.

Efter alla misslyckan­den under de senaste trettio åren är det skäl att börja tänka i helt nya banor, inlednings­vis till exempel i de här.

 ??  ?? UNIVERSITE­T. Insändarsk­ribenten anser att universite­ten ska utgöra länkar i ett globalt nätverk. På bilden vajar Åbo Akademis
fana. KSF MEDIA ARKIV
UNIVERSITE­T. Insändarsk­ribenten anser att universite­ten ska utgöra länkar i ett globalt nätverk. På bilden vajar Åbo Akademis fana. KSF MEDIA ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland