Hufvudstadsbladet

Snön kan komma den här veckan – är du redo?

Har du rustat cykeln eller bilen för vinterföre? Ett lågtryck som närmar sig från sydväst kan sopa in snö och slask över södra Finland de närmaste dagarna. första snön tog bilisterna på sängen?

- HBL

Det långvariga högtrycket som gett torra och jämförelse­vis milda höstdagar tappar sitt grepp om södra Finland. I stället vandrar ett lågtryck in från sydväst med kyla och nederbörd i bagaget.

Väderomsla­get kan betyda att också Helsingfor­sregionen får sina första portioner snö – eller snöblandat regn – för den här säsongen.

– Just nu tyder det mesta på att den första snön är på väg. Lågtrycket­s centrum rör sig över Baltikum på tisdagseft­ermiddagen och för med sig skurar till sydligaste Finland, sä- ger jourhavand­e meteorolog Petri Hoppula vid Meteorolog­iska institutet.

Uselt väglag

Vid sydkusten håller sig kvicksilvr­et ändå knappt över nollstreck­et i dag och i morgon.

– Det lär bli mest slask och regn vid kusten, men några tiotal kilometer in i landet kan man vänta sig snöfall. Under natten mellan onsdag och torsdag faller temperatur­en under noll i hela landet, så sannolikhe­ten för snö är stor också i södra Finland, säger Hoppula.

För bilister och cyklister gäller det att se upp under den frostiga torsdagsna­tten.

– Det lär bli mycket halt väglag i stora delar av landet, så man ska vara extra försiktig i trafiken, säger Hoppula. Varför får man varje år läsa att den – Ja, säg det. Man kunde gärna vara mer uppmärksam på våra prognoser.

Den snö som når södra Finland blir hur som helst kortlivad. Under veckoslute­t studsar temperatur­en tillbaka upp till omkring fem grader.

Men den annalkande vintern sticker enligt Meteorolog­iska institutet upp sitt tryne på nytt i början av nästa vecka.

– Det blir sannolikt ett nytt omslag med nordliga luftströmm­ar som föser in mer snörika nederbörds­områden också över de södra delarna av landet, säger Hoppula.

Att de första snöskurarn­a kommer i slutet av oktober är enligt Hoppula inte särskilt ovanligt. Men det första enhetliga snötäcket brukar i medeltal inte lägga sig förrän kring mitten av november i söder.

Enligt Meteorolog­iska institutet­s definition har höstens eller vinterns första snö formellt fallit sig den dag då man klockan 8 på morgonen (klockan 9 sommartid) kan uppmäta ett snötäcke som är minst en centimeter tjockt.

– Men om man talar om mer permanenta snötäcken som ger skidföre brukar man i medeltal få vänta ända in i den första januarivec­kan vid sydkusten, säger Hoppula. Det har gått rykten om att en riktig vargavinte­r med sträng kyla är på väg. Stämmer det? – Det är helt omöjligt att säga i det här skedet. Någorlunda tillförlit­liga prognoser finns bara för de tio närmaste dygnen.

 ?? FOTO: CHRISTOPHE­R HENDERSON ?? VARNING FöR HALKA. För bilister och cyklister gäller det att se upp under den frostiga torsdagsna­tten.
FOTO: CHRISTOPHE­R HENDERSON VARNING FöR HALKA. För bilister och cyklister gäller det att se upp under den frostiga torsdagsna­tten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland