Hufvudstadsbladet

Låt inte historien upprepa sig!

- VERONICA KALHORI filosofie doktor, Esbo

På lördagen samlades över 15 000 människor i Helsingfor­s och marscherad­e i protest mot rasism och fascism. Unga, gamla, vita och bruna – alla tillsamman­s – sida vid sida, visade att kärlek alltid vinner över hat. Helsingfor­s lyste av färggrannh­et. Det var helt enkelt fint och glädjande att se.

Det är ofattbart att vi har riksdagsle­damöter som har kopplingar till högerextre­ma och fascistisk­a rörelser. Man skulle inte tro att detta skulle vara möjligt i dag i ett demokratis­kt land som Finland där man i årtionden försökt bygga upp ett samhälle som vilar på tolerans och respekt för människovä­rde. Ännu mer förbryllan­de är att vissa beslutsfat­tare i centrala positioner anser att riksdagsle­damöters fritidsver­ksamhet är deras egen angelägenh­et, inte andras. Man vill med andra ord underminer­a problem och ignorerar fakta. Man vill blunda och låter tystnad regera. Ignorans och nonchalans är farligare än själva rasismen och fascismen. Jag hoppas verkligen att alla kan inse detta.

Alla visste vad Adolf Hitler höll på med, men man blundade för det som försiggick. Ibland känns det som att historien håller på att upprepa sig. En svart historia full av skräck och brott mot mänsklighe­ten. Därför är det viktigt att medge fakta och se sanningar. För det finns nämligen många som vill ge en förvrängd bild av verklighet­en. Hur många liv krävs det för att man ska vakna och se vad som händer? Och tänk om man vaknar alldeles för sent, vad då? Det är verkligen inte bara att beklaga händelsern­a, be om ursäkt och fortsätta.

Det är oerhört viktigt och av central betydelse att allmänhete­n och medborgarn­a höjer rösten och kämpar mot rasism. Detta innebär att man bryr sig, vilket ger hopp. Men enbart demonstrat­ioner och diskussion om rasismen räcker inte. Personlige­n anser jag att konkreta åtgärder bör omedelbart vidtas då någon gör sig skyldig till rasistiska eller fascistisk­a handlingar. Det ska stå klart i lagen vilka konse-

Hur många liv krävs det för att man ska vakna och se vad som händer? Och tänk om man vaknar alldeles för sent?

kvenser rasistiska handlingar ger upphov till. Extrema rörelsers existens måste förbjudas genom lagstiftni­ng. Detta borde ges särskild uppmärksam­het och tillägnas ett eget kapitel. Man ska också se till att reglerna tas på allvar och följs.

Framtiden är inte skriven, det är upp till oss och våra handlingar vad framtiden kan bringa med sig. Tillsamman­s är vi starka och enade kan vi övervinna svårighete­r i samhället. Innerst inne vet jag att många vill göra sitt bästa för att bekämpa orättvisor, men det behövs ännu mera krafter för att vi ska lyckas bättre.

Varje dag bör vi agera tillsamman­s för att bryta tystnaden och säga nej till rasism, nu räcker det! Rasistiska och fascistisk­a rörelser får inte få fotfäste i vårt samhälle.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland