Hufvudstadsbladet

Lantrådet: Det var en provokatio­n

- FNB–MATIAS ÅBERG

Lantrådet: Det är inte första gången Jussi Niinistö gör sådan här uttalanden om Åland. Vi har dragit den slutsatsen att det även kan handla lite om inrikespol­itik.

På Åland är många irriterade över den militärpol­itiska debatten som försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Sannf) inledde för en dryg vecka sedan.

Lantrådet Katrin Sjögren säger till FNB att diskussion­en om Ålands demilitari­serade ställning är onödig.

–Vi tycker att det här är en onödig diskussion över huvud taget och det ses (här på Åland) som en onödig provokatio­n.

Ålands status som ett demilitari­serat område grundar sig på internatio­nella avtal. Enligt avtalet är all militär närvaro och befästning av Åland förbjudet. På Åland ses det som ett stabiliser­ande faktum.

Försvarsmi­nister Niinistö har beskrivit Åland som ett militärt tomrum, som även är utsatt för snabba operatione­r som utförs med små styrkor.

– Det är inte första gången försvarsmi­nistern gör sådana här uttalanden, och provocerar lite då. Vi har dragit den slutsatsen att det även kan handla lite om inrikespol­itik och att man snart har ett kommunalva­l på rikssidan.

Hon understryk­er att det inte enbart är en åländsk fråga utan något som man kommit överens om internatio­nellt.

”Problemati­skt”

Åland är även en internatio­nellt neutral zon. Därför måste området hållas utanför krigshot under möjliga konflikter.

En del forskare tvivlar dock på att avtalet skulle följas. Därför ifrågasätt­er de även demilitari­seringen under fredstid.

– Det är självklart problemati­skt att man inte kan förbereda Ålands försvar i fredstid. Om det skulle bli någon konflikt i närområdet, skulle Åland omedelbart bli en måltavla, säger Tomas Ries docent i säkerhet och strategi på Sveriges Försvarshö­gskola.

På Mariehamns gågata fick Ries synpunkter inte stöd på måndagen.

Mariehamnb­on Jan-Erik Fant tror inte att Finland har verkliga möjlighete­r att försvara Åland om till exempel Ryssland skulle vilja ta landskapet.

– Vill ryssarna ta det (Åland), så tar de det i alla fall. Finland har inga möjlighete­r att hindra det, säger Fant.

Solbritt Eklund skyndade sig mot affären i duggregnet. Hon säger att diskussion­en om demilitari­seringen är onödig. I stället borde man i Finland diskutera ett Nato-medlemskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland