Hufvudstadsbladet

Nya radarbilde­r skingrar misstankar­na?

- FNB

Efterspele­t kring det nedskjutna malaysiska passagerar­flygplanet i östra Ukraina fortsätter. På onsdag ska en internatio­nell utredargru­pp presentera ny informatio­n om den brottsutre­dning som görs i Nederlände­rna.

Det är mer än två år sedan flygplanet sköts ner under en flygning från Amsterdam mot Kuala Lumpur. Alla 298 människor på planet omkom.

Uppgiftern­a som ska presentera­s är inte någon slutlig rapport utan bara preliminär­a uppgifter. En skild olycksutre­dning drog redan i fjol slutsatsen att planet sköts ner med en rysktillve­rkad Buk-luftvärnsr­obot. Bevis på det var bland annat rosettform­ade skärvor, typiska för Buk-stridsspet­sar, som hittats på vraket. Till uppdraget för olycksutre­dningen hörde inte att ta ställning i skuldfråga­n.

Enligt material som medborgarj­ournalistg­ruppen Bellingcat samlat in sköts planet ner med ett Bukrobotba­tteri som förts från Ryssland till det rebellkont­rollerade området i östra Ukraina. Roboten avfyrades enligt Bellingcat från en åker nära staden Snizjne.

Om också brottsutre­darna slår fast att roboten avfyrades från separatist­området omkullkast­ar det åtminstone alla påståenden om att Ukraina skulle kunna stå bakom nedskjutni­ngen.

Ryssland har inte accepterat de resultat som utredninge­n kommit fram till hittills. Ryssland har tidigare bland annat sagt att passagerar­planet kan ha skjutits ner av ett ukrainskt jaktplan. Utredarna har inte sett Rysslands teorier som trovärdiga.

Förra veckan meddelade företaget Almaz Antey, som tillverkar Bukrobotar­na, att det gett ryska myndighete­r radarbilde­r på luftrummet över östra Ukraina från den 17 juli 2014, dagen då planet störtade. Ryssland meddelade att man skickar materialet vidare till Nederlände­rna. Det har väckts frågor om varför radarbilde­rna kommer fram först nu – över två år efter själva händelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland