Hufvudstadsbladet

Uleåborgs nya svenska röster

Juho Tuovinen och Tapio Niemi är nya i Uleåborgs svenska kvarter. De sköter Luckan och Nordens Hus.

- FNB–SPT-MARCUS LILLKVIST nyheter@ksfmedia.fi FNB–SPT-MARCUS LILLKVIST nyheter@ksfmedia.fi

Planerna hade funnits länge men det dröjde till maj förra våren innan det hela kunde sparkas igång. Då anställdes Tapio Niemi som verksamhet­sledare på Nordens Hus i Uleåborg.

Juho Tuovinen kom med till hösten. Han är utbildad svensklära­re och såg möjlighete­n när han fick höra att Luckan skulle öppna. 24-årige Tuovinen är civiltjäns­tgörare och ansvarar för nyöppnade Luckan.

Nu handlar mycket om att få igång den praktiska verksamhet­en som är inhyst i Uleåborgs svenska kvarter där även den anrika svenska privatskol­an håller till med allt från dagis till grundskola och gymnasium.

Tidningsar­tikel gav effekt

Luckan ska fungera som ett finlandssv­enskt informatio­ns- och kulturcent­rum, precis som landets övriga elva luckor. Man marknadsfö­r till exempel Wasa Teater och Åbo Svenska Teater.

Nordens Hus kommer att ha en bredare verksamhet som samordnare för det svenska i Uleåborg. Genom åren har skolan fått förfrågnin­gar som varit svåra att förverklig­a eftersom det sträcker sig så långt från skolverksa­mheten. Skolkvarte­ret har behövt ett rum där man bara kan stiga in. En artikel i Kaleva blev öppningen.

Vi tar ett år i taget och utvecklar verksamhet­en. Det finns behov av mötesplats­er och egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna. Tapio Niemi Verksamhet­sledare, Nordens Hus

– Nu kommer folk in av ren nyfikenhet. Det är jätterolig­t, säger Tapio Niemi.

Förutom språkkafé ordnar man Svenska veckan, Lucia och högläsning på stadsbibli­oteket. Och det finns planer på att åka ut till skolorna och berätta om de dörrar som svenskan kan öppna – bland annat vad gäller jobb.

Kockkurs på svenska

Dessutom har Nordens Hus eget bibliotek och kafé som skolelever­na förestår.

– Vi tar ett år i taget och utvecklar verksamhet­en. Det finns behov av mötesplats­er och egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna, säger Tapio Niemi som ser fram emot att erbjuda kockkurser på svenska.

– Här i Uleåborg har man en positiv syn på svenskan. Det vill vi fånga upp.

Nordens hus finansiera­s av Svenska kulturens vänner. Man har också närmat sig andra finlandssv­enska stiftelser och fonder. är viktigt att åtminstone kunna inleda ett samtal på svenska, säger Teijo Postila.

Krigssyste­r i Falun

Men alla tio på språkkafée­t är inte kopplade till företagsvä­rlden.

78-åriga Meri Karras var barn när andra världskrig­et bröt ut och barndomshe­mmet i Helsingfor­s ansågs inte tryggt. Karras skickades till Falun som krigsbarn vid fem års ålder, och när hon kom hem efter ett och ett halvt år fick hon lära sig finska på nytt.

–Vi barn fortsatte ändå prata svenska med pappa. Men han är borta sedan länge och jag har egentligen ingen att prata svenska med, beklagar sig Karras som därför klev på så fort hon hörde om kaféet.

Bakgrundsk­unskaperna varierar bland deltagarna, men den här intervjun gjordes helt på svenska.

En förklaring är att Karras brevväxlar med sin krigssyste­r i Sverige, att företagare­n Postila har bott i Sverige och att Handelskam­marens Tuovinen hade en svensksprå­kig mamma.

 ?? FOTO: MARCUS LILLKVIST ?? Juho Tuovinen och Tapio Niemi är nya på Luckan och Nordens Hus i Uleåborg.
FOTO: MARCUS LILLKVIST Juho Tuovinen och Tapio Niemi är nya på Luckan och Nordens Hus i Uleåborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland